Τοπικά

Κ. Μαραβέγιας: Άλματα προς τα εμπρός για την Ελλάδα με τα 56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ενέκρινε μετ’επαίνων η Ε.E. ανοίγει νέους ορίζοντες για τον μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας μέχρι το 2026, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης στήριξης και του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας την Παρασκευή στη Βουλή, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι η προκαταβολή άνω των 4 δισ. ευρώ, επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει άλματα προς τα εμπρός λαμβάνοντας σε βάθος 5ετίας πάνω από 30 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Συνολικά, σχεδόν 56 δισεκατομμύρια ευρώ θα αναζωογονήσουν την Ελληνική οικονομία με ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης 6ετίας.

«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται, λοιπόν, να επιβεβαιώσει την δέσμευση της κυβέρνησης να «τρέξει» με πολύ γοργούς ρυθμούς το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα, ένα εθνικό σχέδιο που αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έδωσε ο βουλευτής στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων δομών και υποδομών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ένα σημαντικό κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, σχεδόν 450 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την ανάπτυξη βιοτεχνολογικών εφαρμογών, την φαρμακευτική και την ιατρική έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, έμφαση δίνεται στην πρόληψη αλλά και σε επενδύσεις που αφορούν νέες υποδομές Υγείας με παράλληλο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Μόνο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα διατεθούν πάνω από 280 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, με επανεκπαίδευση του προσωπικού στη φροντίδα πρώτης γραμμής. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην κατ’οίκον φροντίδα χρονίων νοσημάτων και στην ανακουφιστική αγωγή με τη δημιουργία συστήματος κατ’οίκον νοσηλείας για ευαίσθητες ομάδες ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κ. κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σχεδόν 600 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογισθεί για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα Υγείας. Ίσως όμως το σημαντικότερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είπε, να αφορά στην υλοποίηση του επί δεκαετίες αναμενόμενου Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης στη χώρα μας, την πλέον εμβληματική πρωτοβουλία στο χώρο της Δημόσιας Υγείας που φέρει το όνομα του οραματιστή γιατρού Σπύρου Δοξιάδη, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται να προστεθούν στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σε αυτές του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, όπως και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, αλιείας και ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έφερε μόνο τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά εξασφάλισε πρόσθετες Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ για την επόμενη 7ετία.

Κλείνοντας, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως προσπάθησε να παραπληροφορήσει τον ελληνικό λαό ότι δήθεν το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν 30 αλλά μόνο 20 δισ., για να κατασκευάσει την ψευδή εικόνα ενός κατά πολύ μικρότερου ευρωπαϊκού πακέτου για την Ελλάδα και να μειώσει την εθνική επιτυχία της ΝΔ. «Η χώρα μας όμως σήμερα μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάκαμψης, έχοντας πλέον όλα τα μέσα για να μετατραπεί σε μια χώρα – πρότυπο ανθεκτικότητας και ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το