Τοπικά

Ανάγκη για δέκα επιπλέον νηπιαγωγούς στη Μαγνησία

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις ανάγκες για νηπιαγωγούς, μια τάση που ενισχύεται φέτος και από την διάθεση όλο και περισσότερων γονέων να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα τμήματα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Στη Μαγνησία αναμένεται φέτος να απασχοληθεί στην προσχολική αγωγή ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς των τελευταίων χρόνων. Ήδη εκτός από τους μόνιμους έχουν προσληφθεί 19 αναπληρωτές νηπιαγωγοί για να καλύψουν ανάγκες σε όλη τη Μαγνησία, ενώ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απέστειλε προχθές στο υπουργείο Παιδείας νέα λίστα με την οποία ζητούσε μεταξύ άλλων την πρόσληψη επιπλέον δέκα νηπιαγωγών.
Δηλαδή χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας μαθημάτων, σε τοπικό επίπεδο θα εργάζονται 30 αναπληρωτές νηπιαγωγοί.
Παρόμοια ανάγκη υπάρχει και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με την πανελλήνια ένωση αναπληρωτών νηπιαγωγών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.600 κενά σε νηπιαγωγεία, ως αποτέλεσμα των αναγκών από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή.
Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, από τότε που θεσπίστηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή αυξήθηκαν και οι ανάγκες για νηπιαγωγούς. Αυτό φάνηκε και πέρυσι και στον Δήμο Βόλου, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος νόμος και δημιουργήθηκαν περισσότερα τμήματα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως «η θέσπιση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει αυξήσει τις ανάγκες για περισσότερους νηπιαγωγούς. Επειδή περισσότερα παιδιά φοιτούν στα νηπιαγωγεία, ιδρύθηκαν και άλλα τμήματα για να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα από φέτος υπάρχει ακόμη ένας λόγος για την πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών νηπιαγωγών. «Επειδή πολλοί γονείς δεν θέλουν να έρχονται τα παιδιά τους σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες για την καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, γι’ αυτό και αποφασίζουν να τα εγγράψουν στα ολοήμερα τμήματα για να διαμένουν εκεί μέχρι τις 4 το μεσημέρι και μετά, τελειώνοντας από τις δουλειές τους, να πηγαίνουν από τα νηπιαγωγεία και να τα παραλαμβάνουν. Μάλιστα σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι για την εγγραφή του παιδιού στο ολοήμερο τμήμα».
Και πρόσθεσε πως «επίσης μια ακόμη ερμηνεία είναι πως φέτος δεν εξυπηρετήθηκαν όλοι οι γονείς πανελλαδικά μέσω των voucher για να εγγράψουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση, και γι’ αυτό στράφηκαν στα δημόσια νηπιαγωγεία».
Στο πλαίσιο αυτό τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των αναγκών σε νηπιαγωγούς.
Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται ακόμη και σήμερα να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών νηπιαγωγών για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το