Οικονομία

ΑΤΜ: Τσουχτερές οι χρεώσεις στις διατραπεζικές αναλήψεις από τη Δευτέρα

Τσουχτερές χρεώσεις θα πληρώνουν από τη ∆ευτέρα 22 Ιουλίου οι καταναλωτές που θα σηκώνουν µετρητά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Η επιβάρυνση ξεκινά από το 1,5 ευρώ και φτάνει τα 3 ευρώ για αναλήψεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ενώ για τράπεζες εκτός Ευρωζώνης είναι υψηλότερη. Η νέα τιµολόγηση εφαρµόζεται µετά την απόφαση των τραπεζών να αναπροσαρµόσουν τις προµήθειες στα επίπεδα της χρέωσης DAF (Direct Access Fee), ώστε Ελληνες και τουρίστες να χρήζουν ισότιµης µεταχείρισης βάσει του νόµου 4537/2018, µε τον οποίο ενσωµατώθηκε στην ελληνική νοµοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2366/ΕΕ (Payment Services Directive 2 – PSD 2).

Μέχρι τώρα ίσχυαν διµερείς συµφωνίες της ∆ΙΑΣ ΑΕ µε τις τράπεζες και οι χρεώσεις για τις συναλλαγές στο εσωτερικό διατηρούνταν χαµηλά, ξεκινούσαν από το 1,20 ευρώ και αυξάνονταν κλιµακωτά ανάλογα µε το ύψος της ανάληψης, ενώ οι χρεώσεις για τους κατόχους ξένων καρτών ήταν υψηλές.

Κοινοτικό δίκαιο
Να σηµειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2018 το διεθνές σύστηµα καρτών εξέδωσε οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες να καταργήσουν την προµήθεια DAF που επέβαλλαν στους κατόχους ξένων καρτών και να συµµορφωθούν µε το κοινοτικό δίκαιο περί ίσης µεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών.

Υστερα από έντονες αντιδράσεις εκ µέρους των τραπεζών αλλά και πιέσεις από τις Fintech όπως είναι η Viva Wallet και η Revolut, οι τράπεζες αποφάσισαν να εξοµοιώσουν τις προµήθειες για όλους τους χρήστες καρτών διαφορετικής τράπεζας. Το πρόβληµα είναι εντονότερο για τους Ελληνες κατόχους καρτών, καθώς τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν κλείσει πολλά καταστήµατα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα ΑΤΜ συνεπάγονται πολύ υψηλό κόστος για την τράπεζα, ιδίως όταν βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας ή σε σηµεία µε µικρή κίνηση, καθώς υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ετησίως και µπορεί να είναι ακόµη και διπλάσιο για τις πιο αποµακρυσµένες περιοχές.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το