Τοπικά

Μεταρρυθμίσεις και μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ζητούν τα Επιμελητήρια – Γενική Συνέλευση στο Βόλο  

«Αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη», σημείωσε στο λόγο του κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ανοίγοντας τις εργασίες ο κ. Μίχαλος, υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες, ώστε να ανακάμψει η οικονομία. Όπως μεταξύ άλλων υπογράμμισε, «από το 2010 η χώρα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσει τα βασικά δομικά προβλήματα της οικονομίας: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τον αναποτελεσματικό και δαπανηρό δημόσιο τομέα, το χαώδες ρυθμιστικό περιβάλλον που δημιουργεί γραφειοκρατία και διαφθορά, την αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, τους περιορισμούς στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σήμερα, επτάμισι χρόνια μετά, σε όλους αυτούς τους τομείς, η Ελλάδα συνεχίζει να πιάνει πάτο στις διεθνείς κατατάξεις. Και μάλιστα χάνοντας θέσεις τα τελευταία χρόνια, αντί να κερδίζει.
Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες ακόμη σέρνονται, από αξιολόγηση σε αξιολόγηση.

Το αποτέλεσμα είναι:
-Να έχει σήμερα η Ελλάδα έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.
-Να έχουμε μέσα σε 4 χρόνια πάνω από 80 νόμους, με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.
-Να στοιχίζουν οι ετήσιες καθαρές αποδοχές 25.000 χιλιάδων για έναν εργαζόμενο, 43.000 στον εργοδότη.
– Να χρειάζονται μέχρι και 22 δικαιολογητικά για μια μεταβίβαση ακινήτου.
– Να σταματούν επενδύσεις γιατί δεν δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένος και σαφής χωροταξικός σχεδιασμός με κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης
– Να υστερούμε σε καινοτομία γιατί τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν δέσμια του κρατικού και κομματικού εναγκαλισμού».

Παπανάτσιου: Τα υπερπλεονάσματα θα δοθούν πάλι ως κοινωνικό μέρισμα 

Προσερχόμενη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης η Υφ. Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου έκανε τις εξής δηλώσεις: «Θεωρούμε ότι το κλίμα στις επιχειρήσεις που έχουν ανακοινωθεί από τους παραγωγικούς φορείς και όχι από την κυβέρνηση, έχει αρχίσει και αντιστρέφεται. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που έχει αυξήσει τους τζίρους του και τα κέρδη του. Φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να γίνει αυτό ακόμη μεγαλύτερο.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι θα έχουμε και φέτος υπερπλεονάσματα, τα οποία θα τα δώσουμε πάλι σαν κοινωνικό μέρισμα στις αδύναμες τάξεις με αποτέλεσμα τα χρήματα να γυρίσουν στην αγορά κι έτσι να υπάρξει η δυνατότητα η αγορά να ανακάμψει ενόψει των εορτών.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις από το 2020 και μετά, στα αντίμετρα θα βλέπουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Όσο αυξάνεται η φορολογητέα βάση θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Πιθανόν να το κάνουμε και νωρίτερα.
Αναφορικά με την αξιολόγηση, δεν έχει κλείσει ακόμη και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ανακοίνωση. Για το μέρισμα, δεν έχουμε καταλήξει που θα το δώσουμε.
Για την λοταρία, είμαστε τελείως έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία από τις Τράπεζες».

Μπασδάνης: Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων τονίζοντας:

«Για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων αλλά και κυριότερα, για την επιβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη μείωση της φορολογίας, τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ακόμη και εάν επιτευχθεί η περιβόητη ανάπτυξη, πάλι θα είμαστε μάρτυρες μίας περαιτέρω οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Επιμελητήριο μας, κατά την εξαετή θητεία μας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Mε στοχευμένες δράσεις στηρίζει τους τρεις πυλώνες που αποτελούν τα βασικά συστατικά επιτυχίας για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, που είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η συνέργεια.

Το τελευταίο συστατικό άλλωστε, αυτό της συνέργειας, αποτελεί και το βασικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων, που σε συνεργασία με την ΚΕΕΕ θα θέσουν τις βάσεις για την ύπαρξη ενός ισχυρού Επιμελητηριακού Θεσμού – ικανού να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αλλά και αποτελέσει τον σύμβουλο του κάθε επιχειρηματία σε κάθε του βήμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το