Κόσμος

Aλλες δύο εβδομάδες σε καραντίνα το «Diamοnd Princess» – Τι θα γίνει με τους 2 Ελληνες

Οι επιβάτες του «εγκλωβισμένου» στη θάλασσα της Ιαπωνίας «Diamond Princess» θα συνεχίσουν να παραμένουν σε καθεστώς καραντίνας, όπως αναφέρεται σχετικώς, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εκδήλωση νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη στο πλήρωμα, όσοι από τους επιβάτες διαγνωστούν «αρνητικοί» στον ιό θα έχουν τη δυνατότητα να επαναπατριστούν… Ωστόσο, οποιοσδήποτε μοιράστηκε το δωμάτιό του με άτομο το οποίο νόσησε από την επικίνδυνη νόσο θα συνεχίσει να είναι για άλλες δύο εβδομάδες εν πλω.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των επιβατών που έχουν μολυνθεί ανέβηκε στους 355, ενώ προστέθηκαν άλλοι 70 στους ήδη διαγνωσθέντες. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί μπορεί να μην έχει τα επιθυμητα αποτελέσματα.

Ο Tom Inglesby, ειδικός για τις μολυσματικές νόσους και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ασφαλείας του Johns Hopkins, δήλωσε στο περιοδικό Time: «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή η [καραντίνα] δεν εμποδίζει τη διάδοση περιπτώσεων στο πλοίο και ότι θέτει επίσης σε κίνδυνο της εξάπλωσης στο πλοίο. Δεν υπάρχουν σαφή, προφανή προηγούμενα για το τι πρέπει να συμβεί».

Στο μεταξύ, επιχείρηση επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», στην Ιαπωνία, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση -ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα- επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς» τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

355 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο
Εβδομήντα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας στην Κίνα εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο.

Ο υπουργός διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη ειδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355. «Μέχρι στιγμής, έχουμε υποβάλει σε εξετάσεις συνολικά 1.219 ανθρώπους και 355 αποκαλύφθηκε ότι είναι θετικοί» είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Από το σύνολο των ανθρώπων που είναι φορείς του COVID-19, οι 73 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, διευκρίνισε ο ίδιος. Πάνω από 3.700 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Αυτό το πρώτο κρούσμα ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό δεν σταματά να αυξάνεται. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία. Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναπατρίσει τους υγιείς υπηκόους των ΗΠΑ σε συντονισμό με τις ιαπωνικές αρχές.

Θα επιβιβαστούν σε ειδικές πτήσεις και θα επιστρέψουν στην αμερικανική επικράτεια όπου θα τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες σε δύο στρατιωτικές βάσεις. Πάνω στο πλοίο απέμεναν χθες Σάββατο περίπου 350 αμερικανοί υπήκοοι. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

Ελληνοαμερικανίδα στη «φυλακή» του Diamond Princess
Την ώρα που ο κορωνοϊός καλπάζει εγκλωβισμένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω 3.500 επιβάτες αλλά και πλήρωμα στο Diamond Princess, το οποίο εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται σε καραντίνα. Το Open TV εξασφάλισε την αποκλειστική μαρτυρία της Ελληνομερικανίδας δικηγόρου Catherine Codecas και του συζύγου της, οι οποίοι είναι επιβάτες του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου. Το ζευγάρι περνά ώρες αγωνίας καθώς όπως περιγράφουν η καμπίνα τους μοιάζει με φυλακή.

«Έχεις δεσμοφύλακα. Οι ιαπωνικές αρχές μας λένε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Οι υγειονομικές αρχές ανέβηκαν στο πλοίο και άρχισαν να μας περνούν έναν – έναν από “κόσκινο”. Δεν αφήνεις το δωμάτιό σου. Αυτός είναι ο κόσμος σου για δύο εβδομάδες. Οπότε μετράω αντίστροφα. Λέω στον εαυτό μου ότι άλλη μία μέρα πέρασε και θα μπορέσω να φύγω από το πλοίο»λέει στο Open TV η δικηγόρος.

Ο σύζυγός της Mathew Smith υποστηρίζει πως «αδιαμφισβήτητα υπάρχει η αίσθηση του περιορισμού. Δεν έχουμε επαφή με άλλους επιβάτες και το πλήρωμα που φέρνει στην καμπίνα μας το φαγητό και άλλα αντικείμενα φοράει εξοπλισμό ασφαλείας. Το ζευγάρι επέλεξε να μην μπει στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει στις ΗΠΑ τους Αμερικανούς επιβάτες για να μην ξαναπεράσει τη διαδικασία της καραντίνας αλλά και να προστατευτεί από τον ιό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να φύγουν. Έχουν πολύ μικρότερη καμπίνα από τη δική μας. Η δική μας έχει πρόσβαση σε μπαλκόνι, οπότε μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα» προσθέτει ο Smith. Τέλος από την πλευρά της η Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος καταλήγει λέγοντας πως «έχω ήδη αρχίσει να προγραμματίζω ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, γιατί θέλω να δω από που κατάγονται οι παππούδες μου».

Θετική στον ιό Αμερικανίδα επιβάτης του «Westerdam»
Μία 83χρονη Αμερικανίδα, η οποία επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam που ελλιμενίστηκε στην Καμπότζη, βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, κατά την άφιξή της στη Μαλαισία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές. Η Αμερικανίδα μετέβη αεροπορικώς την Παρασκευή στη Μαλαισία μαζί με 144 άλλους που επέβαιναν στο πλοίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας που προσθέτει ότι ο σύζυγος της γυναίκας αυτής βρέθηκε αρνητικός στον ιό.

Το MS Westerdam της εταιρείας Carnival Corp ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ αφού προηγουμένως του είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.

Το Westerdam, το οποίο μετέφερε 1.455 επιβάτες και 802 άτομα πλήρωμα, πέρασε δύο εβδομάδες στη θάλασσα. Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις, ενώ η Καμπότζη έκανε εξετάσεις σε 20 επιβάτες όταν το πλοίο ελλιμενίστηκε. Μετά την περίπτωση της 83χρονης, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μαλαισία ανήλθε σε 22.

Τα κρουαζιερόπλοια στην Ασία αντιμετωπίζονται με φόβο καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού. Τα περισσότερα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο έχουν καταγραφεί στο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία και το οποίο έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του νέου ιού εκτός Κίνας. Από τους 3.700 επιβάτες και πλήρωμα, 285 έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν αεροσκάφος στην Ιαπωνία για να μεταφέρει πίσω τους Αμερικανούς επιβάτες από το Diamond Princess, ενώ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το