Τοπικά

Δύσκολοι καιροί για απόφοιτους Μηχανικούς Χωροταξίας “Θ”

SANYO DIGITAL CAMERA

Ο δραματικός περιορισμός των προσλήψεων σε φορείς του Δημοσίου, όπως Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία, οδήγησε τους νέους μηχανικούς να ενεργοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας μελετητικά γραφεία ή ενεργοποιούμενοι και ως σύμβουλοι επιχειρήσεων. Η κατάσταση, όμως, στην κτηματαγορά είναι δραματική, οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί του Κράτους διαρκώς αναβάλλονται, οι ευρωπαϊκοί πόροι εγκλωβίστηκαν στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και οι μηχανικοί δίνουν αγώνα επιβίωσης. Ωστόσο δεν χάνουν την ελπίδα και την αποφασιστικότητά τους με εφόδιο τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν δημιουργήσει το δικό τους σύλλογο για την καλύτερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την αμεσότερη μεταξύ τους επικοινωνία. Σε μια εποχή που πολλά πράγματα αλλάζουν ταχύτατα είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις νέες τάσεις, αλλά και την υπερπήδηση των δυσκολιών.

Στη «Θ» μίλησαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο επάγγελμά τους πέντε απόφοιτοι του Τμήματος οι Άννα Γιαννιού, Δημήτρης Μιμής, Χρήστος Τσαμαντάνης, Χαράλαμπος Κυριακίδης, Πολυξένη Νταφλούκα, οι οποίοι ήδη έχουν βγει στο στίβο της εργασίας. Οι απόφοιτοι μετέχουν στο Σύλλογο Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρης Μιμής αποφοίτησε από το Τμήμα Χωροταξίας πριν μερικά χρόνια και πλέον ιδιωτεύει στη Λάρισα έχοντας ανοίξει γραφείο.

Ο ίδιος τόνισε πως «τα πράγματα για τους νέους μηχανικούς είναι πολύ δύσκολα. Δεν υπάρχει πολλή δουλειά και το αντικείμενό μας ως μηχανικοί χωροταξίας είναι πιο εξειδικευμένο. Οι κατασκευές έχουν σταματήσει και έτσι περιορίστηκε το μεγαλύτερο κομμάτι δράσης των μηχανικών. Αντιθέτως στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ υπάρχει άνθηση στον τομέα της χωροταξίας και πολεοδομίας».

Αύξηση ανεργίας

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Χωροταξίας αγγίζουν τους 700. Το 90% των αποφοίτων μέχρι και το 2005 εργάζονται στο Δημόσιο. Από το 2005 μέχρι και το 2010 πολλοί απόφοιτοι στράφηκαν και στον ιδιωτικό τομέα είτε ανοίγοντας γραφείο είτε απασχολούμενοι σε εταιρείες και έτρεξαν διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα. Από το 2010 και μετά, όμως η ανεργία στον κλάδο των χωροτακτών πολεοδόμων αυξάνεται.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κύριες διέξοδοι για την επαγγελματική δραστηριοποίηση των αποφοίτων είναι πλέον είτε να ανοίξει κάποιος ένα μελετητικό γραφείο είτε να εργαστεί σε μια αντίστοιχη επιχείρηση. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια γίνονταν διορισμοί στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Υπουργεία, αλλά η δικιά μας γενιά έπεσε πάνω στην κρίση. Οι απόφοιτοι μέχρι και το 2010 μπορούσαν να στραφούν και στο Δημόσιο, αφού γίνονταν ακόμη προσλήψεις, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου υπήρχε δουλειά. Τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Μάλιστα οι χωροτάκτες έχουν να διεκδικήσουν και το ζήτημα των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά εργασίας».

Αναπτυξιακά προγράμματα

Το μέλος του συλλόγου Χρήστος Τσαμαντάνης έχει δικό του μελετητικό γραφείο στην Άμφισσα. «Η υφεσιακή οικονομική κατάσταση μας έχει επηρεάσει και ελλείψει προκήρυξης έργων από το Δημόσιο δεν προχωρούν ακόμη και οι συνέργειες με άλλους κλάδους μηχανικών για διάφορες δουλειές. Έτσι η μόνη μικρή διέξοδος είναι κάποιες ιδιωτικές μελέτες, η τακτοποίηση αυθαιρέτων και η ενασχόληση με αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως είναι το Leader, στο πλαίσιο των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν τους δικούς τους μηχανικούς για να εκπονήσουν τις μελέτες των δικών τους έργων. Προσπαθούμε να κάνουμε γνωστή την ειδικότητά μας και με την τριβή με τους παλαιότερους να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Ως χωροτάκτες θέλουμε να σπάσουμε κάποια ταμπού που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στον κλάδο των μηχανικών».

Υπάρχουν και απόφοιτοι που αναβαθμίζουν τις σπουδές τους, προκειμένου να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ο Χαράλαμπος Κυριακίδης αποφοίτησε το 2010 και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές κάνει τώρα το διδακτορικό του ασχολούμενος με το αντικείμενο του αστικού σχεδιασμού και της πολεοδομίας.

«Ο κλάδος μας έχει πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχει ένα πολύ καλό γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι περισσότεροι εργοδότες είναι ικανοποιημένοι από την εργασία που παρέχουν οι απόφοιτοι του Τμήματος. Μάλιστα προσπαθούμε μέσω του συλλόγου να προωθήσουμε στο χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και να γίνει αντιληπτό ότι ο χωροτάκτης δεν υστερεί σε τίποτα με άλλους κλάδους μηχανικών και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά ως ιδιώτης».

Δεν εγγράφονται στο ΤΣΜΕΔΕ

Από την πλευρά της η απόφοιτη και μέλος του συλλόγου Πολυξένη Νταφλούκα τόνισε πως «ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί απόφοιτοι λόγω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ και κατ’ επέκταση στο ΤΣΜΕΔΕ και έτσι δεν μπορούν να λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να πάρουν μπλοκάκι και να μπορέσουν να εργαστούν ως μηχανικοί χωροτάκτες. Ως σύλλογος αποφοίτων προσπαθούμε να είμαστε εδώ και να συμβάλλουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την προώθηση των αιτημάτων μας πανελλαδικά, ώστε ο κλάδος μας να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός».

Η ίδια, έχοντας ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, διαμένει στο Βόλο και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε «την τελευταία τριετία η κρίση κτύπησε και την πόρτα των εταιρειών του κλάδου μας και στην επαρχία. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ξανά για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, την προώθηση των δημόσιων έργων ώστε να αρχίσει ξανά και η εκπόνηση των πολεοδομικών και χωροτακτικών μελετών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το