Τοπικά

Γιάννης Κίτσιος: Όταν βαδίζεις ενωμένος, πετυχαίνεις πάρα πολλά

Πίσω από την είδηση πως ο Γιάννης Κίτσιος εκλέχθηκε για 9η συνεχόμενη φορά στην προεδρία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», κρύβεται η ιστορία ενός ανθρώπου που ασχολείται με την αμπελουργία για περισσότερο από μισό αιώνα. Έχει ήδη συνδέσει το όνομά του με το 1/3 της υπεραιωνόβιας διαδρομής του ιστορικού συνεταιρισμού, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν για την ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Η αγάπη του 70χρονου συνεταιριστή για το κρασί προέκυψε από την εποχή που βρισκόταν ακόμη στην εφηβεία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο πατέρας του, αν και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, αγόρασε ένα κτήμα στη Νέα Αγχίαλο και η οικογένεια Κίτσιου φύτεψε τα πρώτα της αμπέλια. Ο νεαρός τότε πρόεδρος του Συνεταιρισμού ενθουσιάστηκε με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και σήμερα έχει δεκάδες στρέμματα με οινοποιήσιμους αμπελώνες, που αποδίδουν σταφύλια υψηλής ποιότητας χάρη και στο εξαιρετικό μικροκλίμα της Νέας Αγχιάλου.

Στον απόηχο της επανεκλογής του με συντριπτικά, μάλιστα, ποσοστά και τον ίδιον να τείνει να καταστεί… ισόβιος πρόεδρος της «Δήμητρας», ο κ. Κίτσιος μίλησε για τη νέα θητεία του, που θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια. «Συμπλήρωσα ήδη 30 χρόνια στην προεδρία του Συνεταιρισμού, ενώ μετρούσα και μία πενταετία ως απλό μέλος».
Ηγείται ενός Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το μακρινό 1918 από τους Έλληνες Αγχιαλίτες της Ανατολικής Ρωμυλίας που βρέθηκαν στην περιοχή μας μετά τον ξεριζωμό τους. «Για την ιστορία του Συνεταιρισμού και της Νέας Αγχιάλου, τα λέμε όλα στο βιβλίο που έγραψε και επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης με τίτλο: «Από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας : Μνήμες προσφυγιάς και ιστορίες συνεργατικότητας». Πρόκειται για μία προσεγμένη έκδοση και στις 660 σελίδες της αποτυπώθηκε η αδιάλειπτη πορεία ενός και πλέον αιώνα του Συνεταιρισμού».

Στη συνέχεια ο επανεκλεγείς πρόεδρος μίλησε για την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η φύτευση αμπελιών στη Νέα Αγχίαλο, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των καλλιεργητών. «Η αμπελοκαλλιέργεια μπορεί να σου προσφέρει ένα εισόδημα σε σταθερή βάση κάθε χρόνο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια να αγαπάς τη γη που καλλιεργείς και να έχεις όρεξη για δουλειά. Από εκεί και πέρα, ο συνεργατισμός είναι σπουδαίο κεφάλαιο για την ανάπτυξη του τόπου. Τότε βέβαια ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, αλλά οι προηγούμενες γενιές μάς έδειξαν πως όταν βαδίζεις ενωμένος, είσαι σε θέση να πετύχεις πάρα πολλά. Σήμερα ο συνεταιρισμός προσφέρει εργασία σε δεκάδες οικογένειες, ενώ βοηθάει ποικιλοτρόπως όλα τα μέλη του. Εάν δεν υπήρχε η «Δήμητρα», τα σταφύλια θα δίνονταν στους εμπόρους σε πολύ χαμηλότερες τιμές και θα μας εκμεταλλεύονταν οι έμποροι και οι μεσάζοντες. Κι εφόσον αντέξαμε στην πίεση που άσκησαν τα πολύμηνα lockdown στην αγορά, χάρη στη στήριξη των πελατών μας, τους οποίους και ευχαριστούμε, συνεχίζουμε με ακόμη πιο μεγάλο ζήλο, προκειμένου να «χτίσουμε» ένα καλύτερο μέλλον», επισήμανε με νόημα ο Γιάννης Κίτσιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το