Τοπικά

80 χρόνια συμπληρώνει η Βολιώτικη Χορωδία (photos)

Μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, φιλόμουσων και καλλικέλαδων Βολιωτών, γύρω στα 1929 συγκροτούσαν τον πρώτο χορωδιακό πυρήνα με εμψυχωτή και ταυτόχρονα μαέστρο τους τον Σωκράτη Διανέλλο με καταγωγή από τον Άγιο Λαυρέντιο (αδελφό του ηθοποιού Λαυρέντη Διανέλλου), έναν προικισμένο μουσικό, αλλά και πολυτάλαντο καλλιτέχνη (ήταν και ζωγράφος).

Η ομάδα αυτή θα εμπλουτιστεί προοδευτικά με νέα μέλη και θα ξεκινήσει τις δημόσιες εμφανίσεις της στους ιερούς ναούς του Βόλου ως ανδρική εκκλησιαστική χορωδία, με την απόδοση της Θείας Λειτουργίας του Θ. Πολυκράτη.

Πολύ γρήγορα θα διευρυνθεί η ερμηνευτική γκάμα της χορωδίας – που βαφτίζεται κιόλας «Βολιώτικη» – και στο ρεπερτόριό της θα συμπεριλάβει αποσπάσματα ορατορίων, δημώδεις μελωδίες και άλλες πολυφωνικές συνθέσεις. Σε λίγο το (παλαιό) Δημοτικό Θέατρο Βόλου θα φιλοξενεί τις επίσημες εμφανίσεις της, που θα σηματοδοτούν μια σοβαρή παράμετρο και της κοινωνικής ζωής του Βόλου. Σ’ αυτό θα συμβάλει και η συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο του Βασίλη Κόντη.

Η Βολιώτικη Χορωδία αναγνωρίζεται ως σωματείο το 1937.

Στηρίζεται από ανθρώπους κύρους, ενώ στους κόλπους της εντάσσεται ο αφρός των καλλίφωνων Βολιωτών της εποχής. Σ’ αυτήν θα κάνει τα πρώτα μουσικά του βήματα, λίγο αργότερα, και ο γνωστός Σώτος Παναγόπουλος. Έργα με ιδιαίτερες ερμηνευτικές απαιτήσεις παρουσιάζονται στο βολιώτικο κοινό για πρώτη φορά. Ο πόλεμος και η κατοχή που ακολούθησαν, θα υποχρεώσουν σε υπολειτουργία (αν όχι σε καταστολή…) τη Βολιώτικη Χορωδία, ενώ το 1944 ο μεγάλος δάσκαλός της, ο Σωκράτης Διανέλλος, θα φύγει άκαιρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 37 ετών, αθώο θύμα μιας «κατά λάθος» εγκληματικής ενέργειας.

Μεταπολεμικά τη σκυτάλη θα πάρει ο Θανάσης Χατζηδημητρίου, ένας ζηλωτής της χορωδιακής τέχνης και εξαίρετος μαέστρος, που θα οδηγήσει τη Βολιώτικη Χορωδία σε νέες επίζηλες κορυφές. Είκοσι χρόνια σπουδαίας παραγωγής και με χορωδιακό έργο υψηλής ποιότητας. Το ρεπερτόριο που ερμηνεύτηκε τότε (ακόμη και με ολοκληρωμένα ορατόρια), από μια χορωδία (μικτή πλέον) που ξεπερνούσε και τα 70 άτομα, ήταν από τα ωραιότερα ακούσματα εκείνης της περιόδου. Τα πυκνά ακροατήρια, άλλωστε, που κατέκλυζαν το «Αχίλλειον» (όπου δίνονταν οι περισσότερες συναυλίες), επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Και βέβαια το Β’ Βραβείο που απέσπασε η Βολιώτικη Χορωδία στον Πρώτο Πανελλήνιο Χορωδιακό Διαγωνισμό, που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (1959).

