Photo Gallery, Τοπικά

600 εκ. ευρώ οφείλει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Στο 60% είναι η μείωση της δουλειάς των επαγγελματιών λόγω της κρίσης


Με την «πλάτη στον τοίχο» είναι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στη Μαγνησία, που εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι από το Δημόσιο. Κάποιοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ελπίζοντας να πάρουν χρήματα, κάποιοι βρίσκονται σε αναμονή κάνοντας υπομονή, ενώ κάποιοι κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Στάθης Πλαστάρας, εκπρόσωπος των επαγγελματοβιοτεχνών της Μαγνησίας, σκιαγραφεί με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ δηλώνει απαισιόδοξος και για το μέλλον. Υπολογίζεται, όπως αναφέρει, πως οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια. Η ανεργία στους επαγγελματίες έχει αγγίξει το 60%, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο Νομό την τελευταία διετία.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση της έλλειψης αντικειμένου εργασίας παρουσιάζει πλέον το 70% των επιχειρήσεων στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα, ο οποίος σημειώνει ότι οι επαγγελματίες δεν βλέπουν «φως» από πουθενά. Σημειώνει πως τεχνικά έργα, που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, παραμένουν απλήρωτα, ενώ στο οκτάμηνο ανέρχεται η καθυστέρηση πληρωμής επαγγελματιών, οι οποίοι συναλλάσσονται με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Από τον περασμένο Νοέμβριο έχει να πληρωθεί τιμολόγιο» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ οι επαγγελματίες έχουν πληρώσει το ΦΠΑ – αφού κόπηκαν τα τιμολόγια – και ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα. Αναφέρει με έμφαση πως σύμφωνα με τη νομοθεσία η καταβολή οφειλής από το Δημόσιο πρέπει να γίνεται εντός διμήνου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε «και στα πιο τρελά όνειρα των επαγγελματιών».

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν κλείσει τη χρηματοδότηση και δεν δίνουν, όπως λέει χαρακτηριστικά, ούτε μπλοκ επιταγών. «Για δάνειο ούτε λόγος. Δεν δίνεται τίποτε, ενώ και το μπλοκ επιταγών είναι περιζήτητο» προσθέτει με έμφαση. «Από τις τράπεζες έχουμε «μπλόκο» παντού. Οι επιταγές τελείωσαν. Τα δάνεια τελείωσαν. Τα χρέη δεν πληρώνονται. Οι δουλειές παρουσιάζουν καθίζηση έως και 60%. Αυτή είναι η εικόνα της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων του Νομού».

Την ίδια ώρα, τα όποια εντάλματα προς πληρωμή βρίσκονται στο γραφείο του Επιτρόπου, όπου και συσσωρεύονται. Όλη η διαδικασία πληρωμής πρέπει να ελεγχθεί από έναν άνθρωπο. Η «Θ» τηλεφώνησε στον Επίτροπο, τον κ. Αποστολόπουλο, τον αρμόδιο της Μαγνησίας, ωστόσο βρίσκεται σε άδεια και θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχει όμως συσσωρευμένη εργασία, ενώ πολλά από τα εντάλματα φέρονται να επιστρέφουν στις υπηρεσίες που τα εξέδωσαν καθώς διαπιστώνονται ελλείψεις στις διαδικασίες και τα προβλεπόμενα από το Νόμο.

Πιο ζοφερή κατάσταση από την υπάρχουσα δεν έχουν ξαναζήσει οι επαγγελματίες, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο κ. Πλαστάρας, σημειώνοντας ότι όλα δείχνουν πως άμεσα η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι αναστρέψιμη. Επισημαίνει πως όσες επιχειρήσεις δεν έχουν οφειλές ή δεν έχουν υψηλό κόστος παραγωγής ίσως να αντέχουν ακόμη, οι υπόλοιπες βρίσκονται μπροστά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση χωρίς, δυστυχώς, ελπίδα. «Το γεγονός ότι το Κράτος δεν πληρώνει έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πλέον επαγγελματίες και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενους που απασχολούν. Όλα είναι αλυσίδα» λέει. Την ίδια στιγμή δεν βγαίνουν διαγωνισμοί και όλο και περισσότερο συρρικνώνεται το αντικείμενο του έργου.

Ο κ. Πλαστάρας αναφέρεται επίσης στη μεγάλη καθυστέρηση, έως και έξι χρόνια, καταβολής του ποσού που αντιστοιχεί στην επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως στο βιοτεχνικό πάρκο, πάνω από τη βιομηχανική περιοχή, έχουν στηθεί κάνοντας χρήση του Αναπτυξιακού Νόμου, 20 περίπου επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς δεν έχει δοθεί το οφειλόμενο ποσό από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Καταλήγει επισημαίνοντας και την έλλειψη προγραμμάτων στήριξης και ανάπτυξης, κάτι που στην ουσία βάζει «ταφόπλακα» στους επαγγελματίες και της Μαγνησίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το