Τοπικά

Λιγότερα τα κενά φέτος στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας 

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα τριών μηνών 25.000 μαθητές επέστρεψαν χθες στα σχολεία, ενώ από σήμερα ξεκίνησαν κανονικά και τα μαθήματα.
Τα «πρωτάκια» στην Α’ Δημοτικού Σχολείου είναι φέτος 1.672.
Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν καταγράφονται κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς με εξαίρεση ένα κενό νηπιαγωγού στο Κλήμα Σκοπέλου και μάλιστα στο ολοήμερο του σχολείου.
Κενά υπάρχουν γύρω στα δέκα σε καθηγητές ειδικοτήτων, ενώ περίπου 42 κενά παρατηρούνται στην ειδική αγωγή από τα οποία τέσσερα είναι στα σχολεία και τα τμήματα ένταξης και άλλα 38 στην παράλληλη Στήριξη.
Επίσης υπάρχουν κάποια κενά στις Τάξεις ΖΕΠ που είναι για τους αλλοδαπούς μαθητές.

Με αυτές τις συνθήκες είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά άνοιξαν χωρίς να υπάρχουν κενά δασκάλων και νηπιαγωγών που να συνοδεύονται και από διαμαρτυρίες γονέων. Αιτία βέβαια ήταν το γεγονός πως φέτος το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να καλυφθούν πολλά κενά.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας κ. Γιώργος Πολύζος ο οποίος παρευρέθηκε στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σκιάθου, «η σχολική χρονιά ξεκινά ομαλά, χωρίς κενά σε εκπαιδευτικούς τουλάχιστον σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Όλα τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές από Τετάρτη θα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης παρευρέθηκε στην τέλεση του αγιασμού στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Βελεστίνου.

Ο αγιασμός τελέστηκε στον χώρο του Γυμνασίου, αλλά το «παρών» έδωσαν μαθητές τόσο του ΓΕΛ όσο και του ΕΠΑΛ. Έτσι ο αύλειος χώρος πλημμύρισε από μαθητές και χαμόγελα για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο κ. Σαβελίδης επισήμανε πως «η σχολική χρονιά ξεκινά φέτος χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα κενά στα σχολεία. Μάλιστα αυτές τις μέρες γίνονται από το ΠΥΣΔΕ οι τοποθετήσεις των καθηγητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Κάποια κενά καθηγητών, κυρίως στην ειδικότητα των φιλολόγων, υπάρχουν στις Σποράδες. Επίσης λείπουν και ορισμένες ώρες σε ξενόγλωσσους καθηγητές, αλλά θα καλυφθούν άμεσα. Πάντως σε σχέση με πέρυσι είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σαβελίδης ανέφερε πως «στη σημερινή εποχή με τις τρομακτικές συγκρούσεις και αντιφάσεις η εκπαίδευση αποτελεί πλέον το τελευταίο οχυρό και καλείται να διαδραματίσει πολυδιάστατο και πολυσήμαντο ρόλο. Προσδοκούμε από αυτή να μην είναι απλώς ένας μηχανισμός μετάδοσης γνώσεων στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά να μεταγγίσει σε αυτούς αξίες και ιδανικά.
Οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε για ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς, για ένα σχολείο ασφαλές, για ένα σχολείο που θα ενθαρρύνει την αυτονομία και τη δημιουργικότητα στο πλαίσιο της ομάδας, για ένα σχολείο που θα ενισχύει στέρεα τη συνείδηση της ταυτότητας με παράλληλο σεβασμό της διαφορετικότητας, για ένα σχολείο, που θα προάγει τις ανθρωπιστικές αξίες».
Ο διευθυντής του Γυμνασίου Βελεστίνου κ. Νίκος Αγγελόπουλος ανέφερε πως στο Γυμνάσιο δεν παρατηρείται κανένα κενό καθηγητή και το σχολείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει με ολοκληρωμένο διδακτικό ωράριο τα μαθήματα.
Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύσκεψη αναφορικά με τη φοίτηση των προσφύγων από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.

«Κάθε σχολείο και ένας ιερέας»
Κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας βρέθηκε χθες ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να ευλογήσει την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς.
Ο κ. Ιγνάτιος βρέθηκε, κατά σειράν, στο Ελληνογαλλικό σχολείο «Άγιος Ιωσήφ», στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φερών Βελεστίνου, στο Γυμνάσιο Βελεστίνου, , στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας».
Ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε προς όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, πλούσια τη Χάρη του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και στη νέα σχολική χρονιά, ενώ κάλεσε τους μαθητές να απεγκλωβιστούν, όσο είναι δυνατόν, από την εξάρτηση που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και δικτύωσης, όπου απουσιάζει η αμεσότητα της αληθινής σχέσης και να επιδιώξουν τη δημιουργία υγιούς επικοινωνίας με τους συμμαθητές και φίλους τους, μέσα από τον ζωντανό διάλογο, την εκ του σύνεγγυς συνεργασία και την ειλικρινή αγάπη.
Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Μητρόπολης κατά του υποσιτισμού των μαθητών επισημαίνοντας πως κάθε σχολείο θα έχει γι’ αυτό το θέμα τον ιερέα του. Η κάθε ενορία θα φροντίζει και φέτος για τη διάθεση δεκατιανού σε μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποσιτισμού.
Υπολογίζεται πως πάνω από 400 μαθητές θα λαμβάνουν δεκατιανό από τις Ενορίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το