Τοπικά

Πάνω από 150 διακομιδές το χρόνο για στεφανιογραφία στο Νοσοκομείο Βόλου

Πάνω από 150 είναι τα περιστατικά που κάθε χρόνο διακομίζονται από το Νοσοκομείο Βόλου σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να υποβληθούν σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική. Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αιμοδυναμικό εργαστήριο με τον στεφανιογράφο.

«Είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε εντός καλοκαιριού, θα λέγαμε πως σε λίγες εβδομάδες, να ξεκινήσει η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου και στεφανιογράφου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και περιμένουμε την έλευση του ειδικευμένου γιατρού, καθώς και των δύο νοσηλευτριών που τώρα εκπαιδεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η μετεκπαίδευση και ενός άλλου γιατρού της καρδιολογικής» ανέφερε ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Βασίλης Σαράκης.
Ο στεφανιοογράφος θα στεγάζεται στην παλιά πτέρυγα, στο ισόγειο, εκεί που βρίσκονταν τα εξωτερικά ιατρεία.
«Είχαμε πρόβλημα στη νοσηλεία, όταν προέκυπτε περιστατικό με οξύ έμφραγμα. Οι άνθρωποι αυτοί μετέβαιναν με ασθενοφόρο σε άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπως στα Τρίκαλα και στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία. Κάποιοι πάσχοντες μετέβαιναν την ίδια μέρα, άλλοι λίγες μέρες αργότερα με ραντεβού. Υπολογίζεται πως ετησίως πάνω από 150 άτομα διακομίζονταν από το «Αχιλλποπούλειο» σε άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική. Πλέον με τη λειτουργία του δικού μας στεφανιογράφου, αυτό αλλάζει, καθώς όλες οι επεμβάσεις θα πραγματοποιούνται εδώ, όπως και οι νοσηλείες τους. Άλλωστε διαθέτουμε 20 κλίνες στην καρδιολογική και άλλες οκτώ κλίνες στη στεφανιαία μονάδα. Επίσης ένα άλλο όφελος είναι για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Η καρδιολογική Κλινική δίνει ολοκληρωμένη ειδικότητα, αλλά οι ειδικευόμενοι ταλαιπωρούνταν από τις συνεχείς διακομιδές που έπρεπε να συνοδεύουν τον ασθενή για να κάνει σε άλλο νοσοκομείο τη στεφανιογραφία» ανέφερε.
Ο διευθυντής επισήμανε πως «με τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, όταν έχουμε να διαχειριστούμε ένα περιστατικό με οξύ έμφραγμα, τότε θα γίνεται στεφανιογραφία, η εξέταση δηλαδή, και αν χρειαστεί θα προβαίνουμε στα επόμενα βήματα, όπως είναι η αγγειοπλαστική».
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η δήλωση της διοίκησης του Νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία «εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αναμένουμε την επιστροφή των νοσηλευτριών και του γιατρού που εκπαιδεύεται, ενώ έχουμε κάνει και τους διαγωνισμούς για τα αναλώσιμα υλικά. Ο εξοπλισμός είναι ήδη εγκαταστημένος και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αξιοποίησή του».

Το προφίλ των καρδιοπαθών
Ο κ. Σαράκης ερωτηθείς για το προφίλ των ανθρώπων που παθαίνουν εμφράγματα, απάντησε πως οι περισσότεροι κινούνται σε ηλικίες άνω των 50 ετών, υπάρχουν, όμως, και νεότεροι, όπως από την ηλικία των 40 ετών και άνω. Έτσι η ηλικιακή γκάμα των εμφραγμάτων είναι μεταξύ 40-75 ετών. Βασικό ρόλο για την εκδήλωση του εμφράγματος έχει το κάπνισμα, αλλά και το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα πάθουν έμφραγμα, θα χρειαστεί να κάνουν στεφανιογραφία. Η ζωή αυτών των ανθρώπων που κάνουν στεφανιογραφία διαφοροποιείται, καθώς θα πρέπει να εξασκούνται περισσότερο, να επιλέγουν καλύτερη διατροφή, γενικότερα να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Όμως, υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που μετά από ένα ή δύο χρόνια από τότε που θα κάνουν στεφανιογραφία, βλέποντας ότι είναι καλά, επιστρέφουν στις βλαβερές συνήθειες, με αποτέλεσμα να εκδηλώσουν και άλλο καρδιακό επεισόδιο. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό καρδιοπαθών που λόγω οικονομικής δυσκολίας σταματούν να λαμβάνουν φάρμακα με συνέπεια να εκδηλώνουν καρδιακό επεισόδιο», είπε ο κ. Σαράκης.

Η αρτηριακή πίεση
Από την περασμένη Δευτέρα η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου η οποία εντάσσεται σε πανελλαδική δράση, πραγματοποιείται έξω από τον χώρο του «Αχιλλοπούλειου».
Για περίπου τρεις εβδομάδες γιατροί της Καρδιολογικής μαζί με νοσηλευτές του Νοσοκομείου, καθώς και της Σχολής Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σαράκη εκατοντάδες είναι οι συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση. «Οι περισσότεροι ρυθμίζουν την πίεσή τους και το σημαντικό είναι πως ευαισθητοποιούνται για το θέμα. Βέβαια υπήρξαν και μερικοί άλλοι που ήρθαν προληπτικά να κάνουν μέτρηση και τους βρέθηκε μια οριακή πίεση χωρίς να το ξέρουν πριν. Σε αυτούς τους ανθρώπους δώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες», εξήγησε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η υπέρταση είναι ένας ύπουλος παράγοντας, γιατί δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας με περισσότερη άσκηση, μεσογειακή διατροφή που δεν θα έχει πολύ αλάτι, αποφυγή βλαβερών συνηθειών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το