Τοπικά

Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας από το Στέκι Παιδιού Δήμου Βόλου

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκε σε γιορτινή ατμόσφαιρα, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, με θέμα «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο», που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, στην οποία συμμετέχει η Παιδική Βιβλιοθήκη από το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.
Για τρεις μήνες περίπου, 162 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Για τη γιορτή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας τα παιδιά από όλες τις βιβλιοθήκες έγιναν σεφ, για να ετοιμάσουν γλυκά και αλμυρά «σημεία», τα γνωστά «καναπεδάκια». Τα παιδιά ακόμα κι όταν μαγειρεύουν στη βιβλιοθήκη, ψάχνουν μέσα στα λεξικά και στα βιβλία, αυτή τη φορά για την ερμηνεία αυτής της αστείας λέξης, που η αρχή της ιστορίας της φτάνει μέχρι την αρχαία Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο υποδέχτηκαν τους γονείς τους και τους φίλους τους στις βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και παρουσίασαν τα έργα τους: Ζωγραφιές, κατασκευές, μικρές ταινίες βίντεο, φωτογραφίες. Τους υποδέχθηκαν επίσης, με τις ιστορίες που έγραψαν, συμμετέχοντας σε ένα πανελλήνιο εργαστήρι συγγραφής από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη αλλά και με τις ιστορίες που κάθε παιδί διάβασε και φύλαξε στη μνήμη του αυτό το καλοκαίρι. Ήταν μια γιορτή που οι καλεσμένοι ένιωσαν τη χαρά των παιδιών, γεύτηκαν τις νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει, μοιράστηκαν τις καλοκαιρινές αναμνήσεις τους και έδωσαν την υπόσχεση η κάθε βιβλιοθήκη να αποτελεί σημείο συνάντησης όλο τον χρόνο!
Στις δράσεις που υλοποίησε η Παιδική Βιβλιοθήκη από το «Στέκι Παιδιού» Δήμου Βόλου, συμμετείχαν 110 διαφορετικά παιδιά, από τα οποία πολλά συμμετείχαν σε πολλαπλές δράσεις. Σε κάθε δράση συμμετείχαν 25 με 30 παιδιά και δανείστηκαν συνολικά 350 βιβλία κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Από τις 16 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017, το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκάλεσε γονείς και παιδιά σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία:

Σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα, σημεία και τέρατα!
Οι βιβλιοθήκες αποτελούν σημεία, γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Τα σημεία των βιβλιοθηκών συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναλάβει πανελλήνιες δράσεις, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες – μέλη του ως κέντρα της κάθε κοινότητας. Συντονιστής και κομβικό σημείο του ΔΕΒ είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία το 2017 διανύει μία απόσταση τόσο γεωγραφική, όσο και συμβολική, από ένα σημείο σε ένα άλλο, από το εμβληματικό Βαλλιάνειο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντόνιζαν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.

Στο πλαίσιο της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας, αξιοποιήθηκε δημιουργικά η προτεινόμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη βιβλιογραφία 100 τίτλων παιδικών βιβλίων. Η σχέση των παιδιών με την ανάγνωση επαναπροσδιορίστηκε και οι Βιβλιοθήκες μετατράπηκαν σε ζωντανούς χώρους πειραματισμού, αλληλεπίδρασης και μάθησης.
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη αναπτύσσει δυναμικά το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και σχεδιάζει νέες δράσεις, τόσο για τη νέα σχολική χρονιά, όσο και για το επόμενο καλοκαίρι.
Παιδική Βιβλιοθήκη από το «Στέκι Παιδιού»: Περραιβού 11 με Πολυμέρη, τηλέφωνο: 24210 31456, www.stekipaidiou.blogspot.com .

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το