Τοπικά

Έρχονται πλειστηριασμοί από την Πρωτομαγιά – Με τη λήξη προστασίας της πρώτης κατοικίας

Στο έλεος των τραπεζών και των σχημάτων (funds) που θα αναλάβουν τα «κόκκινα δάνεια» θα βρεθούν από την Πρωτομαγιά εκατοντάδες δανειολήπτες και στη Μαγνησία. Γι’ αυτό και νομικοί συμβουλεύουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες, να σπεύσουν να υπαχθούν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως και το τέλος Απριλίου, ώστε να μη χαθεί κανένα σπίτι, που μπορεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να σωθεί.

Από την Πρωτομαγιά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος, δεκάδες κατοικίες δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια να «βγουν στο σφυρί», καθώς παύει πλέον κάθε νομική προστασία. Ήδη τον πρώτο μήνα του 2020 περίπου δέκα ακίνητα από τη Μαγνησία εκποιήθηκαν σε πλειστηριασμούς, που διενεργήθηκαν σε συμβολαιογραφικά γραφεία κυρίως της Λάρισας. Συνολικά περίπου 700 ακίνητα στη Μαγνησία έχουν «βγει στο σφυρί» μέχρι σήμερα κατά τη δεκαετία της κρίσης, ωστόσο το 75% αυτών έχει καταλήξει στα χέρια των ίδιων των τραπεζών, ενώ περίπου 150 ήταν οι κατοικίες που άλλαξαν χέρια. Περίπου 300 εξάλλου είναι οι πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητα στη Μαγνησία, που τελούν σε αναστολή.
Μέχρι 30 Απριλίου ισχύει ο Νόμος 4605/2019 που επιδοτεί τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σημειώνει η νομική σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνα Ευσταθίου.

Από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία προστασία στα ακίνητα, που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες. Άρα για ένα κόκκινο δάνειο οι επιλογές είναι δύο:
-Να ρυθμιστεί με καλύτερους όρους, ακόμη και με «κούρεμα», εξασφαλίζοντας μία χαμηλή μηνιαία δόση για τον οφειλέτη, ο οποίος δεν χάνει το σπίτι εφόσον είναι συνεπής από εδώ και στο εξής.
-Ο πιστωτής (τράπεζα) να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία για την ανάκτηση μέρους ή του συνόλου των οφειλόμενων και ο δανειολήπτης να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση υποθέσεων βάσει του Νόμου Κατσέλη στο Ειρηνοδικείο, για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2019. Οι συζητήσεις των εν λόγω αιτήσεων προσδιορίζονται πλέον για τις αρχές του 2021 (Ιανουάριος), ενώ οι εφέσεις στο Πρωτοδικείο προσδιορίζονται για το 2024.
Όπως σημειώνει η κ. Ευσταθίου, με τη λήξη ισχύος του νόμου, οι τράπεζες μπορούν να λάβουν αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, εφόσον δεν υπάρχει και εξωδικαστική ρύθμιση. Ωστόσο, όπως αναφέρει η δικηγόρος της ΕΝΚΑ Βόλου και Θεσσαλίας, σε ορισμένες περιπτώσεις τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, με μηνιαία δόση 400 ευρώ, όταν το μέσο εισόδημα είναι 1.200 ευρώ, εργάζεται μόνον ο ένας γονέας και υπάρχουν και παιδιά που σπουδάζουν.

Μετά την Πρωτομαγιά
Από την 1η Μαΐου ο πιστωτής, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για ρύθμιση του κόκκινου δανείου, μπορεί να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση με εξώδικη δήλωση μέσω δικαστικού επιμελητή και κατόπιν να εκδώσει διαταγή πληρωμής, με την οποία ο οφειλέτης καλείται πλέον να πληρώσει όλο το ποσό οφειλής. Ακολουθεί η κατάσχεση του ακινήτου και πρόγραμμα πλειστηριασμού, εφόσον ο δανειολήπτης δεν έχει ασκήσει ανακοπή ή δεν έχει γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Το τι θα επιλέξουν οι τράπεζες, πλειστηριασμό ή ρύθμιση, εξαρτάται κατά βάση από οικονομικά κριτήρια. Η απόφαση θα προκύπτει έπειτα από σύγκριση της παρούσας αξίας των δόσεων, που μπορεί αποδεδειγμένα να πληρώσει ο οφειλέτης σε μία ρύθμιση και της εκτιμώμενης αξίας πώλησης του προσημειωμένου ακινήτου, αφαιρουμένων των εξόδων της διαδικασίας. Σοβαρά υπόψη θα λαμβάνεται και η εμπορικότητα του ακινήτου, καθώς από αυτήν εξαρτάται και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, για να ολοκληρωθεί η πώλησή του. Αν η ανάκτηση από τη ρύθμιση είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου, πάντα σε όρους παρούσας αξίας, τότε θα προτιμάται έναντι του πλειστηριασμού. Σε αντίθετη περίπτωση η ρευστοποίηση θα θεωρείται μονόδρομος.
Τα ποσά που ζητούνται από τις τράπεζες είναι απαγορευτικά, τονίζει η κ. Ευσταθίου, που προσθέτει πως στο 50% των περιπτώσεων οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί εξωδικαστικά.
Πάντως η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως θα θεσμοθετηθεί ένα στεγαστικό επίδομα, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα έχει στα χέρια του μία «επιταγή», που μπορεί να εξαργυρώσει, είτε για την αποπληρωμή μέρους της δόσης, αν το δάνειο ρυθμιστεί, είτε για την ενοικίαση κατοικίας σε περίπτωση που προχωρήσει ο πλειστηριασμός του σπιτιού του.
Αυτή η ενίσχυση αυξάνει τις πιθανότητες η τράπεζα να προτιμήσει τη ρύθμιση έναντι του πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Οι οφειλέτες δανειολήπτες δεν πρέπει να καθυστερήσουν, να απευθυνθούν σήμερα κιόλας σε έναν δικηγόρο ή στην τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, καταλήγει η δικηγόρος της ΕΝΚΑ Βόλου και Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το