Τοπικά

Ντοκιμαντέρ και ιστοσελίδα «ζωντανεύουν» ιστορίες από το Σανατόριο του Καραμάνη στα Χάνια

ΣΑΝΑΤ2

Η ζωή μπορεί ν’ ανθίσει ακόμη και μέσα από το θάνατο, ειδικά όταν το ρόλο του γιατρού αναλαμβάνει ο θεός έρωτας. Ένα ντοκιμαντέρ για το Σανατόριο στο βουνό των Κενταύρων  για τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν εκεί με την ελπίδα να σωθούν, όχι από τα φάρμακα, αλλά από τη φυσική ζωή, των έρωτα, την ποίηση, ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος, υλοποιώντας  ιδέα του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, γιατρού Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη.

ΣΑΝΑΤ1

Το ντοκιμαντέρ, μέσα από αφηγήσεις ασθενών που έχουν επιζήσει, γιατρών, του ίδιου του κ. Γουργουλιάνη, ανατρέχει στη ζωή στο Σανατόριο, στις θεραπείες, στην καθημερινότητα ανθρώπων της εποχής . Και αυτό μέσα από μια ερωτική ιστορία μίας κοπέλας 21 ετών και ενός νέου 22 ετών που βρέθηκαν και αγαπήθηκαν εκεί, όντες ασθενείς. «Οι άνθρωποι που νοσηλεύονταν στο σανατόριο ήταν βαριά ασθενείς, τις περισσότερες φορές, και νέοι. Ενόψει του επικείμενου θανάτου τους ερωτεύονταν και ζούσαν τη ζωή τους όσο μπορούσαν, σε μια προσπάθεια να γευτούν και την τελευταία της σταγόνα» λέει ο κ. Γουργουλιάνης. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, οι  πρωταγωνιστές της οποίας είναι σήμερα εν ζωή και, μάλιστα, βρέθηκαν και μίλησαν μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια.

ΣΑΝΑΤ3

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, στις 24 Μαρτίου στην Αθήνα, αλλά και στο Βόλο, στην έναρξη του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2015.

Ο Δημ. Βερνίκος είναι σκηνοθέτης και παραγωγός, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Αγγλίας (National Film School). Εκτοτε, έχει διαγράψει μακρόχρονη και δημιουργική πορεία στην ελληνική κρατική τηλεόραση με σειρές ντοκυμαντέρ, ταινίες, πολιτιστικά προγράμματα, σειρές μυθοπλασίας και μουσικές σειρές. Οι περισσότερες ταινίες του, φέρουν και την υπογραφή του στην παραγωγή. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ συνεργάζεται με την Πόλυ Βλάχου.

Ιστοσελίδα για το Σανατόριο

Το σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγή», είναι το πρώτο ορεινό σανατόριο για φυματικούς στην Ελλάδα, που ο γιατρός Καραμάνης λειτούργησε για  πάνω από μισό αιώνα στη γενέτειρά του στο Πήλιο, και εξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων του Μεσοπολέμου, χάρη και στην σύζυγό του Άννα, μετέπειτα σύζυγό του Άγγελου Σικελιανού. Το μέρος εκείνο, όπου ζήτησαν «παράταση ζωής» χιλιάδες φθισικοί και όπου βρέθηκαν στις εκδρομές τους ο Σικελιανός, ο Παλαμάς, ο Τσάτσος, ο Σεφέρης, ο Τριανταφυλλίδης, ο Δελμούζος και πολλοί άλλοι, έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης με τα στοιχεία 700 ανθρώπων, από τους 2.000 περίπου που νοσηλεύθηκαν στο Σανατόριο.

Τα στοιχεία αυτά συνέλεξε η αρχαιολόγος κ. Βάσω Πανάγου με την αμέριστη βοήθεια της Αννίτας Πρασσά, Διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Βόλο. Σχεδόν κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Μαγνησία έχει κάποιο μέλος της  που νοσηλεύθηκε στο Σανατόριο του Καραμάνη. Υπήρχαν επίσης οργανωμένες συμφωνίες όπως αυτή της American Joint Distribution Committee η οποία βοηθούσε ισραηλίτες από όλο τον κόσμο. Αρκετοί από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο Σανατόριο λίγο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν η βάση δεδομένων συμπληρωθεί και δημοσιοποιηθεί η διεύθυνση της ιστοσελίδας,  κάθε ενδιαφερόμενος, πληκτρολογώντας το επώνυμο του ανθρώπου που γνωρίζει ότι νοσηλεύθηκε, θα μπορεί να βρει όσες πληροφορίες είναι διαθέσιμες και να ανατρέξει στο αρχείο. Επίσης, θα μπορεί ο καθένας να αναρτήσει και άλλα στοιχεία τα οποία ενδεχομένως διαθέτει, ακόμη και φωτογραφικό υλικό.

Σκοπός της πρωτοβουλίας που σχεδιάσθηκε και οργανώθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Βόλο, είναι η δημιουργία μιας κοινότητας συνανθρώπων μας, όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Γουργουλιάνης,  που τους ενώνουν οι αναμνήσεις και ο αγώνας κατά της φυματίωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το