Τοπικά

Αργ. Κοπάνας:«Πόσιμο, κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και ασφαλές το νερό»

 

«Πόσιμο, κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και ασφαλές είναι το νερό στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και ευρύτερα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αργύρης Κοπάνας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε χθες, ενώ πρόσθεσε πως από τις καταστροφικές πλημμύρες και δώθε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.600 αναλύσεις στο νερό που έδειξαν ότι δεν έχει βαρέα μέταλλα, τοξικές ουσίες και μικροβιακό φορτίο».
Συνέντευξη Τύπου με θέμα την ποιότητα του νερού παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δημήτρη Κουτσιφέλη και της προϊσταμένης του χημείου Νίκης Μαυροκεφαλίδου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων στοιχείων του νερού (βαρέα μέταλλα) που προέκυψαν από έκτακτες δειγματοληψίες της Παρασκευής.
Ο κ. Κοπάνας ανέφερε πως «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ζωτικής σημασίας και το διαχειριζόμαστε με απόλυτο σεβασμό, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε νερό ασφαλές στους συνδημότες μας. Και θα ήμουν ο πρώτος που θα ενημέρωνε, αν διαπιστώναμε κάποιες υπερβάσεις στα στοιχεία που θέτει η νομοθεσία και είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Σε αυτή την περίπτωση θα ήμασταν οι πρώτοι που θα διακόπταμε την υδροδότηση και θα λαμβάναμε μέτρα για την προστασία των συνδημοτών μας σε συνεργασία με τη διεύθυνση υγείας. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε».

