Τοπικά

Παγασητικός:Καθαρές οι ακτές, ενώ επίκεινται νέες μετρήσεις

Καθαρές είναι οι ακτές του Παγασητικού Κόλπου σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ νέοι έλεγχοι στα νερά αναμένεται να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Με τις καιρικές συνθήκες να έχουν βελτιωθεί και τον κόσμο να θέλει σε λίγες εβδομάδες να κάνει και το πρώτο μπάνιο, το ερώτημα που προκύπτει στα διάφορα πηγαδιάκια, είναι για την καταλληλόλητα των νερών στις ακτές του Παγασητικού μετά τις ζημιές των πλημμυρών και την εισροή νερών από την Κάρλα που μεταφέρονται μέσω σήραγγας στον κόλπο. 

Για το θέμα αυτό μίλησε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου τονίζοντας πως «εμείς ως υπηρεσία λαμβάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και τέλη χειμώνα,  στοιχεία από τα νερά των ακτών και δεν ανευρέθηκε πρόβλημα με το μικροβιακό φορτίο. Τα αποτελέσματα ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Οι θάλασσές μας αυτή τη στιγμή είναι καθαρές. Και μόλις περάσει το Πάσχα, έχουμε σχεδιάσει μια συνολική και συγκεκριμένη διαδικασία για να γίνουν δειγματοληψίες σε πολλά σημεία στον Παγασητικό αλλά και από την πλευρά του Αιγαίου, ενόψει του καλοκαιριού».

Η κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στην εξέλιξη με τους καθαρισμούς των ρεμάτων λέγοντας πως «έχουμε καθαρίσει το 80% των ρεμάτων και των ποταμών. Περιμένουμε από το κράτος την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με την καταβολή των οικονομικών πόρων οι οποίοι έχουν καθυστερήσει. Μετά όμως από συνάντηση του περιφερειάρχη τις προηγούμενες μέρες με στελέχη υπουργείων, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι εργολάβοι που έχουν δώσει τα πάντα με τις εργασίες τους όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι καταχρεωμένοι, θα πληρωθούν. Το ποσό που οφείλεται στους εργολάβους ανέρχεται περίπου στα 30.000.000 ευρώ».

 

Τοπογράφηση ποταμών 

Η ίδια συμπλήρωσε πως «εμείς θέλουμε να τοπογραφήσουμε ποτάμια της περιοχής μας για τα οποία δεν υπάρχει οριοθέτηση, δεν έχουν τοπογραφηθεί ποτέ, και είναι επικίνδυνο, γιατί βρίσκονται μέσα στους οικισμούς και πρέπει να υπάρξουν οριστικές εργασίες αποκατάστασης. Τα ποτάμια αυτά είναι περίπου έντεκα και εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, όπως δήμοι, κτηματική υπηρεσία, καθώς στα ποτάμια έχουν γίνει και αυθαίρετες κατασκευές. Επίσης χρειάζονται και άλλες χρηματοδοτήσεις για μόνιμες αποκαταστάσεις, γιατί το να υπάρχουν τα χώματα δεξιά και αριστερά, αυτό σημαίνει ότι σε μια βροχόπτωση μπορεί να φύγουν και να υπάρξουν προβλήματα».

Επίσης τόνισε πως συνεχίζονται οι εργασίες στους χειμάρρους Ξηριά και Κραυσίδωνα. «Έχουν απομακρυνθεί τα χώματα από τις κοίτες, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, και ακόμη δουλεύουν τα συνεργεία» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

 

Ανέλκυση οχημάτων 

Σε εξέλιξη είναι η ανέλκυση οχημάτων που βρέθηκαν στη θάλασσα από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η κ. Παπαδημητρίοιυ τόνισε πως οι εργασίες ανέλκυσης βρίσκονταν χθες στο Τρίκερι, και σύντομα θα συνεχιστούν στον Πλατανιά. 

Επίσης σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες του Ανατολικού Πηλίου, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλές φερτές ύλες από τις πλημμύρες.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το