Τοπικά

Η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα μιλά στη “Θ” – Ολοκληρωμένο δίκτυο δομών για κακοποιημένες γυναίκες

Το γεγονός ότι στη χώρα μας λειτουργεί ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, επισημαίνει στη «Θ» η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.
Η κ. Γούλα θα είναι κεντρική ομιλήτρια σε ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Αλμυρού, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, στο πλαίσιο ενός συνόλου δράσεων με κεντρικό μήνυμα την προστασία των θυμάτων της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.
Η εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία – έμφυλη βία», διοργανώνεται στις 7 το απόγευμα στο «Αρχοντικό» στο Δάσος Κουρί.
Κεντρικοί ομιλητές στην ημερίδα θα είναι:
Η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Εκπρόσωπος του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βόλου, Θεοδώρα Πεσιάνη, κοινωνική λειτουργός, και η Κουλούμπαρδου Φιλίτσα, ψυχολόγος, γενική γραμματέας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Ερασμία Καλαφάτη, δικηγόρος παρ’ εφέταις.
Κοινός τόπος των αδικημάτων βίας λόγω φύλου, ιδίως μέσα σε ένα οικογενειακό ή συντροφικό πλαίσιο, είναι ο φόβος των θυμάτων.
Σε δηλώσεις της στη «Θ» η κ. Γούλα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «από την εμπειρία μου των 30 χρόνων από τη θέση της δικηγόρου, αλλά και έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου εργάστηκα για να δημιουργηθούν για πρώτη φορά πρότυπες δομές υποστήριξης ευπαθών ομάδων που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση, καθώς και Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους, επιβεβαίωσα ότι η βία δεν γνωρίζει φύλο, φυλή ή κοινωνική θέση, και σίγουρα δεν εμφανίζεται μόνο σε περιόδους κρίσης, αλλά είναι ένα σύμφυτο στοιχείο της κοινωνίας μας».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «η βία αυτής της μορφής είναι πολύ δύσκολο να καταγγελθεί και συνήθως το θύμα παραμένει για χρόνια αβοήθητο, μη βρίσκοντας τη δύναμη να καταγγείλει τον θύτη του. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος των ειδικών επιστημόνων (π.χ. κοινωνιολόγων, ψυχολόγων κ.ά.), αλλά και των διωκτικών μηχανισμών και λοιπών κρατικών φορέων, είναι άκρως σημαντικός και ευαίσθητος, και μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην αποκάλυψη μιας καταγγελίας, αλλά και στη βοήθεια να μη θυματοποιηθεί το θύμα».
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, κομβικό σημείο για την πολύπλευρη στήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων βίας και κακοποιημένων γυναικών στη χώρα μας είναι το ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης των γυναικών θυμάτων. Επίσης περιλαμβάνει την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που είναι εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση/ 365 ημέρες τον χρόνο, τη στελεχώνουν ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι, οι οποίοι παρέχουν συμβουλευτική στήριξη.
Όπως τόνισε η κ. Γούλα «στρατηγική στόχευση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποτελεί η εφαρμογή των επιταγών που θέτει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που κυρώθηκε στη χώρα μας με τον ν. 4531/2018 και εγγυάται την ισότιμη προστασία και το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των γυναικών σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το