Τοπικά

Η Επιτροπή Αγώνα για την χορηγία της ΑΓΕΤ στο τμήμα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τους προβληματισμούς της για την χορηγία της ΑΓΕΤ στο Τμήμα Αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών σημειώνοντας ότι η συνεισφορά εταιριών στο Πανεπιστήμιο μπορεί υπό συνθήκη να έχει πολλά οφέλη τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για τις εταιρείες. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να αποκτήσει επιπλέον οικονομικούς πόρους για τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων και οι εταιρίες να αποτελέσουν πεδίο δοκιμών, επωφελούμενες από το αποτέλεσμα την επιστημονικής έρευνας.

Σε ανακοίνωσή της όμως αναφέρει ότι “η συγκεκριμένη χορηγία είναι εκ πρώτης όψεως αθώα και καλοδεχούμενη, αν όμως τη δούμε σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών του Βόλου και των γύρω περιοχών για τη συνεχόμενη και επιδεινούμενη ρύπανση, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά.  Στην ανακοίνωση της σημειώνει:

“Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι αποδεδειγμένα ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της πόλης του Βόλου και των γύρω περιοχών. Δεν αποτελεί πρωτοτυπία, το αντίθετο μάλιστα, εταιρείες των οποίων η λειτουργία προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, να βρίσκουν έρεισμα και να παρακάμπτουν εμπόδια μέσω χορηγιών. Σχετικά με την παράκαμψη εμποδίων, πρέπει επίσης να αναφερθεί και το εξής:
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας αποφάνθηκε στις 31 Αυγούστου 2020 ότι δεν χορηγείται στην Geocycle Hellas (σ.σ. θυγατρική της ΑΓΕΤ Ηρακλής) η άδεια για την ίδρυση και λειτουργία του έργου «Μονάδα Ανακύκλωσης αποβλήτων, εκσκαφών, κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)», εντός παλαιού λατομείου ΑΓΕΤ Ηρακλής, σε έκταση 2.000 τ.μ. στην περιοχή Τ.Κ. Άλλης Μεριάς, Δ.Ε. Πορταριάς. Δήμου Βόλου Π.Ε. Μαγνησίας, διότι το έργο αυτό: α) θα επιφέρει άμεση βλάβη, λόγω των αρνητικών συνεπειών της παραγόμενης σκόνης, που θα λειτουργήσουν αθροιστικά στην ήδη αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής και θα επιταχύνουν την καταστροφή των μνημείων του «Αρχαιολογικού χώρου του λόφου της Γορίτσας» και β) θα επιφέρει έμμεση βλάβη, επειδή υπάρχει ορατή επαφή με αυτά, λόγω εγγύτητας.

Η εταιρεία Geocycle κατέθεσε εκ νέου αίτημα πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα η ΑΓΕΤ φρόντισε να δημοσιοποιήσει πόσο πολύ στηρίζει το έργο των αρχαιολόγων.
Τα οφέλη στη βελτίωση της παραγωγής, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στην παραγωγή νέας γνώσης, από την συνεργασία των εταιρειών με το Πανεπιστήμιο, σε μια υγιή συνθήκη θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερα από την θετική προβολή – διαφήμιση της εκάστοτε εταιρείας για τη χορηγία της. Εδώ, τα αποτελέσματα αυτά, απλώς δεν υπάρχουν.

Στη συγκεκριμένη χορηγία, η εταιρεία διαφημίζεται προσφέροντας ένα ποσό, υποθέτουμε ευτελές για το μέγεθός της και ίσως και μικρότερο από καταχωρήσεις επί πληρωμή στον Τύπο. Το δε Πανεπιστήμιο, μήπως ανοίγει μια πόρτα που θα οδηγήσει στο μέλλον στην εξάρτησή του από μια εταιρεία που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού ελέγχου για τις επιπτώσεις της λειτουργίας της στην υγεία των πολιτών του Βόλου; Η δε χρονική στιγμή της χορηγίας είναι δύσκολο να μη συνδέεται με την προσπάθεια της εταιρείας να υπερκεράσει την αρχική αρνητική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για τη χρήση του παλιού λατομείου για δραστηριότητες επιβλαβείς τόσο για την υγεία των πολιτών του Βόλου όσο και για τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο.
Αυτοί οι προβληματισμοί θα έπρεπε να έχουν υπάρξει από την πλευρά των αρμοδίων που αποδέχτηκαν τη χορηγία. Έστω και τώρα, θα πρέπει να τεθεί υπό σκέψη αυτή η αποδοχή.
Γιατί δεν αντιπροτάθηκε η χρηματοδότηση έρευνας σχετικής με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εργοστασίου και το πως αυτές θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν;
Λείπει τόσο πολύ το ποσό για τη στήριξη μιας ανασκαφής;
Θέλει το Πανεπιστήμιο να διαδραματίσει ρόλο κολυμβήθρας, πλάι στο Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας;
Θέλουμε στο μέλλον να επιτραπεί στην εκάστοτε εταιρεία να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας;”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το