Τοπικά

Γάλλοι κομάντος για άσκηση στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Από χθες 27 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος – 2020», η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου. Γάλλοι κομάντος βρίσκονται από χθες στο Στεφανοβίκειο.
Η μεγάλη διακλαδική άσκηση η οποία αποκτά πλέον εξαιρετικά συμβολικό χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 28 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Μαγνησίας, στις Σποράδες, αλλά και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη διοργάνωση της άσκησης, ωστόσο εκτός από τους κομάντος – πεζοναύτες ισχυρή θα είναι η παρουσία τόσο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όσο και της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και της Αεροπορίας Στρατού. Επιπλέον, μέρος θα πάρουν και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Δύναμης του Γενικού Επιτελείου.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσουν σενάριο αντιμετώπισης εχθρικής εισβολής και ανακατάληψης που θα λάβει χώρα στη Σκύρο, ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί και για επιπλέον σενάριο στον Άγιο Ευστράτιο.

Σημειώνεται ότι συμμετέχουν ότι όπως και στις προηγούμενες ασκήσεις Αμερικανοί πεζοναύτες και εναέρια μέσα από τις ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν και οι Γάλλοι με το ελικοπτεροφόρο – τύπου mistral «FS Dixmude» συνήθως μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL, εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και μεταφορικά ελικόπτερα Super Puma.
Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις έχει ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM. Εντάχθηκε στην υπηρεσία του γαλλικού Πολεμικού ναυτικού το 2012 και είναι παρόμοιο με τα δύο ελικοπτεροφόρα της κλάσης που διαθέτει η Αίγυπτος, τα Nasser και Anwar el Sadat.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το