Την ίδια εποχή, με πρόεδρο τον τότε νομάρχη Μαγνησίας Γεώργιο Παπαδάκο, το Σωματείο αποκτά και την ιδιόκτητη στέγη του στην οδό Γαμβέτα 66, το ξυλόπηκτο που στέκει ακέραιο μέχρι σήμερα, σε οικόπεδο αγορασμένο έναντι 30.000 δραχμών.

Από το 1966 ξεκινά μια νέα περίοδος με μαέστρο τον εξόχως χαρισματικό Θανάση Βαλακώστα, διακεκριμένο τότε καθηγητή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας.

Η παρουσία του στον Βόλο, για 8 περίπου χρόνια, θα χαράξει έντονα τα σημάδια μιας σπουδαίας προσφοράς, ενώ η καταξίωση της Βολιώτικης Χορωδίας θα ολοκληρωθεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Άφησαν κυριολεκτικά εποχή οι συναυλίες που δόθηκαν στον Βόλο, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Ακολουθεί ένα διάστημα με μαέστρο τον Γιάννη Βασιλείου (1973 και 1975-1976), ικανό μουσικό και επίλεκτο μέλος της Βολιώτικης Χορωδίας, που άφησε επίσης αξιόλογο έργο.

Από το 1976 η πορεία συνεχίζεται υπό την καθοδήγηση του εκλεκτού μαέστρου και καθηγητή μουσικής Βλάση Μαστρογιάννη. Οι συμμετοχές στα επισημότερα φεστιβάλ και η απόσπαση του γ’ βραβείου στο 3ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Αθηνών το 1981, προβάλλουν πλέον το νέο προφίλ της Βολιώτικης Χορωδίας.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι εμφανίσεις στο Clusone το 1977 και στο Loreto της Ιταλίας το 1978, στην Παγκόσμια Συνάντηση Χορωδιών του Καντονίγκρος της Ισπανίας το 1984, στις επετειακές γιορτές για τα 2300 χρόνια της Θεσσαλονίκης το 1985 με την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος και τη Συμφωνική Filarmonia του Λονδίνου. Επίσης η σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου υπό τον μαέστρο Συμεών Κόγκαν στο «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη το 1996.

Στο τελευταίο έργο τη χορωδιακή διδασκαλία έκανε ο ταλαντούχος Γιώργος Μουτσιάρας, γέννημα θρέμμα της Βολιώτικης Χορωδίας, που για έναν χρόνο άσκησε και χρέη μαέστρου στο Σωματείο. Ο Γιώργος Μουτσιάρας είναι τώρα αρχιμουσικός σε δύο συμφωνικά σύνολα και δύο Χορωδίες στην Ολλανδία.

Από το 1999 την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Στάσα Τζάλλα, εμπνευσμένη μαέστρος και καθηγήτρια μουσικής, με καίρια συμβολή στην ανανέωση των στόχων του Σωματείου. Η καθιέρωση συναυλιών – αφιερωμάτων στο πνεύμα του εθελοντισμού, η υποστήριξη οργανώσεων που προσφέρουν κοινωνικό έργο (Ερυθρός Σταυρός, Φίλες της Αγάπης, Ενορίες της Μητρόπολης κ.λπ.), η σύμπραξη και ανταλλαγή επισκέψεων με κορυφαία καλλιτεχνικά σχήματα (όπως η Βουλγαρική Χορωδία Yanko Moustakov) είναι μερικές από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Βολιώτικης Χορωδίας.

Και ένα διαφορετικό εγχείρημα: Από το 1988 η Βολιώτικη Χορωδία διοργανώνει το πανελλήνιας εμβέλειας Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου. Είναι μια γνήσια κατάθεση ψυχής των ανθρώπων του Σωματείου: Χορωδών, μαέστρων (αρχής γενομένης με τον Βλάση Μαστρογιάννη) και διοικητικών συμβουλίων. Στον θεσμό αυτόν, που εξ αρχής είχε τη στήριξη του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου και τώρα συνεχίζεται με τη συμπαράσταση του επισκόπου κ. Ιγνατίου, έχουν λάβει μέρος δεκάδες χορωδίες από όλη την Ελλάδα.