Πάνω από 3.600 αναλύσεις στο νερό
Ο ίδιος σημείωσε πως «Μετά τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου και τις καταστροφές στις υποδομές, όπως πηγές, υδρομαστεύσεις, δίκτυα, αγωγούς, δίνουμε ένα τιτάνιο αγώνα για την ομαλή υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να υδροδοτήσουμε την πόλη μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η ΔΕΥΑΜΒ μέσω του δικού μας εργαστηρίου που είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 και σε συνεργασία με ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια που αναδεικνύονται μετά από δημόσιο διαγωνισμό, πραγματοποιεί κάθε χρόνο διπλάσιες αναλύσεις από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε οι συνδημότες να έχουν τακτική ενημέρωση με τεκμηριωμένες πληροφορίες. Ειδικότερα από τις 5 Σεπτεμβρίου και δώθε το χημικό εργαστήριο της υπηρεσίας μας προέβη σε σχεδόν καθημερινή λήψη δειγμάτων από το δίκτυο του πόσιμου νερού αλλά και γεωτρήσεις, από κοινού με τη διεύθυνση υγείας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 3.600 αναλύσεις για να διακριβώνεται η ποιότητα του νερού. Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων εξετάζονταν κάθε μέρα στο συντονιστικό όργανο που είχε συσταθεί και εκδιδόταν αναλυτική ενημέρωση. Επίσης η ΔΕΥΑΜΒ προέβη σε δύο σειρές αναλύσεων για βαριά μέταλλα, στις γεωτρήσεις που ήταν σε ακτίνα 800-1200 μέτρα από τον ΧΑΔΑ, ώστε να ελέγξει τυχόν υπέρβαση. Και δεν προέκυψε καμία επίπτωση.
Μετά τις πλημμύρες το πολεοδομικό συγκρότημα υδροδοτείται από 30 γεωτρήσεις και από νερό των πηγών Μάνας και Κουκουράβας. Και βάσει των αναλύσεων το νερό κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Έτσι το χαρακτηρίζει το υπουργείο υγείας, η διεύθυνση υγείας της Π.Ε.. Μαγνησίας. Από φυσικοχημικής πλευράς πληροί τα κριτήρια της νομοθεσίας και δεν υπάρχει μικροβιακό φορτίο. Επίσης λόγω των γεωτρήσεων παρουσιάζονται αυξημένα άλατα και γι’ αυτό η γεύση είναι γλυφή. Έτσι συστήνεται στους ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλό νάτριο, να αποφεύγουν το νερό.
Ο κ. Κοπάνας συμπλήρωσε πως «οι κ.κ. Λημνιός και Βαξεβανόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διατυμπάνιζαν ότι οι Βολιώτες πίνουν νερό με υδράργυρο και εξασθενές χρώμιο. Αμφισβητούν τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ και σκοπίμως διαβάζουν λάθος τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας, τα οποία και επικαλούνται. Είναι ισχυρισμοί που είναι αβάσιμοι, αστήριχτοι και ψευδείς και γι’ αυτό τον λόγο θα λογοδοτήσουν και οι δύο ενώπιον της δικαιοσύνης. Και αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο δήμαρχος κ. Αχιλλέας Μπέος».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ συμπλήρωσε πως «η ΔΕΥΑΜΒ προέβη την περασμένη Παρασκευή ξανά σε αναλύσεις και δειγματοληψίες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε σημεία που επικαλέστηκε ο κ. Λημνιός για δήθεν υπερβάσεις σε υδράργυρο και χρώμιο. Τα δείγματα ελήφθηκαν από μικτό κλιμάκιο που αποτελούνταν από στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ και διαπιστευμένο εργαστήριο. Τα δείγματα αναλύθηκαν για τις παραμέτρους του υδραργύρου και του εξασθενούς χρωμίου σε γεωτρήσεις και βρύσες πόσιμου νερού. Σε όλα τα δείγματα, σε όλα τα σημεία, οι συγκεντρώσεις του υδραργύρου και του εξασθενούς χρωμίου είναι μη ανιχνεύσιμες. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, ο υδράργυρος είναι ένα επίμονο, μόνιμο στοιχείο, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει πριν ένα μήνα υδράργυρος σε μια γεώτρηση και μετά από ένα μήνα να έχει εξαφανιστεί. Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του νομικού μας συμβούλου και την Παρασκευή που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο, θα εξουσιοδοτηθεί για να κινηθεί νομικά εναντίον του κ. Λημνιού ο οποίος κινδυνολογεί, παραπληροφορεί και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση».
Συμπλήρωσε δε πως «ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ για τον αγώνα που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη κατάσταση. Και αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, όλοι μαζί δεν θα επιτρέψω να την αμαυρώσει με ψεύδη και συκοφαντίες κανένας».
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Γενικός Διευθυντής κ. Κουτσιφέλης λέγοντας πως «η ΔΕΥΑΜΒ είναι απολύτως συνεπής με τη νομοθεσία και αναλυτική στις ανακοινώσεις. Ποτέ δεν έχει κρύψει τίποτα. Οι αναλύσεις για τον υδράργυρο έδειξαν ότι δεν ανιχνεύεται καν».
Αναφορικά με το κόστος των εργασιών στις υποδομές ο κ. Κουτσιφέλης ανέφερε πως στους δύο πρώτους μήνες μετά τις πλημμύρες εγκαταστήσαμε 45 χιλιόμετρα νέων αγωγών δικτύων που είχαν καταστραφεί. Επίσης κάναμε μια τεράστια σειρά παρεμβάσεων σε δεξαμενές, φρεάτια, και δίκτυα αποχέτευσης. Είμαστε επίσης σε μια φάση αποκατάστασης των δικτύων ομβρίων. Το κόστος συνολικά των βλαβών μαζί με τις ανάγκες της οδοποιίας ανέρχεται στα 43.000.000 ευρώ. Από αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί περίπου 9.000.000 ευρώ και έχουν προχωρήσει άλλες 25 δημοπρασίες για τα επόμενα έργα, οπότε αναμένουμε την χρηματοδότηση, περίπου 13.000.000 ευρώ, και γι’ αυτές. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και η επόμενη μέρα στη ΔΕΥΑΜΒ θα είναι καλύτερη από αυτή που υπήρχε προ πλημμυρών».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το