Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Οικοδομούμε μια Θεσσαλία με κοινό όραμα»

Τόνισε ο κ. Αγοραστός στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020
Τόνισε ο κ. Αγοραστός στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

«Στη Θεσσαλία του μέλλοντος το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση των αναγκών του και σε αυτό στοχεύει η αιρετή Περιφέρεια. Για να πετύχουμε, η ατομική ευθύνη του καθενός πρέπει να αναχθεί σε εθνική ευθύνη», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του για τη Θεσσαλία. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή φορέων και τοποθετήσεις εκπροσώπων υπουργείων, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και ερευνητικών, επαγγελματικών και κοινωνικών εταίρων.

Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα για να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και επιστροφή στην ανάπτυξη, στάθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Το έργο της κυβέρνησης είναι τιτάνιο και ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να γίνονται σωστές και μεθοδικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ώστε να ωφεληθεί στρατηγικά η χώρα».

Για τη νέα προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) ο υφυπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ο σχεδιασμός να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και με τη συμμετοχή όλων των φορέων, αλλά κυρίως των πολιτών: «Πρόθεσή μας είναι στο νέο ΕΣΠΑ να υπάρξουν πλέον 13 περιφερειακά προγράμματα και όχι 5, όπως υπήρχαν στο τρέχον ΕΣΠΑ. Η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα και πρόθεση μας είναι να είναι σαφώς οριοθετημένα τα περιφερειακά προγράμματα σε σχέση με τα τομεακά, έτσι ώστε η κάθε Περιφέρεια να έχει τον πλήρη έλεγχο στα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται.

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον ΕΣΠΑ, ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε τα εξής: «Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Για το σύνολο της χώρας, θέλω να τονίσω αυτή τη στιγμή, ότι βρίσκεται σε μια απορρόφηση 56,7% που μας τοποθετεί στην 8η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι 7,5% μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο».

Ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Οικοδομούμε μια Θεσσαλία με κοινό όραμα. Με τη συνεργασία και τη συνέργεια πετύχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Πετύχαμε, δημιουργώντας ανατρεπτικά, να αλλάξουμε τα πράγματα. Σε μια εποχή που έχει εξασθενήσει δραματικά η ελπίδα, καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στοχεύσουμε στο μέλλον. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι εύκολο να βάλλεσαι κατά της Δημόσιας Διοίκησης, όμως η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι πάντα προβληματική. Στην Περιφέρεια καταφέραμε να λειτουργεί χωρίς σοβαρά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι χωρίς ισχυρή, γρήγορη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, δεν πετυχαίνονται οι στόχοι».

Για το νέο ΕΣΠΑ ο κ. Κ. Αγοραστός συμπλήρωσε τα παρακάτω: «Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγκαιρα αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το νέο συνολικό και ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση, τα διαρθρωτικά προβλήματα της Περιφέρειας ανά χωρική ενότητα σε κάθε διοικητική Περιφερειακή Ενότητα και ανά παραγωγικό/ οικονομικό τομέα».

Κλείνοντας ο περιφερειάρχης συνόψισε στα εξής: «Είμαστε εδώ, ξέρουμε τις αστοχίες του παρελθόντος, τις αλλάζουμε, συνεργαζόμαστε, επιταχύνουμε τις διαδικασίες, με στόχο το νέο ΕΣΠΑ, να είναι ένα ΕΣΠΑ Θεσσαλικό. Σ’ αυτό σχεδιάζονται 13 περιφερειακά προγράμματα, πολυτομεακά και πολυταμειακά για να μπορούμε να πάμε γρήγορα στην υλοποίηση των έργων. Στόχος μας είναι 1/1/2014 το νέο ΕΣΠΑ να προχωρήσει. Δηλαδή να μην έχουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος που πήγαινε πίσω, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, είναι θέσεις εργασίας, είναι ενίσχυση της τοπικής πραγματικής και εθνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στη νέα διαδικασία. Μαζί να βρούμε τις λύσεις και να προχωρήσουμε για το αύριο της Θεσσαλίας. Οι Θεσσαλοί έχουν αποδείξει ότι πετυχαίνουν όταν είναι ενωμένοι».

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γιαννούσης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να αντιληφτούν όλοι τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους στο νέο ΕΣΠΑ, την ίδια ώρα που το συνολικό Α.Ε.Π. της Ε.Ε. μειώνεται. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο στόχος πρέπει να είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην προ κρίσης κατάσταση και στο μοντέλο που υπήρχε, πλανώνται πλάνην οικτράν».

Στο συνέδριο συμμετείχαν ακόμη: οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάνης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, οι δήμαρχοι Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Τρικαίων Χρήστος Λάππας, Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, Τυρνάβου Νίκος Μαλάκος, Ζαγοράς-Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου, Αργιθέας Χρήστος Καναβός, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσιου, Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι όλων των Δήμων, διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, φορέων και οργανώσεων, υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων και περιφερειακών φορέων, επιχειρηματίες, αλλά και πολίτες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το