Τοπικά

Η ΠΠΜ στη διαβούλευση για το LNG στον Παγασητικό

 

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) συμμετείχε στη διαβούλευση για τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό καταθέτοντας τις παρακάτω θέσεις:

1. Οι εγκαταστάσεις αυτές χωροθετούνται πολύ κοντά σε οικιστικές περιοχές και αυτό αντίκειται στη συνθήκη SEVESO lll καθώς κατατάσσεται στις βιομηχανικές δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, αστοχίας υλικού, έκτακτης βλάβης αλλά ακόμη και τρομοκρατικής ενέργειας ή εμπόλεμης κατάστασης.

2. Η χωροθέτηση αυτή έγινε πάνω σε σεισμογενές ρήγμα, όπως φαίνεται στους γεωλογικούς χάρτες της Μελέτης που είναι σε διαβούλευση. Παρότι ο σταθμός θα είναι πλωτός, εκτός από τους κινδύνους που συνεπάγεται τυχόν «τσουνάμι», η σύνδεση του με το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου θα είναι με υποθαλάσσιο και επί στεριάς αγωγού, που σε περίπτωση σεισμού θα είναι εκτεθειμένος με σημαντική διαρροή και συνεπώς σε ενδεχόμενη έκρηξη.

3. Η τροφοδοσία του ίδιου του FSRU, αλλά και η ανάγκη τροφοδοσίας σε LNG των μεγάλων ποντοπόρων πλοίων, που διέρχονται την Μεσόγειο, θα επιβαρύνει τον κλειστό και αβαθή κόλπο του Παγασητικού με ρύπανση από πολλές αιτίες. Τα πολλά (άνω των 60 ετησίως) και τεράστια αυτά (άνω των 350 μ.) πλοία θα “οργώνουν” τον Παγασητικό με την ΕΙΣΟΔΟ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ στο FSRU- ΕΞΟΔΟ με αποτέλεσμα ο ευαίσθητος αυτός κόλπος να αποκτήσει χαρακτηριστικά Σκαραμαγκά, αν και τουριστική περιοχή.

4. Η καθημερινή λειτουργία της αποθήκευσης και διατήρησης του υγροποιημένου αερίου σε -163 °C, συνοδεύεται με διαρκή αεριοποίηση μέρους του LNG που, είτε καίγεται στην ατμόσφαιρα με ειδικό πυρσό είτε σε άλλη μονάδα καύσης, θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της περιοχής, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη, σε αέριους ρύπους, από άλλες δραστηριότητες.

5. Η καθημερινή χρήση του θαλάσσιου νερού ως μέσου θέρμανσης για την αεριοποίηση του LNG, θα προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές στο ευαίσθητο οικοσύστημα της εγγύτερης περιοχής του Παγασητικού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι απολύτως αντίθετη με την προτεινόμενη εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό Κόλπο.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το