Τοπικά

Εκατοντάδες νέα παιδοψυχιατρικά περιστατικά στο Νοσοκομείο Βόλου

Στα 650-700 ανήλθαν πέρυσι τα νέα περιστατικά, που αντιμετώπισαν οι παιδοψυχίατροι του Νοσοκομείου Βόλου, ένας αριθμός υψηλός και ο οποίος είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης. Ωστόσο οι νέες δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων, επηρεάζουν και την ψυχική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων.

Στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική με τρεις παιδοψυχίατρους, ενώ και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπάρχει επίσης παιδοψυχιατρική ομάδα.
«Συνολικά δραστηριοποιούμαστε τέσσερις παιδοψυχίατροι», αναφέρει η διευθύντρια της παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μαρία Χατζηελευθερίου και προσθέτει πως «οι δύο παιδοψυχιατρικές ομάδες, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Κλινικής στο Νοσοκομείο έχουν μια ενιαία λειτουργία».
Σύμφωνα με την ίδια, το 2016 τα νέα παιδοψυχιατρικά περιστατικά ανήλθαν στα 650-700 και σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης είναι αυξημένα κατά 20%.
«Η κρίση έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των εισαγγελικών παραγγελιών για παιδιά κακοποιημένα, παραμελημένα, αλλά και στην αύξηση των εφήβων με συμπτώματα κατάθλιψης», ανέφερε η κ. Χατζηελευθερίου.

Η ίδια επισήμανε πως «το 50-55% των νέων περιστατικών είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή μέχρι έξι ετών, που εμφανίζουν αναπτυξιακά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες. Ένα 30-35% είναι τα παιδιά σχολικής ηλικίας με συμπτώματα φοβιών, σχολικής άρνησης, νευρώσεων.
Επίσης υπάρχει ένα 15% με περιστατικά εφήβων, οι οποίοι έχουν κατάθλιψη, διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.
Ανέφερε δε πως υπάρχουν και αρκετά περιστατικά, που εξετάζονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Τα ραντεβού διαρκούν μία με μιάμιση ώρα και το παιδί έρχεται με τους γονείς, για να συναντήσει την επιστημονική ομάδα, καθώς ένα τέτοιο ζήτημα αφορά όλη την οικογένεια.
Στο έργο των παιδοψυχίατρων συνδράμουν και κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, ψυχολόγος, προσωπικό από το οποίο είναι επανδρωμένη η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Απουσιάζει το νοσηλευτικό προσωπικό, διαφορετικά θα μπορούσε να γίνει και νοσηλεία.
Τα περιστατικά που βλέπουν οι παιδοψυχίατροι και στις δύο δομές, Νοσοκομείο και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, είναι συνεχή, καθώς εκτός από τα νέα περιστατικά υπάρχουν και τα παλιά.
Άλλωστε ένα περιστατικό μπορεί να θεραπευτεί σε ένα με τρία χρόνια, μπορεί όμως να χρειαστεί και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Γενικώς τα περιστατικά στον τομέα δεν αντιμετωπίζονται σε μερικούς μήνες. Είναι μακροχρόνια και μπορεί κάποια να τα ξεκινήσουμε από τα πέντε ετών και να τα έχουμε μέχρι να ενηλικιωθούν», αναφέρει η κ. Χατζηελευθερίου.
Η ψυχική δύναμη των γονέων και των παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της θεραπείας.

Αναγκαία η συνεργασία των γονέων
Η συνεργασία των γονέων για τη θεραπεία του παιδιού τους είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια. «Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορούν να συνεργάζονται οι γονείς, οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν το παιδί τους, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν και κάποιες από τις δικές τους λειτουργίες ή να μπουν και σε κάποια ψυχοθεραπευτική διαδικασία», τόνισε η κ. Χατζηελευθερίου και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα με την κρίση είναι πως οι γονείς, δεν βλέπουν ένα μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Επομένως δεν τους περνούν τα απαιτούμενα μηνύματα, τους στόχους και τα παιδιά μένουν αβοήθητα σε κομμάτι των κινήτρων».
Η ίδια σημείωσε πως «ένα ακόμη ζήτημα είναι η πίεση των γονέων μέσα σε συνθήκες κρίσης. Θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αλλά λόγω των πολλών απαιτήσεων δεν είναι τόσο συγκεντρωμένοι, όσο χρειάζεται, για να ανταποκριθούν στη διαδικασία της θεραπείας του παιδιού τους, που απαιτεί συνήθως αρκετό χρόνο».
Μάλιστα όπως πρόσθεσε, μέσα στην κρίση υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι γονείς διακόπτουν τη θεραπεία του παιδιού τους, γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη ψυχική, κυρίως, αντοχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το