Τοπικά

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο μουσείο του Ρήγα

 

Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών με στόχο την κατασκευή νέου Μουσείου-Κέντρο Τεκμηρίωσης «Ρήγας Βελεστινλής», προκήρυξε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι δημιουργία ενός εμβληματικού και σύγχρονου κτηρίου που θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης του Βελεστίνου και θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης, όσο και για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Το οικόπεδο για την κατασκευή του Μουσείου βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο λίγο έξω από τα όρια της πόλης του Βελεστίνου. Η ιδιοκτησία του ανήκει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, το εμβαδόν του είναι περίπου 5.000 τ.μ. και η απόστασή του από το κέντρο είναι περίπου 500 μ. Η δημόσια οδός που περνάει μπροστά από το οικόπεδο, αποτελεί και την κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, ενώ στο πίσω όριο το οικόπεδο συνορεύει με ρέμα.
Η δημιουργία ενός Μουσείου – Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Ρήγα Βελεστινλή στην περιοχή αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου και επιθυμία του συνόλου των κατοίκων.
Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, «το ιστορικό βάρος του Ρήγα Βελεστινλή προϋποθέτει μια αρχιτεκτονική πρόταση που πέρα από πιθανά τοπικά μορφολογικά στοιχεία θα προβάλει μία σύγχρονη αρχιτεκτονική εικόνα. Ζητούμενο είναι το νέο κτήριο να σχηματίσει ένα δίπολο σε σχέση με το αντίστοιχο που έχει κατασκευαστεί στο Βελιγράδι, την πόλη όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής. Βέβαια πέρα από τη συμβολική σημασία του κτηρίου το θεμιτό είναι αυτό να αποτελέσει τον νέο κοινωνικό πυρήνα των κατοίκων του Βελεστίνου. Κυρίως επειδή η ίδια η πόλη στερείται μιας τυπικής κεντρικής πλατείας».
Πιο συγκεκριμένα ζητείται:
-Η δημιουργία ενός Μουσείου – Κέντρου Τεκμηρίωσης για την προβολή της ζωής και του έργου του Ρήγα Βελεστινλή.
-Διαμόρφωση ενός νέου αστικού πόλου – τοπόσημου, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και ενθαρρύνοντας την παρουσία επισκεπτών από άλλες περιοχές.
-Προβολή της ταυτότητας του Βελεστίνου ως γενέτειρα πόλη του Ρήγα Βελεστινλή.
-Αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία ενός αισθητικά και λειτουργικά βελτιωμένου περιβάλλοντος με ποικιλία χρήσεων, δράσεων και εμπειριών, ανοικτές προς το κοινό, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια, αλλά και προσδίδοντας έντονο και συνεχή κοινωνικό χαρακτήρα στο κτήριο.
-Η χρήση στον σχεδιασμό του κτηρίου των αρχών της αειφορίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την βιοκλιματική του λειτουργία.
-Ανάδειξη του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου με τη δημιουργία βιώσιμων και λειτουργικών υπαίθριων χώρων.
-Αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων για την επίτευξη μια εύκολα υλοποιήσιμης κατασκευής στο μικρότερο δυνατό κόστος.
Αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η μελέτη ενός σύγχρονου Μουσείου – Κέντρου Τεκμηρίωσης συνολικού εμβαδού 1.550 τ.µ., το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πέραν των αιθουσών εκθεμάτων, αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους πολυμέσων, αναψυκτήριου, εμπορικού χαρακτήρα, αίθουσες τεκμηρίωσης μαζί με μία μικρή βιβλιοθήκη, αλλά και χώρων πολιτιστικού χαρακτήρα για την τοπική κοινότητα.
Βασικές προδιαγραφές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, είναι:
-Η σχεδιαστική πρόταση θα περιορίζεται αυστηρά στα όρια του συγκεκριμένου οικοπέδου.
-Το ύψος του κτηρίου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 μ. και δεν επιτρέπονται παραπάνω από δύο όροφοι.
-Στο υπόγειο τμήμα του κτηρίου επιτρέπονται κύριες και βοηθητικές χρήσεις για αποθήκευση, χωροθέτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και αίθουσα συνεδριάσεων.
-Όλοι οι κύριοι χώροι του κτηρίου θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ.
-Επιβάλλεται η πρόβλεψη υπέργειου χώρου ολιγόλεπτης στάθμευσης για την εξυπηρέτηση επισκεπτών.
-Για την πολύωρη στάθμευση θα διαμορφωθεί παρακείμενος δημοτικός χώρος που όμως, δεν είναι αντικείμενο του διαγωνισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το