Τοπικά

Αναμνηστικό από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για τη στήριξη του Επιμελητηρίου Λάρισας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης

Ειδικό αναμνηστικό επέδωσε το Δίκτυο «Περραιβία» στο Επιμελητήριο Λάρισας, εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δίκτυο «Περραιβία», για την υποστήριξη που παρείχε το Επιμελητήριο στο Συνέδριο και που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο «Γ.Ι.Κατσίγρα», με τη συμμετοχή τετρακοσίων Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και όλο τον κόσμο.
Την απονομή έκανε , εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων, στην τελευταία Συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Δικτύου «Περραιβία» κ. Θωμάς Αστερίου στον Αντιπρόεδρο Α’ του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Παπαλέξη, λόγω απουσίας του Πρόεδρου του κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου.

Οι Διοργανωτές Φορείς εξέφρασαν, μέσω του κ. Αστερίου, την ευγνωμοσύνη τους για την απόφαση του Επιμελητηρίου Λάρισας να στηρίξει ένα εμβληματικό, για τη χώρα, Συνέδριο, όπως ήταν το 5ο, κατά σειρά, Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Euromed, που διοργανώθηκε στη Λάρισα , κατά το χρονικό διάστημα 6-9/3/2024 και στο οποίο οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και διαφήμισαν τη Λάρισα στον υπέρτατο δυνατό βαθμό, αφού εκατοντάδες επιστήμονες διέμειναν στη Λάρισα, για κάποιες μέρες, με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική αγορά.

Στην ευχαριστήρια επιστολή οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών ,εξήραν την ευαισθησία όλων των Μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου να στηρίξουν κάθε τι που είναι αναπτυξιακό , όχι μόνο για την πόλη της Λάρισας, αλλά και για τη χώρα, γιατί η συγκέντρωση τόσων πολλών και επιφανών επιστημόνων στη Λάρισα, όχι μόνο αναδεικνύει την πόλη της Λάρισας ως κοιτίδα Πολιτισμού και ανάπτυξης, αλλά αναδεικνύει και τον Ελληνικό Πολιτισμό ως αναπτυξιακού εργαλείου για όλη τη χώρα.

Με την ευκαιρία αυτή , εξήραν τη διαχρονική στήριξη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λάρισας, μέσω του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας από το έτος 2012, επί προεδρίας του κ. Δημ. Οικονόμου, που έτυχε το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’, με έδρα την Ελασσόνα και το οποίο αποτελεί πρωτεργάτη της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για τη διάσωση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και που έχει τη διοργανωτική ευθύνη τέτοιων, αλλά και άλλων , επιστημονικών γεγονότων, υψίστης σημασίας αλλά και πολυπλοκότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, πρεσβείες και παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς, όπως UNESCO, OHE, Europa Nostra, ICOMOS,ICOM κ.α΄.

Σημειώνεται ότι κατά την τελετή έναρξης του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 , ανάλογα αναμνηστικά επιδόθηκαν και στους άλλους μεγάλους υποστηρικτές του Συνεδρίου, που ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Ελασσόνας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα».

Ένα Συνέδριο–ορόσημο για την Ελλάδα

Tο Μέλος της 5μελούςΟργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας, δήλωσε, , ότι : “Το φετινό Συνέδριο ανέλυσε σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο πολιτισμός –τουρισμός, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειας , τις νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων (π,χ, Europeana) , την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, που αυτός μπορεί να δημιουργήσει”.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μοναδικά αυτά Συνέδρια, που λόγω της θεματολογίας τους, χαρακτηρίστηκαν , απ’ όλους, ως εθνικής σημασίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του Ελληνισμού ( εντός και εκτός Ελλάδος) και το 5ο Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα πολλών Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών θεσμών και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, όπως: το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών/Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, UNESCO, ICOMOS, ICOM, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ.ά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το