Τοπικά

Παρηγοριά και θάρρος από τον Σταυρό στον Βόλο

Το αντίγραφο του Σταυρού του πρώτου Αυτοκράτορα του Γένους και μετέπειτα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου βρίσκεται από χθες στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει για πάντα, μια σημαντική ευλογία για τον τόπο που έρχεται να δώσει θάρρος στους πονεμένους από τις πλημμύρες κατοίκους του Βόλου.
Αντίγραφο του ιστορικού αυτού ιερού συμβόλου, το οποίο στο κέντρο του φέρει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Κυρίου και παραπέμπει ευθέως στις απαρχές του Γένους, δώρισε στην τοπική Εκκλησία και ενθρόνισε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός.
Η υποδοχή του Σταυρού πραγματοποιήθηκε στην διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου με υψηλές τιμές παρουσία του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, κληρικών, πιστών, της φιλαρμονικής και πολιτιστικού συλλόγου. Ακολούθησε η λιτάνευση του Σταυρού προς τον ναό με τους ήχους της φιλαρμονικής, ενώ παραπλεύρως οι πιστοί παρακολουθούσαν την τελετή. Στο κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού έγινε η ενθρόνιση του Σταυρού και τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, ενώ το βράδυ τελέστηκε και αγρυπνία.
Το αντίγραφο του Σταυρού θα φυλάσσεται στην Αγία Τράπεζα, ενώ στόχος είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα να εκτεθεί στο κοινό όντας φυλαγμένη σε μια ξυλόγλυπτη κατασκευή.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σε δήλωσή του ανέφερε πως «είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη μας και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου που υποδέχεται αυτό το σύμβολο της Ορθοδοξίας, το σύμβολο που φέρει το όνομα του Αγίου Κωνσταντίνου. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει το «Εν τούτω Νίκα». Ο Σταυρός που έρχεται ως κειμήλιο από τη Μονή Βατοπεδίου θα μας θυμίζει πάντα τι σημαίνει ορθοδοξία αλλά και ότι ο λαός είναι σε μια σταυρική πορεία για να ζήσει την ανάσταση. Είμαστε ευγνώμονες στον Γέροντα Εφραίμ, γιατί φροντίζει πάντα να έχει στενούς δεσμούς με τον Βόλο, τη Μαγνησία και αυτή η προσφορά του είναι ακόμη μια απόδειξη της αγάπης που τρέφει για τον λαό και τους κληρικούς. Είναι μακροχρόνιοι οι δεσμοί με τον γέροντα Εφραίμ που ξεκίνησαν και με τη δική μας παρουσία εδώ και 25 χρόνια και ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί».
Συμπλήρωσε δε πως το αντίγραφο έρχεται για να επουλώσει τις πληγές από τα πλημμύρες, να δώσει παρηγοριά, αλλά και θάρρος που το χρειάζεται κανείς για να ξεκινά από την αρχή, αλλά και να δημιουργεί. Τώρα ήρθε στην κατάλληλη στιγμή».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου π. Επιφάνιος είπε πως «η έλευση του αντίγραφου του Σταυρού είναι ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη. Το αντίγραφο θα βρίσκεται εδώ στην πόλη μας για πάντα. Μάλιστα ήρθε σε μια περίοδο που η πόλη προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τις πλημμύρες».

Ομιλία Εφραίμ στον Βόλο

Ο Γέροντας Εφραίμ, προσκεκλημένος του Δήμου Βόλου, θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας και, παρουσία του σεβ. μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, θα αναπτύξει το θέμα «Στώμεν καλώς».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το