Τοπικά

Τα λύματα «πνίγουν» το Αλιγαρόρεμα – Διαμαρτύρονται ιδιοκτήτες κατοικιών στις Αλυκές

Αφόρητη είναι πλέον η καθημερινότητα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι έχουν την ατυχία να μένουν στις οδούς Δρυάδων και Αλκαίου στις Αλυκές, τους δύο παρόχθιους δρόμους που εφάπτονται του Αλιγαρορέματος. Η εμφάνιση λυμάτων στο συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος που διέρχεται από την περιοχή και εκβάλλει στη θάλασσα, έχει μετατρέψει σε «θαλάμους αερίων» ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Το Αλιγαρόρεμα πηγάζει από τις πλαγιές του Παλιουρίου και καταλήγει στις Αλυκές, σε ελάχιστη απόσταση από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το ξύλινο γεφυράκι που υπάρχει στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, το οποίο χρησιμοποιούν οι πεζοί για τη διέλευσή τους από εκεί, όταν τα νερά της βροχής καλύπτουν το οδόστρωμα.

Το φαινόμενο που ταλαιπωρεί δεκάδες περίοικους εμφανίζεται σχεδόν κάθε φορά που το Αλιγαρόρεμα γεμίζει από τα όμβρια ύδατα (μέσα από το συγκεκριμένο φυσικό ρέμα βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα των Αλυκών). Οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν αγανακτισμένοι στη «Θ» πως εκτός τα νερά της βροχής, το ρέμα κατεβάζει και μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων ζώων. Διαμαρτύρονται, μάλιστα, πως προέρχονται από τα ποιμνιοστάσια που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Παλιουρίου.

Την κατάσταση περιπλέκει το ανάγλυφο της κοίτης από το ύψος της γέφυρας στην οδό Αγησάνδρου μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείων, τον παραλιακό δρόμο που χωρίζει το Αλιγαρόρεμα από την ακτογραμμή. Το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα. Σε αυτό το κομμάτι, οι ροές των νερών έχουν δημιουργήσει κοιλώματα στον πυθμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στάσιμα ύδατα στις εκβολές του ρέματος.

Εξαιτίας της προβληματικής, έως ανύπαρκτης απορροής των όμβριων υδάτων στη θάλασσα, δεκάδες κάτοικοι των Αλυκών έχουν βρει τον μπελά τους. Όσοι διαμένουν σε σπίτια, τα οποία εφάπτονται του Αλιγαρορέματος, δεινοπαθούν από τη δυσωδία που έχει κατακλύσει τη συνοικία. Με το που πλησιάσει κάποιος στους δύο παρόχθιους δρόμους, δοκιμάζει τις αντοχές του, εξαιτίας των δυσάρεστων οσμών.
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μάλιστα σε ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο, όπως είναι οι Αλυκές, είναι κατακριτέα. Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος ρύπανσης του Παγασητικού παραμένει υψηλός, αφού με τους νοτιάδες η θάλασσα «φουσκώνει» και διαπερνά τον δρόμο φτάνοντας μέχρι το ρέμα.

Τη χαριστική βολή δίνουν τα σμήνη κουνουπιών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις εκβολές του Αλιγαρορέματος. «Βρισκόμαστε στο έλεος των κουνουπιών. Δεν έχει γίνει ούτε ένα ψεκασμός», ανέφερε στη «Θ» περίοικος, ο οποίος πνέει μένεα για την αδυναμία της Πολιτείας να δώσει οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Αγία Ειρήνη.
Οι ακαθαρσίες των ζώων έχουν μετατρέψει σε βούρκο το τμήμα του Αλιγαρορέματος από την Αγησάνδρου μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείου. Η επιφάνεια των στάσιμων υδάτων έχει καλυφθεί από περιττώματα, δημιουργώντας ανθυγιεινή εστία. «Με κάθε βροχόπτωση, το ρέμα κατεβάζει τόνους κοπριάς από το Παλιούρι», κατήγγειλε έτερος κάτοικος της περιοχής, μην κρύβοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το