Τοπικά

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου για τις ανάγκες σε προσωπικό

Ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά καταθέτουν τις δικές τους απόψεις στα όσα ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός στη «Θ», εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου.
Στην ανακοίνωση κάνει λόγο μεταξύ άλλων για τα κενά του νοσηλευτικού προσωπικού που αγγίζει τα 100, τις μετατάξεις, τα έργα του ΕΣΠΑ, τα απλήρωτα εξαιρέσιμα του 2014, τον εθελοντισμό και άλλα ζητήματα.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Την Κυριακή 25-9-2016 δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου με τίτλο: «Το Νοσοκομείο Βόλου εισέρχεται στη νέα εποχή».

 
Ως σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου οφείλουμε να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις σχετικά με το Νοσοκομείο.
Συμφωνούμε απόλυτα ότι όταν βλέπεις το παρελθόν σε βοηθά να σχεδιάζεις και να μπορείς να βλέπεις το μέλλον, με ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα πριν από εσένα και να μην ακυρώνεται καμιά προσπάθεια, αλλά να ωφελείσαι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

 
Χρόνια τώρα ακούμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ακούμε για προκηρύξεις που θα γίνουν έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά. Αν αθροίσουμε όλες τις εξαγγελίες που γίνονταν για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία θα μιλούσαμε για πλεονάζον προσωπικό. Ακόμη και τώρα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για 10.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας. Δυστυχώς είμαστε δύσπιστοι απέναντι στις όποιες εξαγγελίες αυτού του τύπου και επιτρέψτε μας να κρατάμε μικρό καλάθι.
-Σαφώς και είμαστε εναντίον των εργολάβων που αναλαμβάνουν κομμάτια υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία όπως της σίτισης, της καθαριότητας, της φύλαξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είμαστε υπέρ των μόνιμων προσλήψεων και στους τομείς αυτούς. Η προκήρυξη θέσεων όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο διοικητής, έστω και με ατομικές συμβάσεις εργασίας για τους πιο πάνω τομείς, προφανώς θεωρείται ότι λύνουν το πρόβλημα προσωπικού.

 
Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε. Θα ήμασταν σύμφωνοι αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τους προσλαμβάνανε στα δημόσια νοσοκομεία ως μόνιμο προσωπικό και χωρίς τις ατομικές συμβάσεις.
Αλήθεια για πόσο καιρό θα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, για ένα χρόνο, δυο χρόνια, τρία χρόνια;… Και μετά τι γίνεται; Πάντοτε θα υπάρχει ο κίνδυνος να λήξουν οι συμβάσεις, να μην ανανεωθούν και οι εργαζόμενοι να είναι πάντοτε όμηροι.
Δημιουργούμε λοιπόν ένα νέο επικουρικό προσωπικό σε διάφορους τομείς, και όχι μόνιμο προσωπικό, κάτι που ο διοικητής του Νοσοκομείου το καταγγέλλει ως «μπαλώματα».
Όλα τα προηγούμενα χρόνια «4 χρόνια μπαλωμάτων» όπως δηλώνει στη συνέντευξη ο διοικητής σε επικουρικό προσωπικό, τώρα γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Να του υπενθυμίσουμε πως στα «4 χρόνια μπαλωμάτων» συμπεριλαμβάνονται και τα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε δει τις προσλήψεις προσωπικού που εξαγγέλθηκαν 12 ατόμων, και κάποιοι πανηγυρίζουν για αυτές, από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ που ακόμη δεν έχουν αναλάβει στο Νοσοκομείο, τις αναμένουμε, και δεν μπορούν να θεωρηθούν προσλήψεις, απλά θα γίνουν ίσως κάποια στιγμή.
Φτάνουν άραγε τα 12 άτομα κ. διοικητά; Σίγουρα όχι!

 
Στο Νοσοκομείο του Βόλου πρέπει να γίνουν γενναίες και σοβαρές προσλήψεις. Λείπουν περίπου 100 άτομα μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχα μεγάλος αριθμός των υπόλοιπων ειδικοτήτων χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Και οι μετατάξεις προσωπικού που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στο προσωπικό είχαν σταματήσει. Ο λόγος και προς αποκατάσταση της αλήθειας είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση από τις αρχές του 2016 και μέχρι πριν ένα μήνα είχε αναστείλει με έγγραφο με το οποίο απαγορευόταν κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, μέχρι να διορισθούν οι νέοι διοικητές στις θέσεις τους.
Δυστυχώς και μετά τις όποιες διαμαρτυρίες μας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν έγινε τίποτα. Τη στιγμή που εκκρεμούσαν περίπου 70 αιτήματα μετατάξεων διαφόρων κατηγοριών και άλλα 40 αιτήματα αποσπάσεων για το Νοσοκομείο του Βόλου.

