Τοπικά

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας 59 χρόνια ζωντανό κύτταρο πολιτισμού

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας ιδρύθηκε το 1958 από τους πρόσφυγες του 1922 και τους πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση του 1939, με πρωτεργάτη για την ιδέα δημιουργίας τον αείμνηστο Ιωάννη Παπαδόπουλο και πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σαουλίδη. Ο Σύλλογος μέσα στα 59 χρόνια κατόρθωσε να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της κοινωνίας του Βόλου και όχι μόνο. Οι μεγάλοι στόχοι του Συλλόγου είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, ενώ στους σκοπούς της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας είναι η διάδοση και η διάσωση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του ποντιακού ελληνισμού. Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας διαθέτει θεατρικό τμήμα και τέσσερις χορευτικές ομάδες, παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων και χορευτικό εκδηλώσεων, καθώς και τμήματα εκμάθησης ποντιακής λύρας, τμήμα χορωδίας και δανειστική βιβλιοθήκη.

Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας ιδρύθηκε το 1958 από τους πρόσφυγες του 1922 και τους πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση του 1939. Όταν κατόρθωσαν μετά από κοπιώδεις προσπάθειες και μεγάλους αγώνες να ορθοποδήσουν και να βλέπουν πλέον το μέλλον με σχετική αισιοδοξία, ήρθε στην επιφάνεια ο πόθος για τη δημιουργία μιας στέγης συνάντησης πολιτισμού και δημιουργίας όλων των Ποντίων του Νομού Μαγνησίας. Μιας στέγης που θα ήταν ο πυρήνας της διάδοσης και της διάσωσης των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του ποντιακού ελληνισμού.
Την ιδέα της δημιουργίας αυτής της στέγης πρώτος ενστερνίστηκε, μόχθησε και πάλεψε για αυτό ο αείμνηστος Ιωάννης Παπαδόπουλος. Με το άσβεστο πάθος, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τη γενική αποδοχή που είχε στην κοινωνία, μπήκε μπροστάρης για την πραγματοποίηση του ονείρου.
Την 1η Απριλίου του 1958 διά της υπ’ αριθμ. 439 αποφάσεως του Πρωτοδικείου Βόλου εγκρίνεται το καταστατικό του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας». Προκηρύσσονται εκλογές τον Ιούνιο, από τις οποίες προκύπτει το πρώτο εκλεγμένο Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Σαουλίδης, αντιπρόεδρος Παύλος Ηλιάδης, γραμματέας Νικόλαος Μαρσουβανίδης, ταμίας Σωτήριος Μαυρόπουλος, μέλος Πρόδρομος Κόντσογλου, μέλος Ιωάννης Προμπονάς, μέλος Ιωάννης Ιωαννίδης.


Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1981 ο μεγάλος πόθος για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης γίνεται πραγματικότητα. Γίνονται επιτέλους τα εγκαίνια της λειτουργίας της στέγης του Συλλόγου. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η χαρά του τότε προέδρου Ιωάννη Ιωαννίδη και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. είναι ανείπωτη. Άρχισε πια η ανέγερση του κτιρίου, η πλήρης αποπεράτωση του οποίου έγινε επί προεδρίας Παύλου Μαβίδη.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας κατόρθωσε να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της κοινωνίας του Βόλου και όχι μόνο. Δημιούργησε μια υπέροχη θεατρική ομάδα, η οποία περιέρχεται σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, ανεβάζοντας θεατρικά έργα στην ποντιακή διάλεκτο, πράγμα που συνετέλεσε στην επίτευξη του μεγάλου στόχου του οργανωμένου ποντιακού χώρου, να διατηρήσει ζωντανή την ποντιακή διάλεκτο.
Εκτός του θεατρικού τμήματος, το οποίο όπως προαναφέρθηκε, έχει τεράστια παράδοση και δράση, η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας διαθέτει τέσσερις χορευτικές ομάδες, παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων και χορευτικό εκδηλώσεων, καθώς και τμήματα εκμάθησης ποντιακής λύρας, τμήμα χορωδίας και δανειστική βιβλιοθήκη.

Δράσεις και εκδηλώσεις
Στις πολλές δράσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται η συγκέντρωση τροφίμων σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ενίσχυση των συσσιτίων, που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, καθώς και στη συγκέντρωση ειδών ένδυσης και υπόδησης για να διατεθούν σε αναξιοπαθούντες.
Τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας αποτείνουν φόρο τιμής στη μνήμη του αείμνηστου Νάκου Θεόδωρου, με τις ενέργειες του οποίου χρηματοδοτήθηκε πλήρως η ανέγερση του μνημείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που κοσμεί το άλσος Ανδρέα Βαλαχή στη Νέα Ιωνία.
Επίσης μία από τις εκδηλώσεις που άφησε έντονα σημάδια στη μνήμη των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, ήταν η πολυθεματική του καθηγητή κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνου, που είχε ως θέμα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η έκθεση λειτούργησε έναν μήνα και απετέλεσε μέγα πολιτιστικό γεγονός.
Επίσης αξίζει να αναφερθούν περισπούδαστες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας, όπως ήταν η εκδήλωση η αφιερωμένη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με την πολύτιμη βοήθεια των ηθοποιών Μαρίας Μαργαρίτη και Κατερίνας Αντωνακάκη, καθώς και της ερμηνεύτριας Έρρικας Πατρικίου και του πιανίστα Ηλία Χατζόγλου. Ακόμη, βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, τραγούδια του οποίου ερμήνευσε υπέροχα ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας.


Η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας διοργάνωσε επί εξαήμερο πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακού θεάτρου, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, το οποίο γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Το χορευτικό εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας συμμετέχει ανελλιπώς στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και σε πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που αφορούν εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι μεγάλοι στόχοι και το σημερινό ΔΣ
Οι μεγάλοι στόχοι του Συλλόγου είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, τους οποίους τα μέλη του προσπαθούν με πολλαπλές δράσεις να πετύχουν σε βάθος χρόνου, μέσα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας έχει ως εξής: Πρόεδρος Περκουλίδης Κωνσταντίνος, αντιπρόεδρος Παπαδόπουλος Ηλίας, γραμματέας Τσουχνικά – Τσόχα Πόπη, ταμίας Θεοδωρίδης Νίκος, υπεύθυνη χορευτικών τμημάτων Παναγιωτίδου Τζένη, υπεύθυνη επικοινωνίας και ιματιοθήκης Σιδηροπούλου Νένα, υπεύθυνη χορωδίας Παυριανίδου Άννα. Χοροδίδασκαλοι των χορευτικών τμημάτων Παναγιωτίδου Τζένη, Ιωαννίδου Κορίνα, Παναγιωτίδου Μελίνα.

Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το