Τοπικά

Ανάγκη για δωρεές έχει το Ορφανοτροφείο

 

Κάλεσμα για δωρεές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές και οι εξοπλισμοί από τις ζημιές των πλημμυρών, απηύθυνε ουσιαστικά χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου κ. Κώστας Θεοδώρου.
Το Ορφανοτροφείο έχει επανέλθει στην κανονικότητα με τους όμορφους και περιποιημένους χώρους για την πολύπλευρη φροντίδα των παιδιών.
Όμως, υπάρχουν και μέτωπα στις υποδομές που πρέπει να κλείσουν. Οι ζημιές που υπέστη το Ορφανοτροφείο από τις δύο διαδοχικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ανέρχονται στα 50.000 ευρώ από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποκατασταθεί οι μισές, όπως στο λεβητοστάσιο και τα πλυντήρια.
«Απομένει να γίνουν οι εργασίες στην περίφραξη, όπου ένα τμήμα του τοιχίου έπεσε, στο σύστημα πυρόσβεσης, στη γεννήτρια» τόνισε ο κ. Κώστας Θεοδώρου και πρόσθεσε πως «ήδη έχουμε μια δωρεά περίπου 3.500 ευρώ, αλλά χρειάζονται, άλλα 20.000 ευρώ για να γίνουν οι υπόλοιπες αποκαταστάσεις».
Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν πολλά υλικά και αντικείμενα που υπήρχαν στις επτά αποθήκες του υπόγειου, όπως παπλώματα, χειμωνιάτικα ρούχα, έπιπλα, και άλλα.
Μάλιστα τόνισε πως έγιναν εργασίες στο λεβητοστάσιο με την παρέμβαση και των ΑΧΕΠΑΝΣ, ενώ εθελοντές ήρθαν και έβγαλαν τον μεγάλο όγκο λάσπης από το υπόγειο, ενώ στη συνέχεια επενέβη και ιδιωτική εταιρεία.
Το ίδρυμα έχει καταθέσει αίτηση για αποζημίωση και έχει λάβει την προκαταβολή από την κρατική αρωγή.
Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε «και στον νόμο που ψηφίστηκε το 2023 επί υπουργίας κ. Μιχαηλίδου και εστιάζει στην προστασία του παιδιού λέγοντας πως πρέπει να δοθεί παράταση για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, καθώς στον νόμο προβλέπονται μεταξύ άλλων η ίδρυση, αλλά και εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος».


Επίσης τόνισε πως στόχος του νέου νόμου η ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης, ωστόσο, οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο. «Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον νέο, αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα».
Τα παιδιά φιλοξενούνται στο Ορφανοτροφείο με την εντολή Εισαγγελίας. Βέβαια στον νέο νόμο πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα για τους εφήβους από δεκαπέντε ετών και άνω να μπορούν να έχουν μια εξωστρέφεια, όπως να βρουν μια εργασία, ακόμη και να διαμένουν εκτός ιδρύματος σε σπίτι. Βέβαια είναι ζητήματα που απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν.
Επίσης ο πρόεδρος τόνισε πως στο Ορφανοτροφείο φιλοξενούνται δώδεκα παιδιά ηλικίας από έξι έως 17 ετών. Αρκετά παιδιά προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το Ορφανοτροφείο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 παιδιά. Μάλιστα υπάρχουν ακόμη δώδεκα αιτήσεις για εισαγωγή παιδιών στο Ορφανοτροφείο.
Με τον νέο νόμο αρχίζει και η διαδικασία της αναδοχής όπου βέβαια για τη διεκπεραίωση μιας αναδοχής θα παρεμβαίνουν και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
Επίσης ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε «και στην αντιπρόεδρο του νεοσυσταθέντος διοικητικού συμβουλίου, νομικό κ. Αγγέλα Χατζησταματίου που, όπως είπε, θα μπει μπροστά, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα με τη δωρεά ακινήτου επί της οδού Κασσαβέτη στο πρώτο κορίτσι που βγει από το Ορφανοτροφείο και θα παντρευτεί. Ήδη υπάρχει τέτοια κοπέλα η οποία αποχώρησε από το ίδρυμα και παντρεύτηκε, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να μπει στο σπίτι της δωρήτριας. Το ζήτημα εντοπίστηκε στην εφορία. Είναι μια υπόθεση που άρχισε το 2004 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η επιθυμία της δωρήτριας».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το