Τοπικά

Ένας στους δύο Βολιώτες αγοράζει με κάρτα- 40% εμπόρων που δεν έβαλε pos στο κατάστημά του

KARTA

Ένα χρόνο μετά την επιβολή των κεφαλαιουχικών περιορισμών στις Τράπεζες και την διείσδυση του πλαστικού χρήματος στη ζωή μας, εντούτοις μόλις το 50% των καταναλωτών αγοράσουν με κάρτα από τα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο.
Οι λόγοι που οι καταναλωτές επιμένουν κόμη στα χαρτονομίσματα είναι διάφοροι, όπως η συνήθεια πολλών να πληρώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο.
Τα capital controls ισχύουν στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, ενώ θα περίμενε κανείς ότι όλο και περισσότεροι θα χρησιμοποιούσαν τις πλαστικές κάρτες.
Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστα Τσέλιο, ένα ποσοστό 50% των καταναλωτών επιλέγει να αγοράζει με κάρτα. Το υπόλοιπο χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό τρόπο με τα χαρτονομίσματα. Κυρίως την κάρτα χρησιμοποιούν, όταν γίνονται αγορές μεγάλου κόστους, ενώ για αγορές 10-20 ευρώ δίνουν χρήματα.
Βέβαια ένας ακόμη λόγος είναι ότι η πληρωμή με χαρτονόμισμα ευνοεί την πραγματοποίηση καλύτερης τιμής σε ένα είδος στο ταμείο από τον έμπορο.
Παράλληλα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια πληρώνοντας με χαρτονομίσματα και όχι με την κάρτα.
Θα πρέπει, όμως να σημειωθεί πως ένα ποσοστό 40% των εμπορικών καταστημάτων στον Βόλο δεν έχει τοποθετηθεί τις λεγόμενες συσκευές pos για την πραγματοποίηση της συναλλαγής με πλαστικό χρήμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσέλιος, όσοι έμποροι οφείλουν στο ΙΚΑ, στην Εφορία και γενικά στο Δημόσιο δεν επιχειρούν να βάλουν συσκευές pos, γιατί φοβούνται, μήπως τα χρήματά που θα λάβουν στην τράπεζα, εγκλωβιστούν εκεί λόγω των οφειλών τους στο Δημόσιο ή στο ΙΚΑ. Το τραγικό είναι πως ούτε το ΙΚΑ μπορεί να λάβει τα χρήματα για να μειωθεί η οφειλή του εμπόρου και έτσι τα χρήματα παραμένουν «παρκαρισμένα» εκεί δίχως ο έμπορος να μπορεί να τα αξιοποιήσει αλλά ούτε το ΙΚΑ, η Εφορία. Επομένως γι’ αυτή την κατηγορία συναδέλφων που χρωστούν, οι συσκευές pos ενέχουν κάποιες παγίδες και δεν είναι θετικοί για να τις βάλουν στα καταστήματά τους.

Μηδενική κίνηση

Ελάχιστα ήταν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν χθες σε Βόλο και Νέα Ιωνία και η κίνηση ήταν μηδενική, καθώς οι συμπολίτες επέλεξαν τις παραλίες από το κατέβουν στο κέντρο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος η κίνηση χθες στην εμπορική αγορά από καταναλωτές ήταν μηδενική. Ελάχιστα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν, και όσοι συνάδελφοι το επιχείρησαν, μετά τη μία το μεσημέρι έκλεισαν τα καταστήματά τους.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το