Τοπικά

Αναβίωση της εμβληματικής βολιώτικης χαλβαδοποιίας Τσούγκου

Άρωμα γεύσης και παράδοσης 177 χρόνων. Μια πλούσια ιστορία, που ξεκίνησε από τον Βόλο και έγινε γνωστή σε όλη τη Ελλάδα. Ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που μαγνητίζει αμέτρητους καταναλωτές ικανοποιώντας τις γλυκές τους επιθυμίες.
Η εμβληματική χαλβαδοποιία Τσούγκου αναβιώνει στις μέρες μας μέσα από την οικογένεια του Λευτέρη Χαρμάνη, που εδώ και μερικές δεκαετίες παράγει τον χειροποίητο χαλβά συνεχίζοντας έτσι την πλούσια παράδοση.
Με νέο σύγχρονο εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή, εισαγωγή επιλεγμένων πρώτων υλών, εξαγωγές σε πολλές χώρες, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η οικογενειακή επιχείρηση δίνει το «παρών» και στην καρδιά τα πόλης λειτουργώντας το κατάστημα στη συμβολή των οδών Ελευθ. Βενιζέλου {Ιωλκού) 27 Ζ’-Αλεξάνδρας προσφέροντας σε πολύ ελκυστικές τιμές ολόφρεσκα προιόντα χαλβά σε τουλάχιστον δέκα διαφορετικές γεύσεις καθώς και ταχίνι συσκευασμένο, αλλά και χύμα από τις καλύτερες και πιο γευστικές ποικιλίες σουσαμιού.

Το κατάστημα που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη συμβολή των οδών Ιωλκού 27 Ζ-Αλεξάνδρας

Η πρώτη χαλβαδοποιία στον Βόλο
Η ιστορία της χαλβαδοποιίας Τσούγκου ξεκινά το 1841. Εκείνη την χρονιά ο Δημήτριος Τσούγκος ίδρυσε τη πρώτη ιπποκίνητη τότε χαλβαδοποιία στο Βόλο, έξω από την πύλη του κάστρου στη σημερινή οδό Παπακυριαζή. Το 1900 τα δυο του παιδιά ιδρύουν το πρώτο σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία εργοστάσιο χαλβαδοποιϊας και ζαχαρωδών προϊόντων και το 1910 κτίζουν νέο εργοστάσιο στις οδούς Βασάνη και 2ας Νοεμβρίου και παρασκευάζουν εκεί το χαλβά ΤΣΟΥΓΚΟΥ, που ήταν περιζήτητος.

Το 1933 με την επωνυμία «Δ. και Π. Τσούγκος Ο.Ε» και αργότερα  «ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΠΕ» το εργοστάσιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, που μετά τη συνταξιοδότηση των  μετόχων έκλεισε.

Το πέρασμα στην νέα εποχή
Τότε, όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός της «ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΠΕ» αγοράστηκε από την «Ελευθ. Ιωαν. Χαρμάνης και Σια Ο.Ε» και εγκαταστάθηκε στο τότε σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο της στην Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου. Εκτός όμως από τον εξοπλισμό στην εταιρεία Χαρμάνη προσλήφθηκε και αξιοποιήθηκε και το προσωπικό της χαλβαδοποιίας Τσούγκου και κυρίως οι υπεύθυνοι παραγωγής. πού γνώριζαν όλα τα “μυστικά” του περιζήτητου χαλβά ΤΣΟΥΓΚΟΥ.

Έτσι η οικογένεια Χαρμάνη, που επίσης έχει τη δική της μεγάλη πορεία στο χώρο των τροφίμων κτίζοντας μια παράδοση που ξεκινάει από τον παππού του ιδρυτού της εταιρείας Ελευθέριο Ι. Χαρμάνη, Αθανάσιο Χαρμάνη το 1901,συνεχίζει με τον πατέρα του Ιωάννη και φτάνει στο σήμερα μεταφέροντας στη σύγχρονη εποχή την παραδοσιακή χαλβαδοποιία και την αξεπέραστη συνταγή Τσούγκου.

Μάλιστα αυτή την περίοδο η δραστηριότητα της οικογένειας Χαρμάνη περνάει στην τέταρτη γενιά, στον ένα από τους δύο γιους του Λευτέρη Χαρμάνη, Γιάννη Χαρμάνη, που με μεράκι, ήθος και  εργατικότητα αγωνίζεται για την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδο της επιχείρησης.

Ολόφρεσκα ποιοτικά προϊόντα χαλβά και ταχίνι προσφέρονται στο κατάστημα

Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και το κατάστημα στην οδό Ιωλκού
Το πέρασμα στη νέα εποχή συνδυάστηκε και με δύο σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη είναι η λειτουργία εδώ και λίγα χρόνια ενός νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής στην Α’ ΒΙΠΕ, που ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. Μια καινοτόμα μονάδα παραγωγής, κατασκευασμένη με τις σημερινές απαιτήσεις και πληρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής,  χωρίς βέβαια “ν’ αγγίζει” την παραδοσιακή συνταγή Τσούγκου, αλλά και τα “μυστικά” παρασκευής του ποιοτικού χαλβά, παράγοντας έτσι ένα παραδοσιακό προϊόν με σταθερή ποιότητα, που παραπέμπει στις παλιές καλές εποχές.

