Τοπικά

Καλή βαμβακοπαραγωγή με καλύτερες τιμές φέτος – Αισιόδοξοι οι αγρότες στη Μαγνησία

Με τους καλύτερους οιωνούς αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα η συγκομιδή της φετινής βαμβακοπαραγωγής στη Μαγνησία, καθώς εκτιμάται πως η στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η τιμή θα είναι υψηλότερη συγκριτικά με πέρυσι. Οι βαμβακοπαραγωγοί απεύχονται την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων καθώς θα υπάρξει υποβάθμιση του προϊόντος, ενώ αισιοδοξούν πως η τιμή θα καταφέρει να αγγίξει τα 55 λεπτά το κιλό.

Να αναφερθεί ότι στον Νομό καλλιεργούνται συνολικά 42.000 περίπου στρέμματα με βαμβάκι.
Στον κάμπο του Αλμυρού οι βαμβακοπαραγωγοί ζεσταίνουν τα αγροτικά μηχανήματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να μπουν στα χωράφια για τη συγκομιδή του προϊόντος.
Όπως ανάφερε ο αγρότης από τον Αλμυρό κ. Χρ. Πάντζιος «η συγκομιδή θα αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, πλην όμως θα είναι μικρότερη συγκριτικά με πέρυσι».
Να αναφερθεί ότι πέρυσι η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή του Αλμυρού ήταν 350 έως 450 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η τιμή πώλησης του παραγωγού έφτασε τα 48 λεπτά το κιλό.
«Φέτος ευελπιστούμε ότι η τιμή θα αγγίξει και τα 55 λεπτά το κιλό, καθώς δεν υπήρξαν προβλήματα και η παραγωγή είναι εξαιρετικά ποιοτική. Μετά από 15 ημέρες περίπου θα είμαστε σε θέση εφόσον και οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν, να πούμε με ακρίβεια και τη μέση στρεμματική απόδοση» προσέθεσε ο ίδιος.

Στο Βελεστίνο
Παρόμοια είναι περίπου η εικόνα και στον κάμπο του Βελεστίνου, με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής βαμβακοπαραγωγής να εκτιμάται πως θα αρχίσει σε 10 έως 15 περίπου ημέρες. Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή με την εμφάνιση πράσινου σκουληκιού, ωστόσο ήταν περιορισμένα.
Από την πλευρά του ο βαμβακοπαραγωγός Ηλ. Ιωάννου επισήμανε ότι «η τάση για την τιμή πώλησης είναι ανοδική σε σχέση με την περσινή και ο ίδιος εκτιμά ότι θα αγγίξει τα 55 λεπτά το κιλό. Η παραγωγή θα είναι καλή εφόσον και οι καιρικές συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι σύμμαχος με τους αγρότες».
Πέρυσι στην περιοχή του Βελεστίνου η μέση στρεμματική απόδοση ήταν 370 έως 380 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 10% έως 15% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι.
Πάντως, σε επίπεδο Θεσσαλίας εκτιμάται πως η μέση στρεμματική απόδοση θα είναι στα 320 έως 350 κιλά, ενώ τα εκκοκκιστήρια αναμένεται να λειτουργήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ανακοίνωση- προτάσεις Διεπαγγελματικής Οργάνωσης
Από την πλευρά της η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, σε αναμονή της περιόδου συγκομιδής της παραγωγής βαμβακιού, με κύριο στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος και με σκοπό να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, προτείνει μεταξύ άλλων στους βαμβακοπαραγωγούς και εκκοκκιστές τα ακόλουθα:
– Τη συνεργασία των βαμβακοπαραγωγών με γεωπόνους για τη σωστή αποφύλλωση της φυτείας
– Τη συγκομιδή της καλλιέργειας με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι στεγνό και καθαρό
– Τυχόν ποσότητες που παραδίδονται με ποσοστό ξένης ύλης άνω του 10% θα απορρίπτονται από τον υπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης
– Την παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας
– Τη συνδρομή των βαμβακοπαραγωγών στην ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού, με τη σωστή συγκομιδή, δημιουργώντας υπεραξία για το προϊόν και σταθερά βιώσιμες προοπτικές για τον κλάδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το