Τοπικά

Ακατάλληλο για κατανάλωση το νερό στις Σταγιάτες -Μεγάλες οι ζημιές από τις δολιοφθορές

 ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης της κοινότητας Σταγιατών, που ελήφθησαν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και τα οποία κοινοποιήθηκαν σήμερα στη ΔΕΥΑΜΒ προκύπτει ότι το νερό του εν λόγω δικτύου δεν καλύπτει τις προδιαγραφές για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής).

Ως εκ τούτου η ΔΕΥΑΜΒ, έχοντας ήδη ενημερώσει εγγράφως τις συναρμόδιες Αρχές, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, απαγορεύει στους καταναλωτές την χρήση και κατανάλωση στον ως άνω οικισμό, του νερού που προορίζεται για την ανθρώπινη κατανάλωση και ειδικότερα για πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής (πλύσιμο λαχανικών, φρούτων κλπ).

Αντιθέτως το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ατομική καθαριότητα.

Για τις Σταγιάτες, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και καταναλωθέντων κυβικών (περίπου 25 μ3/ημέρα), η ελάχιστη συχνότητα μικροβιολογικών αναλύσεων είναι ένα δείγμα το χρόνο. Ο έλεγχος για το έτος 2015, έγινε στις 17.03.2015. Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν ότι το δίκτυο των Σταγιατών, πληρούσε τις απαιτήσεις της ΚΥΑ Υ2/2600/2001 όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Η ΔΕΥΑΜΒ παρ’ όλα αυτά, προέβη σε νέα δειγματοληψία την Τετάρτη 14.10.2015 σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς (συμπεριλαμβανομένου και των Σταγιατών) και τα αποτελέσματα της οποίας, θα ανακοινωθούν άμεσα.

Επισημαίνεται ότι, από το έτος 2012 είχαν αρχίσει να γίνονται εργασίες για τον τηλεέλεγχο, τηλεχειρισμό της δεξαμενής & αυτοματοποίησης της απολύμανσης του νερού, αλλά λόγω της βίαιης αντίδρασης των κατοίκων οι εργασίες διεκόπησαν. Για τους ίδιους λόγους, η απολύμανση του νερού στη δεξαμενή, σταμάτησε στις 13.02.2013. Στις 18.07.2014 έγινε επανατοποθέτηση του συστήματος απολύμανσης αλλά, μετά από αντίδραση των κατοίκων, αυτή δεν τελεσφόρησε.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη προχωρήσει στην ανάρτηση απαγορευτικής πινακίδας στα Ελληνικά και Αγγλικά στην Κοινόχρηστη βρύση πλατείας Σταγιατών. Ελπίζοντας ότι δε θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Σταγιατών, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση και θέση σε λειτουργία, συστήματος απολύμανσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το