Οικονομία

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα – Θα ξεπεράσουν τα 2 ευρώ ξανά την ερχόμενη εβδομάδα

Xωρίς τέλος φαίνεται η πίεση στις τιμές της ενέργειας. Μετά το φυσικό αέριο που καταγράφει σημαντικότατη αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και 50% από τα υψηλά της 26ης Αυγούστου, έρχεται και το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου πραγματικά καλπάζει τις τελευταίες ημέρες και το Brent είναι μία ανάσα από τα 100 δολάρια του βαρέλι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επόμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων θα πωλούν τόσο την βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει αρκετό καιρό να συμβεί, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή την Πέμπτη για τη βενζίνη διαμορφώθηκε στα 1,994 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του diesel κίνησης ήταν μία ανάσα χαμηλότερα στα 1,961 ευρώ.

Στην Αττική, μια ματιά να ρίξει κανείς θα διαπιστώσει ότι σε πολλά πλέον πρατήρια η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από αυτή της βενζίνης.

Ανοδος του Brent για 5η συνεχή ημέρα
Η τιμή του Brent μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να κάνει ένα πραγματικό άλμα περίπου 19% και να βρεθεί από τα 82 δολάρια το βαρέλι στα 98,6 δολάρια. Χτες, μάλιστα, ήταν η 5η διαδοχική ημέρα ανόδου για την τιμή του «μαύρου χρυσού», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το Brent να βρεθεί στα υψηλά του μήνα.

Σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί τελικά να μετριαστούν οι εντυπώσεις και τα μέλη του OPEC+ να μην κάνουν πράξη τόσο μεγάλη μείωση και να μην επηρεάσει τόσο πολύ την παγκόσμια προσφορά.

To Brent χτες και προχτές κέρδισε πάνω από 5 δολάρια πάνω στο υψηλότερο σημείο από τις 30 Αυγούστου, που ήταν στα 97,8 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκε μία ανάσα από τα 98,6 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι προχθές ο OPEC+ ανακοίνωσαν περικοπή ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια από την 1η Νοεμβρίου, προχωρώντας στη μεγαλύτερη μείωση από τις αρχές του 2020.

Εντονη ενόχληση από τις ΗΠΑ
Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη κριτική από τις ΗΠΑ, αφού θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή ήταν ουσιαστικά μία νίκη της Ρωσίας, καθώς οι εξαγωγές της τελευταίας απειλούνται από τη συντονισμένη επιβολή πλαφόν την οποία σχεδιάζουν οι ηγέτες της Δύσης.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «με τις ρωσικές εξαγωγές να αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι περικοπές του OPEC+ διευκολύνουν τη Μόσχα να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς το οποίο κατείχε.

Από την πλευρά τους αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι αναμένουν τα μέλη του OPEC να μειώσουν την παραγωγή σε μικρότερο βαθμό από εκείνον τον οποίο θέτει το πλαίσιο του οργανισμού.

Σημαντική μείωση για αέριο και ρεύμα
Στο αντίποδα αυτών των αρνητικών εξελίξεων, η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, που έχει υποχωρήσει 55% από τα υψηλά των 350 ευρώ η μεγαβατώρα. Χτες έκλεισε στα 156,5 ευρώ.

Ανάλογα σημαντική πτώση καταγράφει και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που για 3η συνεχή ημέρα διαμορφώθηκε κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα χτες έκλεισε στα 262 ευρώ, ενώ προχτές ήταν στα 230 ευρώ.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το