Τοπικά

Καλλιεργεί τσάι από ηλικία επτά ετών φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής από τη Βρύναινα “Θ”

Σ17 Φ2ΜΟΝ
Ο φοιτητής Χρήστος Μυλωνάς

Από την ηλικία των 7 ετών ασχολείται με την καλλιέργεια του τσαγιού βοηθώντας τους γονείς τους στις καλλιέργειες. Ο τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Μυλωνάς ήταν χθες εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση για το τσάι.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Μαγνήτων Κιβωτός της Μητρόπολης Δημητριάδος και εντάχθηκε στο πλαίσιο του φετινού θεματικού έτους που είναι αφιερωμένο στις γεύσεις και στην ανάδειξη των προϊόντων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ομάδα παραγωγών Βρύναινας και με τον Ελληνορωσικό Σύλλογο Μαγνησίας και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη αίθουσα του εστιατορίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας γέμισε ασφυκτικά από συμπολίτες.

Σ17 Φ1 (14)
Εκδήλωση για το τσάι διοργανώθηκε χθες από τη Μαγνήτων Κιβωτός της Μητρόπολης Δημητριάδος και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου

Ο Χρήστος Μυλωνάς τόνισε πως θέλει να αξιοποιήσει τις γνώσεις που λαμβάνει από τη Γεωπονική Σχολή για να τις εφαρμόσει στην καλλιέργεια του τσαγιού. «Η οικογένειά μου ασχολείται με την καλλιέργεια τσαγιού εδώ και 45 χρόνια. Ξεκίνησαν ο παππούς και η γιαγιά μου, ακολούθησε ο πατέρας μου και τώρα βοηθώ και εγώ» τόνισε ο φοιτητής.

Ο ίδιος κατάγεται από τη Βρύναινα Αλμυρού, ένα χωριό που έχει επενδύσει πολλά στην παραγωγή τσαγιού.

Συνολικά κάθε χρόνο παράγονται στη Βρύναινα 150 τόνοι τσαγιού. Η οικογένεια του Χρήστου Μυλωνά ανήκει στη μέση κατηγορία παραγωγής τσαγιού, αφού η ετήσια ποσότητα αγγίζει τους 5-6 τόνους. Υπάρχουν, όμως και οικογένειες που παράγουν ακόμη και δεκαπέντε τόνους τσάι.

«Η Βρύναινα ζει από το τσάι και θέλω να απασχοληθώ επαγγελματικά, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, και εδώ υπάρχει μια σίγουρη δουλειά. Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής πωλείται στην εγχώρια αγορά, αλλά υπάρχουν και ποσότητες που εξάγονται, όπως στη Γερμανία, την Αγγλία, την Αμερική. Πρόκειται για μια χειρωνακτική δουλειά που σε απασχολεί όλο το χρόνο, σχετικά με το σκάλισμα, το φύτεμα. Βέβαια η δυσκολότερη περίοδος είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, όταν γίνεται η συγκομιδή».

Μάλιστα πρόσθεσε πως «το τσάι του βουνού είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ακόμη πιο γνωστό στους νέους, αλλά και στους ξένους».

Ο Χρήστος Μυλωνάς μίλησε χθες στην εκδήλωση για τα βήματα που ακολουθούνται στην παραγωγή τσαγιού, μέχρι να φτάσει στην κούπα μας. Άλλωστε ο ίδιος διαθέτει πλούσιες γνώσεις, αφού, όπως μας είπε, ασχολείται με το τσάι από την ηλικία των επτά ετών.

Ο πρόεδρος της Μαγνήτων Κιβωτός κ. Νίκος Τσούκας τόνισε πως η πρώτη εκδήλωση για το νέο θεματικό έτος αναφέρεται στο τσάι στη ζωή μας και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το