Τοπικά

Κακοκαιρία: Έρχονται έντονα φαινόμενα στη Θεσσαλία – Πού αναμένονται χιόνια

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός μετά την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική και τη βόρεια χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν και να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές.

Παράλληλα, από το απόγευμα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, ενώ το Σάββατο (16/12) θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή τις επόμενες ώρες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Η αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Σε αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν :

α) Τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (15-12-2023) στη δυτική Μακεδονία (και μέσα στις πόλεις), τα ορεινά της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδος και της Κεντρικής, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (σε περιοχές με υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω). Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) από το απόγευμα στη βορειοανατολική Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

β) Tο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

γ) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Όπως εξήγησε και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης πρόκειται για κακοκαιρία εξπρές που θα επηρεάσει μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος αναφέρει:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Επειδή έχω λάβει πολλά μηνύματα σχετικά με την αλλαγή του καιρού που αναμένουμε στη χώρα μας και με ρωτάτε ορισμένοι αν θα χιονίσει μέσα σε πόλεις (και πως να μη ρωτάτε όταν κάνουν το γύρο του διαδικτύου κι όχι μόνο πολλά και διάφορα), απλά να αναφέρω τα εξής.

Πρόκειται για μια φυσιολογική για την εποχή διαταραχή η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου κι επεξεργάζομαι δεν φέρνει κάτι το ακραίο με εξαίρεση ίσως τους ανέμους στο Αιγαίο με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματά του.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε ακραίο κρύο. Γενικά θα πάμε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ίσως τοπικά και λίγο πιο κάτω. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μια φυσιολογική θερμοκρασία για την εποχή για τη βόρεια Ελλάδα είναι οι 7 με 10 βαθμοί, προς τα κεντρικά οι 10 με 14 βαθμοί, λίγο νοτιότερα λίγο πιο πάνω από τους 14 με 15 βαθμούς.
Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το θέμα των χιονοπτώσεων. Ναι θα χιονίσει στα βουνά και λίγο πιο κάτω για τα βόρεια. Πιθανόν περιοχές όπως η δυτική Μακεδονία ή ο Έβρος να δούνε χιόνια και πολύ πιο χαμηλά. Είναι κάτι φυσιολογικό όμως για την εποχή. Τα φαινόμενα δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι εκείνες οι περιοχές αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τις κακοκαιρίες πολύ πιο οργανωμένα σε σχέση π.χ αν κάτι ανάλογο συνέβαινε στην Αττική.
Χιόνια μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως με ρωτήσατε ορισμένοι δεν αναμένονται. ΔΕΝ θα χιονίσει στην Αθήνα, ούτε στον Βόλο, ούτε μέσα στη Θεσσαλονίκη, ούτε στη Λάρισα.
Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα θα πέσουν χιόνια για λίγο στα ορεινά πρόσκαιρα ίσως και λίγο πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 με 700 μέτρα και πάνω. Όπως όμως είπα και παραπάνω περνάει γρήγορα το σύστημα κακοκαιρίας.
Τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο εκφυλίζουν ακόμη περισσότερο την ψυχρή μάζα.

Καταιγίδες σύντομες θα εκδηλωθούν προς την πλευρά του Αιγαίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ στους δυνατούς βοριάδες σε επίπεδα θυέλλης μέσα στο Αιγαίο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Πρόκειται για μια κακοκαιρία “εξπρές” ενός – δύο 24ωρων. Την Κυριακή για παράδειγμα πολλές περιοχές θα έχουν ηλιοφάνεια αν και θα κάνει κρύο. Από Δευτέρα το κρύο θα αρχίσει να μαλακώνει και από Τρίτη – Τετάρτη θα μιλάμε και πάλι για ανοιξιάτικες συνθήκες.
Ακολουθεί χάρτης βαρομετρικών συστημάτων που δείχνει την Κυριακή πως εξαπλώνεται το πεδίο υψηλών πιέσεων στη χώρα μας με το γράμμα “Υ” και τον καιρό να βελτιώνεται.

Βαρομετρικό χαμηλό

Φτάσαμε 15 Δεκέμβρη για να κάνουμε πρώτη είδηση τα χιόνια ενός 24ωρου στα βουνά και λίγο πιο χαμηλά στη βόρεια Ελλάδα

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το