 
Kαι βέβαια σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η ανακατανομή πριν από λίγες ημέρες του διοικητικού προσωπικού. Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως στην απόφαση του διοικητή για τις μετακινήσεις που έγιναν έλειπε η εισήγηση της διευθύντριας Διοικητικής Υπηρεσίας, που είναι η αρμόδια για τη σωστή κατανομή του προσωπικού.
Μας προκαλεί εντύπωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πώς η διοίκηση ενημερώθηκε τι εργασία προσφέρει ο κάθε υπάλληλος.
Μήπως θα έπρεπε η Διοίκηση μιας που μπαίνουνε σε «νέα εποχή» πριν προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες θα έπρεπε να συμβουλευτεί υπηρεσιακούς παράγοντες όπως είναι η διοικητική διευθύντρια που βρίσκεται επί μακρό χρονικό διάστημα στο τιμόνι της Διεύθυνσης Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας και είναι η μόνη αρμόδια που γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τα προβλήματα και τις ανάγκες της υπηρεσίας;

 
Ας ελπίσουμε λοιπόν πως σε τυχόν επόμενες μετακινήσεις π.χ. νοσηλευτικού προσωπικού θα συμβουλευτεί τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εισηγηθεί και να αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας.
Το «Αχιλλοπούλειο» άντεξε στην κρίση. Ναι αυτό είναι αλήθεια άντεξε στην κρίση γιατί είχε την τύχη να βρεθούν στο τιμόνι του άνθρωποι που το αγάπησαν και πάλεψαν, δούλεψαν συστηματικά και έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μόνοι τους ίσως να μην τα κατάφερναν αν δεν γινόταν και προσπάθεια από τους εργαζόμενους που στήριζαν και έδιναν και αυτοί τη μάχη της καθημερινότητας στα τμήματα που εργάζονται.
Πάντα μπροστά υπήρξε το «εμείς» και ποτέ το «εγώ». Μέσω του γραφείου εκπαίδευσης πολλοί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο εκπαιδεύτηκαν από το ΠΙΝΕΠ χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε γειτονικό νομό. Οι εκπαιδεύσεις στα σχολεία ήταν και παραμένει μια σημαντική καινοτομία για το νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο κατάφερε να πάρει τη χειρουργική ειδικότητα και ένα μεγάλο πρόγραμμα από το Διά Βίου Μάθησης, το πρόγραμμα «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» διάρκειας 100 ωρών και εκτός ωραρίου εργασίας. Μέσω του προγράμματος αυτού τότε ήρθε και η πρόταση να δημιουργηθεί εθελοντική ομάδα στο Νοσοκομείο. Η προηγούμενη διοίκηση την αποδέχτηκε και βλέπουμε ότι το ίδιο κάνει και η σημερινή. Αναμένουμε να δούμε τι τελικά θα γίνει γιατί μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα οι απόψεις που εκφράζονται στο δημοσίευμα από τον διοικητή περί πειθαρχικών ελέγχων μετά από δηλώσεις συναδέλφου συνδικαλιστή γιατρού.
Αναφορικά με τις πληρωμές το σωματείο αναφέρει πως για το 2016 δεν υπάρχει πρόβλημα αφού τα χρήματα επαρκούν. Το 2015 και έχοντας τις αποδείξεις για τη χρηματοδότηση και με τη συνεχή πίεση καταβλήθηκε τελικά στους εργαζόμενους η περικοπή που είχε γίνει. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η καταβολή της περικοπής που είχε γίνει το 2014 και περιμένουμε από την σημερινή διοίκηση και κυβέρνηση να κάνει τις όποιες ενέργειες απαιτούνται έτσι ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Εμείς ως σωματείο πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την καταβολή.

 
Εθελοντισμός και Νοσοκομείο. Δυο λέξεις στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το νοσοκομείο του Βόλου διαχρονικά έχει ενισχυθεί από εθελοντές ξεκινώντας από τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού που πάντα σε δύσκολες εποχές επάνδρωναν τα τμήματα και φτάνοντας στο σήμερα από τις φίλες του νοσοκομείου, αλλά και απλούς συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν. Να υπενθυμίσουμε στον διοικητή ότι το σωματείο εργαζομένων πρωτοστάτησε στο εθελοντικό κίνημα π.χ. «ΑΝΩΣΗ» κ.λπ. και μέλη του είναι ενεργείς εθελοντές χρόνια τώρα. Υπάρχουν εθελοντές στο νοσοκομείο που προσφέρουν χρόνια τώρα ανιδιοτελώς όπως άλλωστε είναι και η έννοια του εθελοντισμού, χωρίς να ζητηθεί από κανέναν κομματική ταυτότητα.
Ευφάνταστοι λοιπόν τίτλοι πρόσφατων μεμψίμοιρων δημοσιευμάτων που σκοτώνουν τον εθελοντισμό όπως αναγράφει στη συνέντευξή του ο διοικητής τους επιστρέφουμε ασχολίαστους και αφήνουμε τους εργαζόμενους, αλλά και τους Βολιώτες να τα κρίνουν. Ποτέ όμως δεν θα αφήσουμε τον εθελοντισμό να γίνει πέρασμα για τις όποιες σκοπιμότητες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το