Photo Gallery, Τοπικά

“Φωτιά” στις τσέπες μας από την τιμή της βενζίνης

Τα νησιά των Σποράδων περιλαμβάνονται στις πέντε πιο ακριβές περιοχές πώλησης βενζίνης στη χώρα

Ξεπέρασε και το 1,90 ευρώ το λίτρο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τις τελευταίες ημέρες στα νησιά των Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Μάλιστα τα νησιά των Σποράδων περιλαμβάνονται στις πέντε πιο ακριβές περιοχές πώλησης της βενζίνης στη χώρα. Η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, ύστερα από μια πτώση σε διάστημα δύο μηνών περίπου (Μάιος-Ιούνιος), φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους παραθεριστές, που θέλουν να πάρουν μαζί τους στα νησιά τα αυτοκίνητά τους.

«Φωτιά» στις τσέπες των ΙΧήδων βάζει πάλι η τιμή της αμόλυβδης, που έχει πάρει την ανιούσα από τις 5 Ιουλίου και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του ΥΠΕΚΑ, οι μέγιστες τιμές της αμόλυβδης στα νησιά των Β. Σποράδων έφθασαν τις τελευταίες ημέρες το 1,924 ευρώ το λίτρο, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους επισκέπτες, κυρίως Έλληνες, που έχουν πάρει μαζί τους στα νησιά ή σκοπεύουν να πάρουν στις διακοπές τους, τα οχήματά τους. Πάντως σε αναζήτηση μέσω του διαδικτύου για την έρευνα τιμών στα νησιά των Β. Σποράδων, σε ορισμένα από αυτά δεν υπάρχουν αναρτημένες τιμές στο σύστημα του ΥΠΕΚΑ, τουλάχιστον με τη χθεσινή και την προχθεσινή ημερομηνία.

Η αύξηση της τιμής αποτρέπει ακόμη κι αυτούς που θέλουν να μισθώσουν οχήματα στα νησιά, καθώς για να φουλάρουν το ντεπόζιτο χρειάζεται να πληρώσουν, όσα πληρώνουν για δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό… Μέσα σ’ όλα αυτά και τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που αποτρέπουν τους επισκέπτες, από το να επισκεφθούν στις διακοπές τους τις Β. Σποράδες. Χθες και προχθές οι τιμές της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στο Βόλο κυμαίνονταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, από 1,675 μέχρι 1,789 ευρώ το λίτρο (ανάρτηση στο διαδίκτυο), στη Γλώσσα Σκοπέλου 1,848 ευρώ, το Ξουρίχτι 1,797, το Λαύκο 1,799 και τη Ζαγορά 1,750-1,790 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης διαμορφωνόταν χθες στα 1,736 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή στα νησιά των Κυκλάδων να πλησιάζει τα 2 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, σε 10 νομούς της χώρας η μέγιστη τιμή αμόλυβδης βενζίνης κινείται σε επίπεδα άνω των 1,90 ευρώ, ενώ η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στα νησιά των Κυκλάδων, όπου ξεπερνάει τα 1,98 ευρώ το λίτρο. Στη Σάμο η ανώτατη τιμή φτάνει τα 1,95 ευρώ, στα Δωδεκάνησα τα 1,929, στο Νομό Μαγνησίας τα 1,924, στην Εύβοια τα 1,92, στο Νομό Λασιθίου τα 1,919 και σε Ηράκλειο – Αρκαδία τα 1,910 ευρώ το λίτρο. Στο διάστημα από τις 3  μέχρι και τις 23 Ιουλίου η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί 7 λεπτά περίπου. Η αύξηση κατά 7 λεπτά στην τιμή ανά λίτρο μέσα σε διάστημα 20 ημερών αποδίδεται στις σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου, που οφείλονται στη διεθνή ανησυχία που προκαλεί το συνεχιζόμενο εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και οι εξελίξεις με την εξέγερση στη Συρία.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ βρισκόταν προχθές στα 105 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του αυξήθηκε κατά 5 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ από τις αρχές Ιουλίου η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 16 δολάρια.

«Καθημερινά παίρναμε ένα βυτίο παλαιότερα και τώρα ένα διαμέρισμα για τρεις μέρες… Κάθε μέρα 1000 λίτρα, για να βγάλουμε 60 ευρώ», σημειώνει πρατηριούχος καυσίμων στη Ν. Ιωνία.

Στις 26 και 27 Ιουνίου στο Βόλο οι μέσες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κυμαίνονταν από 1,589 μέχρι 1,739 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι φόροι και τα τέλη αποτελούν το 59,86% της τελικής τιμής. Το 33,91% είναι η τιμή διυλιστηρίου και το 6,24% αποτελούν το μεικτό περιθώριο κέρδους εμπορίας και πρατηρίου.

Πέρυσι την 1η Ιουλίου οι τιμές οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων κυμαίνονταν από 1,554 μέχρι 1,729 ευρώ το λίτρο.

Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι θέλουν φθηνό καύσιμο, για να μπορούν να το αγοράσουν οι καταναλωτές. Ζητούν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που παίρνει το κράτος και ο οποίος φθάνει το 56%, συν 23% ο ΦΠΑ, το 79% της συνολικής τιμής του καυσίμου το παίρνει το κράτος.

«Παλαιότερα απασχολούσα 7-8 εργαζόμενους το καλοκαίρι που η κίνηση αυξανόταν και τώρα έναν… Κέρδος αφήνει πλέον μόνον το πλυντήριο και το λάδι», συμπληρώνει ο πρατηριούχος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το