Τοπικά

Φοιτητές σε δράσεις με νεαρούς κρατούμενους

Εκπαιδευτικές δράσεις στους νεαρούς κρατούμενους των φυλακών Κασσαβέτειας πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με καθηγητές, υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές στο πλαίσιο της γνωστικής τους ενδυνάμωσης και της κάλυψης αναγκών που σχετίζονται με την αρμονικότερη επανένταξή τους στην κοινωνία.
Στο πανεπιστήμιο ήδη πραγματοποιούνται τρίωρα σεμινάρια 30 φοιτητριών και φοιτητών, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δράσεις στις φυλακές.
Το πρόγραμμα διάρκειας 30 μηνών χρηματοδοτείται από το ΕΛΥΔΕΚ και έχει τίτλο «Δράσεις στη φυλακή».
Η επιστημονική υπεύθυνη του έργου κ. Χαρούλα Σταθοπούλου ανέφερε πως «εκπαιδεύουμε φοιτήτριες που θα έρθουν μαζί μας στις φυλακές και θα κάνουμε από κοινού δράσεις με τους νεαρούς κρατούμενους στο κατάστημα κράτησης στην Κασσαβέτεια. Ήδη έχουμε εντοπίσει τις ανάγκες των νεαρών κρατούμενων και τώρα επιμορφώνονται μέσα από οκτώ τρίωρα σεμινάρια οι φοιτητές».
Στο πρόγραμμα εκτός από την κ. Σταθοπούλου ενεργοποιούνται ο καθηγητής του παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Γκόβαρης, και η επίκουρη καθηγήτρια κ. Ρούλα Κίτσου από το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικων Σπουδών καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες κ.κ. Γιάννης Φόβος, Μαρία Καραζάνου, Σωτηρία Καλμπένη, Βαγγέλης Κατσιγιαννάκης και Βάσω Χρυσικού που είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Επίσης υπάρχει και ένας συνεργάτης από τις ΗΠΑ.
Η πρώτη επίσκεψη ομάδας φοιτητριών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις φυλακές Κασσαβέτειας.
Η κ. Σταθοπούλου αναφερόμενη στις εκπαιδευτικές δράσεις, είπε πως «μας ενδιαφέρει ο μαθηματικός και γλωσσικός εγγραματισμός, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι τεχνικές δραματικής τέχνης. Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τους νεαρούς κρατούμενους και να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα, με στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία. Να καταλάβουν πού βρίσκονται, πώς μπορούν να έχουν μια άλλη ζωή αλλά και τις συνέπειες των πράξεών τους. Ουσιαστικά θα αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που θα είναι από τη βάση. Στις Φυλακές Κασσαβέτειας θα μεταβαίνουμε μια φορά την εβδομάδα, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα ετοιμάσουμε μία ή δύο θεατρικές παραστάσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νεαροί κρατούμενοι που παρακολουθούν τόσο το δημοτικό όσο και το γυμνάσιο».
Ο μαθηματικός κ. Γιάννης Φόβος ανέφερε πως «έχω αναλάβει τον μαθηματικό εγγραμματισμό των νεαρών κρατουμένων και θα γίνουν δράσεις με βάσει βέβαια τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες».
Από την πλευρά της η θεατροπαιδαγωγός κ. Μαρία Καραζάνου είπε πως «το θέατρο ως εκπαιδευτικό αντικείμενο, αλλά και η αλληλεπίδραση των νεαρών κρατουμένων με άτομα της ηλικίας τους αποτελούν πολύ βοηθητική διαδικασία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το