Τοπικά

Ορκίστηκαν οι πρώτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί

Το πρώτο πτυχίο ηλεκτρολόγων δόθηκε χθες στους αποφοίτους του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως μετονομάστηκε πλέον από το 2013. Τον όρκο διάβασε ο τελειόφοιτος Κοσμάς Μακρίδης με βαθμολογία 8,14 που έχει εξειδικευτεί στα θέματα ενέργειας, ενώ χθες ορκίστηκε και ο πρώτος μουσουλμάνος φοιτητής του Τμήματος.

 
Κοντά στους 25 ήταν χθες οι προπτυχιακοί φοιτητές που ορκίστηκαν στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χωροταξίας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Λευτέρης Τσουκαλάς τόνισε πως χθες δόθηκαν τα πρώτα πτυχία ηλεκτρολόγων στους φοιτητές μας μετά τη μετονομασία του Τμήματος το 2013. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί πλέον το πτυχίο και το πρόγραμμα σπουδών είναι πιο εναρμονισμένο σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη στάνταρ περιοχή των ηλεκτρολόγων, η οποία προσφέρει στους αποφοίτους περισσότερες ευκαιρίες για εργασία και άλλες σπουδές. Μέσα σε αυτή την περιοχή υπάρχουν ειδικότητες της εφαρμοσμένης πληροφορικής, των μηχανικών υπολογιστών, των μηχανικών ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων. Οι φοιτητές μας πάντως θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες πλέον, ειδικά αν και η Ελλάδα μας δημιουργήσει μια νέα ενεργειακή βιομηχανία σε συνδυασμό και με τα νέα δίκτυα».

 
Ο τελειόφοιτος από την Πτολεμαΐδα Κοσμάς Μακρίδης που διάβασε τον όρκο, βραβεύτηκε χθες από τον πρόεδρο κ. Τσουκαλά τόσο για τις γνώσεις του, όσο και για την προσφορά του. Ο απόφοιτος πλέον, έγραψε τη προπτυχιακή του εργασία στα αγγλικά, είναι ο πρόεδρος της φοιτητικής κοινότητας στον Βόλο ηλεκτρολόγων με ειδίκευση στην ενέργεια και γενικά δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα σε επιστημονικές και άλλες δράσεις του Τμήματος.

 
Πλέον θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και στη συνέχεια, αν δεν μεταβεί στο εξωτερικό σκέπτεται να επιστρέψει στο τμήμα για περαιτέρω έρευνα και σπουδές.
Μάλιστα είναι από τους λίγους φοιτητές που έκανε σχεδόν πέντε χρόνια σπουδές για να πάρει το πτυχίο του, αφού ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι πάνω από έξι χρόνια.
«Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τον τομέα της ενέργειας και του δικτύου της Ελλάδας που χρειάζεται εξέλιξη» τόνισε ο τελειόφοιτος και πρόσθεσε πως «η ενέργεια στην Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές, όπως στα φωτοβολταϊκά, αλλά και στις ανεμογεννήτριες. Βέβαια, όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα συμβατικά μέσα».

 
Αναφερόμενος στο Τμήμα, επισήμανε πως προσφέρει πλούσιες γνώσεις και δυνατότητες. Βέβαια απαιτεί να είναι ο φοιτητής συνεπής, με πρόγραμμα και στόχους».
Η προπτυχιακή του διατριβή που γράφτηκε στα αγγλικά, αφορούσε στον συγχρονισμό ανεμογεννητριών σε έξυπνα δίκτυα, στα δίκτυα του μέλλοντος.
Ο 30χρονος Χαλίτ Σαχπαλί είναι ο πρώτος μουσουλμάνος φοιτητής που λαμβάνει πτυχίο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων. Εισήχθη στο Τμήμα το 2004 και κατάφερε να αποφοιτήσει. Βέβαια στο μεσοδιάστημα παντρεύτηκε, ενώ στην Κομοτηνή που διαμένει, βοηθά τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες με την καλλιέργεια καπνού.
Πλέον, όπως μας τόνισε ο ίδιος, έχει κάνει αιτήσεις σε διάφορες εταιρείες για την ανεύρεση εργασίας και αναμένει.

Ο 30χρονος Χαλίτ Σαχπαλί, πρώτος μουσουλμάνος φοιτητής που αποφοίτησε από το Τμήμα

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το