Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακά τους

Για μια ακόμη φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα

 

Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προχωρούν από αύριο Πέμπτη οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας ζητώντας την καταβολή των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ για συνταγές που εκτέλεσαν το Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά και για παλιότερες οφειλές από το 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους για να αγοράσουν τα φάρμακα, ταλαιπωρία την οποία είχαν ζήσει και πριν μερικούς μήνες.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως εκτός από την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας για την αναστολή και άλλοι δέκα Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πανελλαδικά ξεκινούν από αύριο την κινητοποίηση με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Η κινητοποίηση γίνεται, γιατί ακόμη δεν έχουμε εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την εκτέλεση των συνταγών του Μαΐου (τελευταία προθεσμία πληρωμής από το Υπουργείο είναι σήμερα 15 Αυγούστου) αλλά και του Ιουνίου (η προθεσμία του Υπουργείου για πληρωμή λήγει στις 22 Αυγούστου). Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς. Κάθε φαρμακοποιός περιμένει να λάβει από τα παλιότερα Ταμεία μεταξύ 20.000-100.000 ευρώ. Όταν τα Ταμεία συγχωνεύτηκαν με τον ΕΟΠΥΥ υπήρχε μια συμφωνία, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λάμβανε από τα Ταμεία εκτός από τα αποθεματικά τους και τους και τις οφειλές που είχαν προς τους φαρμακοποιούς. Τελικά, οι οφειλές δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και οι φαρμακοποιοί περιμένουν να πληρωθούν. Για παράδειγμα, το Ταμείο του ΟΣΕ είχε καλό αποθεματικό, το πήρε ο ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν εξοφλεί τους φαρμακοποιούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο κλοιός σφίγγει για τους φαρμακοποιούς και για ένα άλλο θέμα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι φαρμακαποθήκες ζητούν από τα φαρμακεία να πληρώνονται άμεσα και τους μετρητοίς για τα φάρμακα που διαθέτουν, αφού και αυτές πιέζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες δεν δίνουν πίστωση. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα πίεζε τις φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν πίστωση, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.

Ειδικότερα τονίζει τα εξής:

– «Διότι η πολιτεία αθέτησε την πρόσφατη υπόσχεση της, πως αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουλίου 2012 θα δρομολογούσε διαδικασίες αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και διασφάλισης των υποχρεώσεών της προς εμάς.

– Διότι η πολιτεία για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, από τις 23 Μαΐου 2012 που ξανά είχαμε αναστείλει την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλώνει ξανά αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών της προς εμάς,

– Διότι ο κ. διοικητής του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε πριν μερικές ημέρες, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους φαρμακοποιούς ούτε μέχρι το Σεπτέμβριο, αν δεν χρηματοδοτηθεί η χώρα.

– Διότι, ενώ από τη μια παρακρατούνται οι εισφορές των πολιτών από τον ΕΟΠΥΥ, αυτές δεν αποδίδονται για την κάλυψη και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Η μη καταβολή εκ μέρους της πολιτείας των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς, έχει οδηγήσει το σύνολο του κλάδου μας σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, παντελούς ελλείψεως ρευστότητας και σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων.

– Διότι, οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν από εμάς να εξοφλούμε τις παραγγελίες των φαρμάκων είτε τις μετρητοίς – το πλέον σύνηθες – είτε το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών, για τα δε φάρμακα υψηλού κόστους οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν να προβαίνουμε σε άμεση εξόφληση αυτών. Και όλα αυτά σε μία εποχή οικονομικής ασφυξίας των φαρμακείων ένεκα της ραγδαίας μειώσεως του τζίρου μας, με συνέπεια την πλήρη αδυναμία προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων.

Τα φαρμακεία του Νόμου Μαγνησίας είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Δεν αντέχουμε άλλο!

Αγαπητοί συμπολίτες, εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε κάθε στιγμή για την εξασφάλιση των φαρμάκων σας.

Το πρόβλημα είναι καθαρά της πολιτείας που με την πολιτική της, δρομολογεί την εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς, με συνέπεια να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η πολύπαθη, πρωτοβάθμια περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το