Τοπικά

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο υποψήφιος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με το προσωπικό της δομής για τα υπαρκτά ζητήματα που τους απασχολούν και τις συνθήκες της δημόσιας υγείας στην περιοχή.
Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού αποτελεί το μείζον ζήτημα για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με το Οργανόγραμμα, στη δομή θα έπρεπε να υπηρετούν 6 συνολικά ιατροί. Σήμερα υπηρετούν μόλις 3 γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθυστερήσεις στα ραντεβού ασθενών αλλά και δυσλειτουργίες στις απαραίτητες συνταγογραφήσεις. Ζήτημα στελέχωσης αντιμετωπίζει γενικά η δομή καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν σχεδόν 10 άτομα προσωπικό αφήνοντας σημαντικά κενά την ώρα που την τελευταία 4ετία δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη στη δομή. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η κτηριακή υποδομή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κάνοντας επείγουσα την ανάγκη για εργασίες συντήρησης.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι: «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η ραγδαία αύξηση της ακρίβειας υπήρξαν κοινωνικοί προσδιοριστές που αύξησαν τους δείκτες της ψυχικής νόσου και ανέδειξαν τη σημασία κατάλληλων υγειονομικών δομών για την ψυχική υγεία των πολίτων. Οι Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνουν:
Την ενδυνάμωση με προσωπικό και υποδομές των υφιστάμενων δημόσιων δομών.
Την ανάπτυξη νέων τομεοποιημένων δομών και υπηρεσιών με έμφαση σε ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους (έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση, ομάδα παρέμβασης στην κρίση).
Την ενίσχυση δομών/υπηρεσιών για άνοια και αυτισμό.
Την ανάπτυξη δικτύου ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα και στο σπίτι, με διατομεακή-διεπιστημονική συνεργασία.
Τη λειτουργική διασύνδεση των δομών Ψυχικής Υγείας με την ΠΦΥ (συννοσηρότητα με χρόνιες παθήσεις), τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (πχ στο πεδίο της Ιατρικής Εργασίας) και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ) για κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.
Την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το μετασχηματισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων σε πολυδύναμες νοσηλευτικές μονάδες
Τη θεσμική αναδιοργάνωση και αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (δημόσιων και ιδιωτικών) – αναβάθμιση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και των φροντιστών.
Τη σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ στη δημόσια χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας (5,5% της συνολικής δημόσιας δαπάνης υγείας, από 4,4% που είναι σήμερα στην Ελλάδα). Σε μια δημόσια δαπάνη όμως που θα συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει προσηλωμένος στις αρχές της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το