Στα τελευταία χρόνια η Βολιώτικη Χορωδία παρουσίασε σπουδαία έργα όπως το ολοκληρωμένο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη το 2014 (σε σύμπραξη με τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αταλάντης), την οπερέτα «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στον Βόλο, σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Κακάλια και συμμετοχή εκλεκτών Βολιωτών καλλιτεχνών το 2016, αφιερώματα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι (2010) και του Μίκη Θεοδωράκη (2017) (σε σύμπραξη με τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας) κ.λπ.

Δεν είναι όμως αμελητέες και οι συνεργασίες με άλλους φορείς για την παρουσίαση επετειακών ή άλλων προγραμμάτων τοπικού, αλλά και πανελλήνιου ενδιαφέροντος (υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας, Ναυτική Εβδομάδα, ειδικά αφιερώματα σε γεγονότα και προσωπικότητες κ.λπ.).

Τέλος, αναφέρεται και η προσφορά των αναπληρωτών μαέστρων στο εκκλησιαστικό τμήμα, των αείμνηστων Αθανάσιου Λουάρη και Ευστάθιου Ζούρη, καθώς και των κυριών Μαριάννας Σαμαρτζή και Μαρίας Παπαντωνίου, που διηύθυναν από το 1998 έως το 2003 το παιδικό τμήμα του σωματείου. Σήμερα το παιδικό τμήμα λειτουργεί και πάλι χάρις στην αγάπη της μαέστρου κ. Στάσας Τζάλλα για τα παιδιά και το χορωδιακό τραγούδι.

Είναι, γι’ αυτό, μια «ζώσα ιστορία» η ογδοντάχρονη πορεία της Βολιώτικης Χορωδίας, που μεταστοιχειώνεται σε τρεις τελικά λόγους: Συνεπής παρουσία, καλλιτεχνική ποιότητα, πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Χαράλαμπο Σκυργιάννη, πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τόπα, αντιπρόεδρο, Αποστολία Βολιώτη, γεν. γραμματέα, Ελευθέριο Στράκα, ταμία, Άννα Χατζηαναστασίου, έφορο, Γεώργιο Βαγίτση, μέλος, Ευθυμία Χασιώτη-Προβιά, μέλος.

Η Βολιώτικη Χορωδία γιορτάζει

Η εκδήλωση για τα 80χρονα της Βολιώτικης Χορωδίας, που θα έχει ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας και θα περιλαμβάνει τραγούδια και αναμνήσεις από την ιστορία των χιλιάδων εθελοντών παιδιών, ανδρών και γυναικών, που συμπορεύονται επί 80 χρόνια στους δρόμους της καλής μουσικής και της κοινωνικής προσφοράς.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν για τη μακρόχρονη συνεπή παρουσία και την εν γένει προσφορά τους στο Σωματείο οι χορωδοί Δέσποινα Δημητρουλοπούλου, Χρυσούλα Δαμίγου, Δημήτριος Ζησιμάτος, Ελένη Θεοδωρακοπούλου, Αφροδίτη Χατζηαγγελάκη-Μάνου, Θεοπίστη Σοφοκλέους, Λευτέρης Στράκας και ο χορωδός και μαέστρος (1998-1999) Γιώργος Μουτσιάρας. Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης να τιμήσει τα «χορωδιακά ζευγάρια» Δημήτρης Μυτηλιός-Βιολέτα Μακρυγιάννη, Παναγιώτης Προβιάς-Ευθυμία (Εφη) Χασιώτη και Νίκος Χατζηαντωνίου-Έλσα Χαϊντούτη.

Εξαιρετική τιμή θα αποδοθεί στον επίτιμο πρόεδρο της Βολιώτικης Χορωδίας κ. Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, που από το 1992 έως το 2014 ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου συνέβαλε τα μέγιστα στην κοινωνική καταξίωση και την καλλιτεχνική ανέλιξη του Σωματείου.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από ώρα 17.00, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να την απολαύσουν όλοι.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το