Οικονομία

Εμπλοκή με το ΔΝΤ και νέα τετραμερής

tsipras-lagard
Στις Βρυξέλλες και στην κόψη του ξυραφιού για την απόφαση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα όπου οδηγούν οι διαπραγματεύσεις επιστρέφει σήμερα εκτάκτως -ξανά- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από πρόσκληση των επικεφαλής των τριών θεσμών των κ. Γιούνκερ, Ντράγκι και της κυρίας Λαγκάρντ.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup, που θα πάρει στα χέρια του τον νέο προτεινόμενο «οδικό χάρτη» με τη σφραγίδα των τεχνικών κλιμακίων από όλες τις πλευρές, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δώσει μία ακόμη μάχη για να πείσει τους κορυφαίους των θεσμών γιατί δέχεται ή γιατί απορρίπτει κάποιες εισηγήσεις.
Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι το μπρα ντε φερ αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα το μεσημέρι μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων λόγω της χθεσινής εμπλοκής από την πρόταση του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει η πρόβλεψη για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος άνω των 500 χιλιάδων ευρώ να μειωθεί και να φτάσει στο 5%, θεωρώντας ότι διαφορετικά θα αποδειχθεί υφεσιακό μέτρο.
Είναι πασιφανές ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο πλέον κρίσιμο σημείο και ότι ακόμη και ένα μικρό λάθος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Επί πολλές ώρες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχαν στρατοπεδεύσει, έμπαιναν και έβγαιναν από συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδειχνε αποφασισμένος να δώσει την τελική μάχη (και κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής αν χρειαστεί) για να καταλήξουν κυβέρνηση και δανειστές σε μια «βιώσιμη συμφωνία» που θα συμπεριλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος.
Η παράταση
Την ίδια στιγμή λένε έγκυρες πληροφορίες ότι οι εταίροι αναμένουν αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την πιθανή παράταση του προγράμματος -ακούγεται ότι μπορεί να είναι ολίγων μηνών, μέχρι το τέλος του χρόνου ή εννιάμηνη παράταση μέχρι τον Μάρτη του 2016 που θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το βέβαιο είναι ότι πρώτα απ’ όλα οι δανειστές επιμένουν να κλείσουν την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και ζητούν πέραν των νέων μέτρων και την αποδοχή των προαπαιτουμένων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής -όπως για θεσμικές αλλαγές σχετικά με τη φορολογική διοίκηση, την ΕΛΣΤΑΤ, τη μελέτη για το Ασφαλιστικό, τον νέο διάλογο για τα εργασιακά και κυρίως τις ανατροπές στον δημόσιο τομέα. Δεν επαναφέρουν ζητήματα απολύσεων στον δημόσιο τομέα ούτε αναστολής συγκεκριμένων αποφάσεων. Προτείνουν όμως νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχόμενους, με την υποσημείωση ότι πρέπει να υπάρξει «αντίστοιχη αυξομείωση των δύο καταληκτικών κλιμακίων» -δηλαδή μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους και αύξηση για τους «ανώτερης βαθμίδας». Ταυτόχρονα ζητούν εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, όπως για τα κλειστά επαγγέλματα κ.ά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στη νέα καθοριστικής σημασίας συνάντηση θα περιγράψει την απόφασή του, με τα «ναι» και τα «όχι». Θέλει και έχει αποφασίσει συνθήκες συμφωνίας, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για το όλο πλάνο που προτείνουν οι δανειστές.
Εάν και εφόσον σήμερα το βράδυ υπάρξει συμφωνία, τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα είναι ραγδαίες. Οπως έλεγαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας πλάνο για την «επόμενη μέρα» θα συνεδριάσει αφενός η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθούν οι συνιστώσες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και φυσικά τα κυβερνητικά όργανα -πιθανώς μέσα στο πυκνό Σαββατοκύριακο, οπότε (αν υπάρχει συμφωνία) θα κριθεί η έγκριση ή όχι της παράτασης.
Ενα κομβικό σημείο και για τον σεισμό στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό από τη συμφωνία αφορά στην «υποσημείωση» για το χρέος. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μοσκοβισί σε συζήτηση που είχε χθες με Ελληνες ευρωβουλευτές τούς είπε για συμφωνία μέχρι το τέλος του 2015 και με μία «υπόμνηση» περί χρέους…

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το