Ελλάδα

200.000 αραχνιασμένοι φάκελοι πτυχιούχων στα υπόγεια του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ

Στο κτίριο του ΔΟΑΤΑΠ, που στεγάζεται στο παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ, επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο οργανισμός που πιστοποιεί τα πτυχία και πληροφορεί το ελληνικό Δημόσιο για τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελένη Παπαδοπούλου, μιλάει στην κάμερα του Open TV και αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εισηγητές που δίνουν την πιστοποίηση. «Τα περισσότερα είναι πτυχία που έχουν ολοκληρωθεί. Οκτώ εισηγητές κάνουν τον έλεγχο των πτυχίων που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι και πιστοποιούν αν όντως πληρούν τις προδιαγραφές. Από τον Μάιο οι υποβολές φακέλων γίνονται ηλεκτρονικά, όμως ο όγκος που υπάρχει εκεί είναι τεράστιος» λέει.

«Οι ειδικοί εισηγητές είναι οκτώ και αναμένονται άλλοι πέντε. Φακέλους έχουμε περίπου 6000 το χρόνο προς αναγνώριση, διεκπεραιώνεται ο μεγαλύτερος όγκος απ’ αυτούς. Πλέον γίνεται ηλεκτρονικά. Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει συνηθίσει και διεκπεραιώνει τους φακέλους, αργεί λίγο ενίοτε, αλλά το πράττει. Πρέπει να σας πω ότι ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ. Υπάρχουν δύο υπόγεια που έχουν όλο το αρχείο, το οποίο ψηφιοποιείται. Η κατάσταση που βλέπετε (σ.σ.: μέσω του παρακάτω βίντεο), είναι βελτιωμένη» λέει η Ελένη Παπαδοπούλου, πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, στον οποίο υπάρχουν 200.000 φάκελοι πτυχιούχων σε συνθήκες περασμένου αιώνα.

Πέραν όμως των πτυχίων της αλλοδαπής, οι προσλήψεις που γίνονται στο ελληνικό Δημόσιο περνούν από τον ΔΟΑΤΑΠ και φτάνουν πάνω από 20.000 αιτήματα από φορείς του Δημοσίου τον χρόνο. «Ο e-doatap, που είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πήρε δύο χρόνια να αναπτυχθεί. Από τις 20 Μαΐου και μετά δεν υπάρχουν φάκελοι» λέει η κυρία Παπαδοπούλου.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το