Πολιτική

Αποσύρθηκε η διάταξη για τους συμβασιούχους

Κυβερνητική αναδίπλωση μετά τη διαμάχη μεταξύ Μανιτάκη-Ρουπακιώτη
Κυβερνητική αναδίπλωση μετά τη διαμάχη μεταξύ Μανιτάκη-Ρουπακιώτη

Αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη. Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Με ανακοίνωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, γίνεται γνωστό ότι “με τη συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο”.

“Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης”, προσθέτει, σημειώνοντας ότι “το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων Υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δε θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών”.

Κατηγορηματικό “όχι” Ρουπακιώτη

Νωρίτερα, τη στάση του είχε σκληρύνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους του, ενημέρωσε ότι δεν θα επιτρέψει μεθοδεύσεις, για να περάσει η ρύθμιση, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή του.

Ειδικότερα, στενοί συνεργάτες του υπουργού απέκλειαν ότι θα αποδεχθεί “μεθόδευση” να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- “για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης”.

Εξ αρχής ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να την υπογράψει, πράξη που είναι -προσώρας- απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει.

Το πρωί, μιλώντας στο Mega, ο Α. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι “δεν έχει λάβει τίποτα από τον κ. Μανιτάκη”, αλλά έλαβε ένα σχέδιο από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης με το οποίο, όπως δήλωσε, είναι αντίθετος. “Αφού είμαι αντίθετος, σημαίνει ότι δεν το υπογράφω”, τόνισε.

Την ίδια στάση κράτησε και από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο οποίος τον συνεχάρη για τη στάση του.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι “σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια, για να διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα”.

“Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια βίαιης διακινδύνευσης τους”, τόνισε.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει: “Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω”.

Επικοινωνία με Κουβέλη

Σημειώνεται ότι για το θέμα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, είπε ότι αυτή προχωρά και ότι θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

“Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας”.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα που ανέκυψε με τους συμβασιούχους, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι όσοι τίθενται εκτός εργασίας -όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο, να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολικά η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Διευκρινήσεις Μανιτάκη

Δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ, αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι “πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα”.

Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ, οπότε αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ το απόγευμα συνεδριάζει και το υπουργικό Συμβούλιο.

Καθησυχαστική η ΔΗΜΑΡ

Το πρωί, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονταν καθησυχαστικά για την υπέρβαση των αντιρρήσεων Ρουπακιώτη.

Μιλώντας στο Mega, ο Δ. Χατζησωκράτης ανέφερε ότι “μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών -το απόγευμα- το θέμα θα έχει διευθετηθεί”.

Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι η διάταξη αντιβαίνει με άλλη, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Κατά συνέπεια, τονίζουν, όπως φέρεται να διατυπώνεται, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στη Βουλή.

Αναζητείται, σημειώνουν, η κατάλληλη διατύπωσή, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικές αντιθέσεις με ψηφισθέντα νόμο και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ισχύουν όταν ολοκληρωθεί η εκδίκασή τους.

Εξάλλου, δηλώνουν ότι δεν ευσταθεί η εκδοχή περί αντιπαράθεσης του κ. Ρουπακιώτη με τον κ. Μανιτάκη, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ούτε έχει εισηγηθεί τέτοια ρύθμιση.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

“Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τυγχάνει και συνταγματολόγος, έρχεται να καταργήσει αυτά που ο ίδιος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο. Με στόχο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του νομοθετικό έκτρωμα περί διαθεσιμότητας, δεν διστάζει να στοχοποιήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: “Μια ημέρα μετά τις αισιόδοξες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε μια περίοδο όπου οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκ., αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μνημόνιο αποτελεί την ευκαιρία, το μέσο για την κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το