Τοπικά

Ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό και καταγραφή αστέγων στον Δήμο Σκοπέλου

Αναγκαίο είναι το έργο που καλείται να επιτελέσει η ομάδα εργασίας εντοπισμού και καταγραφής των άστεγων και άπορων στον Δήμο Σκοπέλου που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Το έργο της ομάδας εργασίας θα είναι η καταγραφή και η αποτύπωση όλων των αστέγων που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, προκειμένου να δημιουργηθεί Μητρώο Αστέγων και να χορηγεί βεβαιώσεις αστεγίας. Επίσης, έργο της ομάδας είναι και οι κατ’ οίκον επισκέψεις για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ό,τι άλλο ορίζει ο νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι. Σε αυτή την περίπτωση την υποχρέωση για την απόφαση την έχουν οι κοινωνική λειτουργοί.

Η ομάδα εργασίας απαρτίζεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σκοπέλου για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας με αναζήτηση φορολογικών εγγράφων, συμβόλαια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, οικογενειακή κατάσταση, τη σύνθεση και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Επίσης απαρτίζεται από νοσηλεύτρια, υπάλληλο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που θα έχει αντικείμενο τη συνδρομή στον εντοπισμό των παραπάνω ευάλωτων ομάδων. Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας έχει ήδη αναρτηθεί και στη «Διαύγεια» με απόφαση του αντιδημάρχου Αριστείδη Βούλγαρη.
Όπως ανέφερε στη «Θ» η συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Σκοπέλου Μαρία Περίσση τον Δήμο δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αστεγίας. «Επειδή υπάρχει ένα γενικό σχέδιο κοινωνικής πολιτικής που εντείνεται, δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα έργου, όπως έχει δημιουργηθεί σε πολλούς δήμους της Ελλάδας, ώστε να γίνει ακριβής και πλήρης καταγραφή των αστέγων, αλλά και ανθρώπων που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά οικονομικά στρώματα με σκοπό να δημιουργηθεί το Μητρώο Αστέγων» δήλωσε.
Υπογράμμισε πως γίνεται μια οργανωμένη δράση, ώστε να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αστέγων ως Δήμος και έπειτα, όπου χρειαστεί, θα μπορούν να χορηγηθούν οι βεβαιώσεις αστεγίας.

Σημείωσε ότι το προσεχές διάστημα έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν διάφορες ενέργειες όπως η δημιουργία του Μητρώου Αστέγων όπου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι άστεγοι. Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν προγράμματα και στόχος είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό μπορεί να γίνει με την ένταξή τους σε επιδόματα όπως το επίδομα στέγασης, ένταξη σε προγράμματα όπως επιδότηση για ενοίκιο ή προγράμματα για ένταξη στην εργασία.
Στόχος του Δήμου και του Κέντρου Κοινότητας αποτελεί επίσης το επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί μητρώο απόρων, μητρώο ΑμεΑ κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το