Photo Gallery, Πολιτική

Όλι Ρεν: Η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα

«Η ευρωζώνη βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση των τελευταίων 13 ετών της ύπαρξής της»

H Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην Wall Street Journal με τίτλο «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση 2.0».
Ο Φινλανδός αξιωματούχος περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Μάλιστα για την Ελλάδα αναφέρει ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς, κάνοντας μνεία στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.
Υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ένα ισχυρότερο Ευρώ.
«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
» Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα για αυτό το σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.
Στο ίδιο άρθρο ο Όλι Ρεν ότι η διαδικασία της από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα εμβάθυνση της «από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».
Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση χρέους.
Αφού επισημαίνει ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της προβλήματα να επιλύσει, τονίζει: «Ας μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Ας εργαστούμε μαζί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε ισχυρότεροι και με πιο βιώσιμη περπατησιά από την κρίση.»

Στην Αθήνα  με μήνυμα στήριξης ο Μοσκοβισί

Στην Αθήνα αναμένεται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.  Η επίσκεψη ερμηνεύεται ως δείγμα στήριξης της Γαλλίας στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Τρίτης, την ώρα που πυκνώνουν οι γερμανικές φωνές που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, Παρίσι και Ουάσιγκτον στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Την ίδια ώρα, καθημερινό χαρακτήρα λαμβάνουν πλέον οι δηλώσεις στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Tα μηνύματα από το Βερολίνο είναι πολλά και σε αρκετές αντιφατικά. Για «μπλόκο» στη συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με την τρόικα μίλησε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς, λέγοντας πως το Βερολίνο «έχει φτάσει στα όριά του». Απογοητευμένος από τις προσπάθειες της Αθήνας δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε καμία πρόταση της Γερμανίας για επενδύσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διαθέτει η Αθήνα, οι απόψεις αυτές δεν απηχούν -προς το παρόν τουλάχιστον- την επίσημη «γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Βερολίνο είναι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο του Grexit και όπως διαπιστώνουν στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών αποδεικνύονται επαρκώς θωρακισμένες μπροστά στον κίνδυνο αυτό. «Εδώ και 12 – 18 μήνες οι μεγάλες τράπεζες ξεκίνησαν να εξετάζουν σοβαρά αυτό το σενάριο», ανέφερε στην εφημερίδα ο Μπερντ Ρίχτερ, στέλεχος και μέτοχος της Capco. Παρόμοια εικόνα έχει σχηματίσει και ο Ντάνιελ Κάπφερ της Accenture, ο οποίος επισήμανε ότι η γερμανική οικονομία μπορεί συνολικά να αντέξει τις συνέπειες. «Υπάρχουν φυσικά και τράπεζες που θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμο και γι’ αυτό δεν θα συμβεί», έσπευσε να προσθέσει.

FT: Η ελληνική οικονομία μάχεται γενναία

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η γερμανική έκδοση των Financial Times εκτιμά σε τίτλο της ότι «η ελληνική οικονομία μάχεται γενναία».
Οι FTD επισημαίνουν ότι, παρά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πολλοί οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι με αφορμή τη βελτίωση των στοιχείων της εγχώριας βιομηχανίας και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του τραπεζικού ομίλου Barclay ‘s Τζούλιαν Κάλοου, η ελαφρά μείωση της ύφεσης (σε σχέση με το 6,5% του προηγούμενου τριμήνου) είναι ένα ακόμη τεκμήριο για το ότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η χώρα δεν βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση όσο άφηναν να εννοηθεί κάποιες τρομακτικές ειδήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.  Οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής Eurostat δείχνουν μάλιστα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί βαθμιαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας αυξήθηκε τους δύο από τους τρεις τελευταίους μήνες. Η παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,6% σε σχέση με το Μάρτιο. (…)  Σοβαρότατη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ωστόσο η καταστροφική κατάσταση στην αγορά εργασίας» καταλήγει η FTD.

Διαφορετική στάση υιοθετεί σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο και «ύφεση δίχως τέλος» και επισημαίνει:
«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 6,2%, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Η εξέλιξη ήταν καλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο ύφεση της τάξης του 7%. Μία στροφή προς το καλύτερο δεν είναι όμως ορατή» καταλήγει η Handelsblatt.

 

 

.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το