Τοπικά

Οργάνωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση νερού

Άρχισε χθες το πρωί και συνεχίζεται σήμερα η 4η πανελλαδική συνάντηση της Συμμαχίας για το Νερό με θέμα «Πώς να οργανώσουμε το Κίνημα Αντίστασης στις αυξήσεις και την ιδιωτικοποίηση και οι κατά τόπους αγώνες υπεράσπισης του νερού».
Ο κ. Πέτρος Μπαστέας, υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, μέλος της Συλλογικότητας ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΑΔΑΠ, τόνισε ότι «ο σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός όλων των συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και ενάντια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν κανόνες τιμολόγησης που θα οδηγήσουν στην αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και ενάντια στην εμπορευματοποίησή του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και με τη ΔΕΗ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις έχει δημιουργηθεί το λεγόμενο υπερταμείο, στο οποίο έχουν δοθεί όλες οι μετοχές για 99 χρόνια, με σκοπό όχι πλέον την ικανοποίηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά την άντληση κερδών, ώστε να αποπληρώνεται το χρέος κατά 50% και το άλλο 50%, όπως λένε, να ενισχύονται οι δημόσιες επενδύσεις.


«Στην ουσία το νερό, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, δημόσια αγαθά παύουν να έχουν σαν σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του συνόλου, αλλά σαν σκοπό έχουν πλέον την κερδοφορία, έτσι ώστε να αποπληρώνεται το χρέος» επισήμανε ο κ. Πέτρος Μπαστέας.
Όσον αφορά στον Βόλο ανέφερε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με το νερό, την ποιότητά του και την ποσότητά του.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «έχουμε ένα πρόβλημα με μια νέα μελέτη που αναφέρει ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού πρέπει να γίνει μία αύξηση της τάξης του 30%. Πρέπει η τιμή, με την οποία πωλείται, να φτάσει το κόστος και αυτός είναι ένας πιλότος σε όλη την Ελλάδα για να αυξήσουν τις τιμές του νερού» για να συμπληρώσει: «Θα πληγούν σοβαρά οι αγρότες, διότι πλέον το αρδευτικό νερό θα μπει «ταμπελάκι» κόστους, που θα περάσει και στο κόστος των αγροτικών προϊόντων».
Σε σχετική ερώτηση για τους αγώνες ο κ. Πέτρος Μπαστέας απάντησε πως «υπάρχουν επιτυχίες στις δράσεις και τους αγώνες, όπως για παράδειγμα με το δημοψήφισμα του 2014 στη Θεσσαλονίκη με το 99% του κόσμου να λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που σταμάτησε τα σχέδια κάποιων. Δυστυχώς η αλλαγή της κυβέρνησης δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, για το οποίο είχε δεσμευτεί. Η ουσία είναι ότι οι αγώνες αυτοί έχουν ένα αποτέλεσμα νομικό, δηλαδή έχουμε την απόφαση του ΣτΕ του 2014, που λέει ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να μην έχει κυρίαρχο ρόλο στο νερό και αυτό είναι θέμα δημόσιας υγείας και δεν μπορεί να το διαχειρίζεται ιδιώτης».
Σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θόλος, αίθουσα Μ-ισόγειο) από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. συνεχίζεται η 4η πανελλαδική συνάντηση με θέμα «Οι τοπικοί αγώνες για το νερό – ενημέρωση, συντονισμός, οργάνωση της αλληλεγγύης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το