Τοπικά

Με δύο Ινστιτούτα και δυο Πειραματικά σχολεία ο Βόλος – H τελική πρόταση Γαβρόγλου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας για το Σχέδιο Νόμου του Νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» δεν υπάρχουν ανατρεπτικές μεταβολές από την αρχική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γαβρόγλου, αλλά «διορθωτικές αλλαγές » που αφορούν μόνο σε ονόματα τμημάτων. Τα τμήματα δεν αλλάζουν και θα είναι 35, ενώ η πρόταση για δημιουργία τουριστικού τμήματος στον Βόλο δεν εξετάζεται.

Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του ιδρύματος το υπουργείο συναίνεσε στην ένταξη στο νομοσχέδιο και τη στήριξη της Πολιτείας για τη δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Βόλο ώστε να ενισχυθούν ακαδημαϊκά τα υπάρχοντα Παιδαγωγικά Τμήματα και να ενισχυθεί επίσης η διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία.
Επίσης στον Βόλο θα δημιουργηθεί Ινστιτούτο Διδακτικής και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών που προτάθηκε από τους προέδρους των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων και τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών αλλά και Ινστιτούτο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής πρότεινε την ίδρυση ενός Τμήματος Ψυχολογίας. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να εγκριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Πάντως εξετάζεται θετικά.
Η έδρα της σχολής Οικονομικών θα βρίσκεται στη Λάρισα και δεν υπάρχει καμία μεταβολή από την αρχική πρόταση. Κανένα τμήμα δεν μεταφέρεται από τον Βόλο για τη Λάρισα.
Η Σύγκλητος είχε προτείνει η έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών να βρίσκεται στον Βόλο, έδρα του παλαιότερου Τμήματος της Σχολής, το οποίο θα αναλάβανε σε μεγάλο βαθμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Βασικό στοιχείο της απόφασης του υπουργείου είναι η αποδοχή της τεκμηριωμένης πρότασης της Συγκλήτου για στελέχωση με νέα μέλη ΔΕΠ. Για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου και την ομαλή λειτουργία των νέων Τμημάτων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 110 νέες θέσεις ΔΕΠ, κατανεμημένες εμπροσθοβαρώς στην περίοδο 2018-20 και με την πρόταση φέρεται να συμφώνησε το υπουργείο.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων με τους πανεπιστημιακούς από πλευράς του υπουργείου Παιδείας ενόψει της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το