Τοπικά

Έρευνα με σκάφος για τα νερά και τα αλιεύματα στον Παγασητικό

 

Έρευνα για την ποιότητα των νερών και την κατάσταση με τα αλιεύματα θα πραγματοποιήσει αυτές τις μέρες στον Παγασητικό Κόλπο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω αλιευτικού σκάφους που θα αξιοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Η έρευνα αναμένεται να δώσει ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε μια περίοδο που οι πολίτες με αγωνία και ανησυχία παρακολουθούν τις επιπτώσεις των πλημμυρών με τη μεταφορά πολλών φερτών υλών και αντικειμένων στα νερά του Παγασητικού.
Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής θαλάσσιας Βιοποικιλότητας, κ. Δημήτρης Βαφείδης, μιλώντας στο formedia radio 99,8 ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια με χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιούμε έρευνα με αλιευτικό σκάφος για να δούμε την κατάσταση των αλιευμάτων στον Παγασητικό. Φέτος αυτή την έρευνα θα την κάνουμε αυτές τις μέρες, για να συμπεριληφθούν στοιχεία και από τις πρόσφατες πλημμύρες».
«Έχουμε προγραμματίσει ερευνητική έξοδο στον Παγασητικό για να συγκεντρώσουμε ψάρια και ασπόνδυλα, αλλά και δείγματα νερού στο πλαίσιο της δειγματοληψίας που κάνουμε κάθε χρόνο με τη χορηγία της Περιφέρειας. Έτσι θα έχουμε και στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Παγασητικό» ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους ψαράδες κάνουμε αυτή την έρευνα. Και τα ερωτήματα στα οποία θέλουμε να απαντήσουμε, είναι δύο. Πρώτον, να δούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υδάτινο οικοσύστημα, και δεύτερον την ποιότητα των αλιευμάτων. Και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα με απαντήσεις».
Ο κ. Βαφείδης σημείωσε πως «πλημμυρικά φαινόμενα είχαμε και άλλες χρονιές. Φέτος, όμως ήταν έντονα και πρωτοφανή. Προφανώς έχουν πέσει στο υδάτινο οικοσύστημα πολλές φερτές ύλες και υπάρχει επιβάρυνση, καθώς μιλάμε για παροχές που πέφτουν στη θάλασσα και μεταφέρουν υλικά τα οποία υπάρχουν στο χερσαίο οικοσύστημα. Αυτά τα υλικά περιλαμβάνουν γεωργικά, βιομηχανικά και αστικά λύματα. Όλα αυτά τα υλικά διοχετεύονται στη θάλασσα μέσα από τις κατακλυσμιαίες ροές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε εκ πρώτης όψεως καθώς δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, αυξημένες παράκτιες συγκεντρώσεις στοιχείων που άλλες φορές δεν θα τις είχαμε. Αυτή τη χρονική περίοδο είναι μάλλον βέβαιο ότι θα έχουμε επιβαρύνσεις στον Παγασητικό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μακροχρόνιες επιβαρύνσεις. Με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων τα θαλάσσια οικοσυστήματα έχουν τη δυνατότητα με την πάροδο του χρόνου να αφομοιώνουν αυτές τις αλλαγές και μεταλλάσσονται. Πάντως το φαινόμενο είναι εξέλιξη και χρειάζεται δουλειά που δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε μια δειγματοληψία.
Αναφορικά με το μπάνιο στη θάλασσα είπε πως «σε περιοχές που υπάρχουν ορατές επιβαρύνσεις, όπως να έχει αλλάξει το χρώμα, με φερτές ύλες, προφανώς θα πρέπει να το αποφύγουμε. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και περιοχές που μπορεί να μην έχουν επιβαρυνθεί».

Μείωση αλιευμάτων

Ο κ. Βαφείδης ανέφερε πως «μέσα από τις δειγματοληψίες που έχουν γίνει από το πανεπιστήμιο, καταγράφεται την τελευταία δεκαετία μια μείωση στα αλιεύματα και αυτό αποτυπώνεται στις εκθέσεις που κάνουμε. Η σταδιακή κάμψησ την ποσότητα των αλιευμάτων του Παγασητικού οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η υπεραλίευση, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες πέριξ του Παγασητικού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το