Τοπικά

100 εκ. ευρώ για αποπληρωμή δικαιούχων του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

exoikonomokatoikon

Πόροι ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) για την πλήρη αποπληρωμή περίπου 10.000 νοικοκυριών, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», έχουν εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε επερώτηση της βουλευτού Μ. Χρυσοβελώνη, μετά από επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας. Ήδη η σχετική ΣΑΕ έχει υπογραφεί από τον Υπουργό.

Στο μεταξύ, υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης διαμορφώθηκε από 155 εκ. € σε 307,2 εκ. €, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να επωφεληθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.
Από το σύνολο των 548,2 εκ. € που έχουν δεσμευθεί για τη δράση, τα 241 εκ. € αποτελούν το Ταμείο που εκταμιεύει τα δάνεια επιτοκίου έως 31.12.2015, διαχειριστικό κόστος έργου και έξοδα φακέλου) και τα 307,2 εκ. € αφορούν στις Άμεσες Ενισχύσεις (συμπεριλαμβάνονται επιδότηση μέρους των επεμβάσεων, κόστος ενεργειακών επιθεωρήσεων και κόστος
συμβούλου). Στη δράση συμμετέχουν 48.323 νοικοκυριά (τελευταία ημερομηνία υπαγωγής τάσεων: 22.09.2014) επιλέξιμου προϋπολογισμού 501,9 εκ. €, εκ των 64 (επιλέξιμου προϋπολογισμού 328,5 εκ. €) έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες.
Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν υπαχθεί συνολικά 8.227 νοικοκυριά εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες τους τα 5.989. Λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, ελάχιστες υπαγωγές πλέον γίνονται αναλόγως των εξοικονομούμενων πόρων λόγω απεντάξεων έργων. Επισημαίνεται ότι με τις παραπάνω ενέργειες εξαντλούνται οι δυνατότητες υποστήριξης της δράσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Τέλος επισημαίνεται ότι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας – που είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες – εντάσσεται στις προτεραιότητες της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να υλοποιηθεί ως εμπροσθοβαρές έργο του υπό έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έναρξη ενός νέου αντίστοιχου, με το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», Προγράμματος φιλικότερου προς τον πολίτη, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το