Άλλη εξέλιξη είναι η λειτουργία εδώ και ένα χρόνο του καταστήματος «Χαλβάς Βόλου Χειροποίητος» στην καρδιά της πόλης, στη συμβολή των οδών Ελευθ. Βενιζέλου (Ιωλκού) 27 Ζ’-Αλεξάνδρας, όπου οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης, να γνωρίσουν τον παραδοσιακό τρόπο, που παρασκευάζονται και να δοκιμάσουν κάθε γεύση χαλβά, ταχίνι από τις καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού.

Το κατάστημα τροφοδοτείται καθημερινά με φρέσκα προιόντα, που φθάνουν σ’ αυτό κατ’ ευθείαν από την παραγωγή κι εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει χαλβά σε δέκα διαφορετικές γεύσεις, όπως βανίλια, κακάο, κουβερτούρα, κουβερτούρα και αμύγδαλα,  φιστίκι Αιγίνης, φουντούκι σταφίδα και κακάο, cranberries, ταχίνι λευκό, ταχίνι ολικής άλεσης, συσκευασμένο ή χύμα, σουσάμι, λουκούμια, βανίλια υποβρύχιο, μέλι κατευθείαν από τον παραγωγό αλλά ακόμη και σοκολατάκια από χαλβά.

Η ποικιλία και ποιότητα των προσφερόμενων ειδών προσέλκυσαν τους καταναλωτές και η κίνηση στο κατάστημα έχει διπλασιαστεί από πέρυσι.

Ο χώρος παραγωγής του νέου εργοστασίου

Σεβασμός στην παράδοση
«Με σεβασμό σε  μια παράδοση 177 χρόνων συνεχίζουμε την γεμάτη γεύσεις και επιτυχίες ιστορία της χαλβαδοποιίας Τσούγκου, της πρώτης που άνοιξε εργοστάσιο χαλβαδοποιίας στον Βόλο, αλλά και πανελλαδικά και μετά από πολλά χρόνια ακολούθησαν οι άλλοι. Ουσιαστικά ο Τσούγκος “δίδαξε” σε όλες τις γενιές από τότε μέχρι και σήμερα πώς παράγεται ο ποιοτικός  χαλβάς σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο κος Λευτέρης Χαρμάνης και προσθέτει πως «ως συνεχιστές κι επειδή αγαπάμε τα προιόντα, που παράγουμε πορευόμαστε συνδυάζοντας την παραδοσιακή τεχνική και την ευλαβική διατήρηση της συνταγής Τσούγκου με τις καινούριες εγκαταστάσεις και το σύγχρονο εξοπλισμό, που φροντίζουμε να ανανεώνουμε συνεχώς, ώστε να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα ποιοτικό προϊόν με ελκυστική τιμή, που να ικανοποιεί πρώτα εμάς, για ν’ αρέσει στη συνέχεια και στους καταναλωτές».

Ο χαλβάς μόλις έχει ψηθεί και ζυμωθεί μέσα στο καζάνι

Πολλές εξαγωγές
Η οικογενειακή επιχείρηση Χαρμάνη εξάγει τον χαλβά και το ταχίνι, στις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, την Αγγλία, την Κύπρο και το Βέλγιο.
Συγχρόνως ο «Χαλβάς Βόλου χειροποίητος» αναπτύσσει μεγάλη δυναμική σε όλες τις κεντρικές αγορές της χώρας και βρίσκεται στα ελληνικά τραπέζια, όπου οι λάτρεις το απολαμβάνουν είτε ως φαγητό είτε ως επιδόρπιο.

Τα πλεονεκτήματα
Η καθετοποιημένη παραγωγή της επιχείρησης είναι ένα από τα δυνατά της σημεία, που της επιτρέπει να φέρνει πρώτες ύλες κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς, να τις επεξεργάζεται μόνη της και να αναβαθμίζει τα προϊόντα της.
«Επιλέγουμε τις ποικιλίες σουσαμιού, που εισάγουμε γιατί λόγω εγκαταστάσεων έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, σε αντίθεση με μικρές βιοτεχνίες κι εργαστήρια, που λόγω έλλειψης χώρων κι εγκαταστάσεων προμηθεύονται έτοιμες πρώτες ύλες από ανταγωνιστές (χαλβαδοποιίες, ταχινοποιίες) μη έχοντας απόλυτα τη δυνατότητα επιλογής. Τέλος θελω ν’ αναφέρω ότι είμαστε, ίσως η μόνη χαλβαδοποιία στην Ελλάδα, που παράγουμε το προϊόν χωρίς να χρησιμοποιούμε ζάχαρη» επισημαίνει η οικογένεια και προσθέτει «Αγαπάμε το προϊόν του χαλβά και δουλεύουμε νυχθημερόν με μεράκι δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ποιοτικό έλεγχο των προιόντων, ενώ δίνουμε δουλειά στη δύσκολη εποχή, που διανύουμε τονώνοντας έτσι, την τοπική οικονομία».

Για την προσφορά της στην τοπική οικονομία η επιχείρηση του Ελευθερίου Ι.  Χαρμάνη βραβεύτηκε το 1993 από τον Δήμο Βόλου.

Info: «Χαλβάς Βόλου χειροποίητος» της οικογένειας Χαρμάνη: ιστοσελίδα: halvasousamivolou.gr

Α’ ΒΙ.ΠΕ Βόλου Τ/Κ 385 00, Βόλος, Τήλ/Fax +30 2421095359, [email protected]

Α’ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 27ζ Τ/Κ 38221, ΒΟΛΟΣ Τήλ +30 2421030432 [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το